Ira Kaspi

laulaja/ säveltäjä/ sanoittaja
ira-kaspi

Profiili

Syntynyt1964
Linkit
Yhtyeet

Ira Kaspi (s. 1964) ilmestyi suomalaiselle jazzkentälle 80-luvun puolivälissä maineikkaassa seurassa, pianisti-orkesterinjohtaja Esko Linnavallin yhtyeen solistina. Kaspi lauloi paljon erilaisissa jameissa, esimerkiksi Pori Jazzissa, ja musiikki vei mukanaan niin, että hän lähti hakemaan oppia Yhdysvalloista Berkleen jazzkoulusta. Valmistuttaan Berkleesta vuonna 1990 Kaspi palasi Suomeen ja keikkaili omalla kvartetillaan, jossa soittivat hänen lisäkseen pianisti Frank Carlberg, basisti Pekka Sarmanto ja rumpali Markku Ounaskari. Välillä mukana vieraili myös saksofonisti Jukka Perko, esimerkiksi Helsinki Sea Jazz -festivaaleilla kesällä 1990.

90-luvun mittaan Kaspi esiintyi muiden työkiireiden takia jazzympyröissä harvakseltaan, kunnes vuosikymmenen lopulla syntyi uusi kvartetti, pianistina Sid Hille, basistina Tuure Koski ja rumpalina Mika Kallio. Kokoonpano teki keväällä 2000 radionauhan, jonka jälkeen riveihin liittyi kitaristi Peter Engberg ja yhtye sai nimen Town Beat. Debyyttilevyn Inner Voices (Texicalli 2001) sävellykset sekä sanoitukset ovat pääasiassa Kaspin käsialaa, ja musiikki yhdistelee maukkaasti jazztulkintaa pop/soul-otteeseen. Town Beat teki Jazzliiton kiertueen huhtikuussa 2001, jolloin Kaspi esiintyi myös UMOn solistivieraana.

Viime vuosina Kaspi on keikkaillut paljon Peter Engbergin kanssa. Duolta on ilmestynyt neljä albumia, jazz- ja popklassikoita herkällä otteella kierrättävä Standards (Impossible Music 2003), kakkosalbumi A Rose (Impossible 2007), jolla vierailee saksofonisti Joonatan Rautio, Ystävien kanssa (Impossible Music 2009) sekä uusin, neljäs albumi Mustavalkoisia sävyjä (Impossible Music 2010). Kaspi oli mukana myös Jazzsiskot ry:ssä, ja kahden laulajasiskon, Riikka Timosen ja Eeppi Ursinin, kanssa syntyi trio nimeltä Castafioren korut. Kolmikon ohjelmistosta löytyy sekä omaa tuotantoa että lainakappaleita laajalta skaalalta.

Soololevyjä Kaspilta on uransa varrella ilmestynyt kolme. Kaspin uusin tuotos, vuonna 2012 julkaistu, jazzklassikoista koostuva You and the Night and the Music on Jazzdiva-yhtyeen eli Mikko Hassisen, Mikael Jakobssonin, Jussi Kannasteen ja Markku Ounaskarin, sekä Lohjan kaupungiorkesterin kauniisti säestämä, ehyt teos. Levyn tuottajana toimii Kaspin aviomies, musiikkipiirien monitottelija Ape Anttila, jonka kanssa Kaspi johtaa myös Lohjalla sijaitsevaa RytmiOmena-musiikkikoulua. RytmiOmena on yhtenä ensimmäisistä kouluista kehittänyt rytmimusiikinkoulutusta muskaritasolta lähtien, ja siellä voi suorittaa taiteen perustutkinnon rytmimusiikin alueella. RytmiOmenan lisäksi Kaspi opettaa pop-/jazzlaulua Sibelius-Akatemiassa Helsingissä.