Eeppi Ursin

laulaja/ säveltäjä/ sanoittaja
eeppi-ursin

Kuva/ Photo: Aki Roukala

Profiili

Syntynyt1977
Linkit
Yhtyeet

Eeppi Ursin (s. 1977) opiskeli pitkään klassista musiikkia ja oboensoittoa, mutta piti koko ajan toisen jalkansa kevyen musiikin puolella laulamalla ja soittamalla pianoa erilaisissa bändeissä. Lukiossa herännyt jazzinnostus vei Ursinin aluksi Oriveden opiston musiikkilinjalle ja Joensuun konservatorioon. Vuonna 2000 hän palasi Helsinkiin ja aloitti jazzlaulun opinnot Ammattikorkeakoulu Stadiassa. Kesällä 2001 nuoren lupauksen nimi tuli tutuksi maamme rytmimusiikin harrastajille, kun Ursin voitti Lady Summertime -jazzlaulukilpailun.

Keväällä 2001 Ursin alkoi tehdä ohjelmistoa omalle yhtyeelleen, joka soitti debyyttikeikkansa Jazz @ Opera -festivaaleilla seuraavana syksynä. Kokoonpanoksi vakiintui pian kvintetti, ja Eeppi Ursin Band julkaisi debyyttialbuminsa Violet helmikuussa 2005. Jazzia, soul-vaikutteita ja poprockin elementtejä rohkeasti yhdistelevää kokonaisuutta on maustettu muun muassa Timo Lassyn ja Jukka Eskolan puhaltimilla sekä jousikvartetilla. Sittemmin yhtye on tiivistynyt kvartetiksi, ja Ursin hoitaa laulun lisäksi myös pianistin roolin.

Oman bändin ohella tärkeä kokoonpano Ursinille on ollut pianisti-kosketinsoittajan Aki Rissasen Warp!-trio, joka voitti Young Nordic Jazz Comets -kilpailun Suomen osakilpailun keväällä 2003 ja julkaisi pari vuotta myöhemmin albumin One Note Stories, jonka sanoitukset ovat pääasiassa Ursinin kynästä. Warp!in jälkeen laulaja on päässyt käyttämään taitojaan modernissa, elektronisen musiikin vaikutteita kamarijazziin sekoittavassa kontekstissa sekä kuuden naisen muodostamassa lauluyhtye Aiassa.