Siirry pääsisältöön

Janne Murto

saksofonisti

Profiili

Syntynyt1964
Yhtyeet

Janne Murto (s. 1964) tuli suomalaiselle musiikkikentälle Oulunkylän Pop/Jazz Konservatorion ja Sibelius-Akatemian jazzosaston kautta. Big band -kokemusta kertyi Espoo Big Bandissa, Upi Sorvalin Big Bad Familyssa ja ennen kaikkea UMOssa, jossa saksofonisti soitti melko kiinteästi koko 90-luvun. Murto valmistui Sibelius-Akatemiasta vuonna 1995 ja esiintyi samoihin aikoihin ensimmäisen kerran Avanti!n riveissä. Yhteistyö kamariorkesterin kanssa jatkui vuosikymmenen loppuun asti, ja puupuhaltimien perheen laajasti hallitsevaa Murtoa voi kuulla Avanti!n levytyksellä John Adamsin rock-oopperasta I Was Lookin at the Ceiling and Then I Saw the Sky (Nonesuch 1998).

Saksofonistin oma 90-luvun yhtye kulki nimellä Läpimurto, ja siinä soittivat vibrafonisti Severi Pyysalo, pianisti Seppo Kantonen, basisti Tuure Koski ja rumpali Marko Timonen. Kvintetti teki Jazzliiton kiertueen vuonna 1996, mutta levyä Läpimurto ei julkaissut. Samoihin aikoihin Saxperiment-saksofonikvartetti oli kuitenkin levytyspuuhissa ja Murron tuottama kvartetin debyytti Saxperiment (omakustanne) ilmestyi vuonna 1997. Myöhemmin Murrolla on ollut käynnissä joitakin projekteja esimerkiksi latinalaisamerikkalaisen musiikin alueella, ja lisäki puhaltaja on yrittänyt aktivoida Saxperimentia uudestaan keikkatuulelle.

Suurin selitys Murron hiljaiselolle jazzin soittamisen suhteen on Pop & Jazz Konservatorion rehtorin virka, jonka hän otti vastaan vuonna 2000. Murto on ollut tehokas ja pidetty rehtori ja virkansa ohella myös aktiivinen suomalaisen jazzkentän puuhamies. Saksofonisti on toiminut muun muassa Freelancemuusikot ry:n puheenjohtajana, ja pitkälti Murron työteliäisyyden tuloksena syntyi vuonna 2005 julkistettu, suomalaisen jazz- ja rytmimusiikkikentän tulevaisuuden näkymiä pohtiva Rytmimusiikkivisio 2010.