Siirry pääsisältöön

Edward Vesala

rumpali/ säveltäjä
edward-vesala

Profiili

Syntynyt1945
Kuollut1999
Yhtyeet

Martti Edward Vesala (1945-1999) oli tunnettu suomalainen jazzrumpali, säveltäjä ja yhtyeenjohtaja. Vesalaa pidetään yhtenä nykyjazzin tärkeimmistä vaikuttajista sekä kansainvälisesti tunnetuimpana suomalaisena jazzmusikkona.

Vesala aloitti musiikkiuransa tanssimuusikkona, kunnes 1960-luvun puolivälissä hän pääsi opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan teoriaa sekä lyömäsoittimia. Samoihin aikoihin hän aloitti yhteistyön monen jazzmodernistin kanssa soittamalla esimerkiksi Eero Koivistoisen triossa ja Paroni Paakkunaisen kvartetissa. 1960-luvun lopussa Vesala soitti paljon myös rockia muun muassa Apollo- ja Soulset-yhtyeissä, mutta nopeasti innostus freejazzin vapaaseen ilmaisuun vei nuoren rumpalin mennessään. Merkittävimpiä soittokumppaneita freejazzin saralla olivat vuosikymmenten taitteessa Paakkunaisen lisäksi muun muassa saksofonisti Juhani Aaltonen.

Vesalan kansainvälinen ura sai alkunsa 1970-luvun alussa yhteiskonsertilla ja levytyksellä norjalaisten saksofonisti Jan Grabarekin ja basisti Arild Andersenin kanssa. Trio kiehtoi tuoreilla ja ennenkuulumattomilla esityksillään erityisesti nuoria jazzmuusikoita, jotka myöhemmin olivat suuressa roolissa myös Vesalan menestyksekkäässä Sound & Fury -yhtyeessä sekä yhtyeen workshopeissa.

1970-luvun loppupuolella Vesala vaikutti kansainvälisesti aktiivisimmin puolalaisen trumpetisti Tomasz Stankon kvartetissa, mutta teki myös yhteistyötä usean alan huipun, kuten Paul Bleyn, Chick Corean, Archie Sheppin ja Gary Burtonin kanssa. Vesalan vuosikymmen huipentui vuonna 1980 julkaistuun Heavy Life -albumiin, jolla rumpali soitti useiden amerikkalaisten huippujen kanssa.

Vesalassa oli harvinaista karismaattista luovuutta ja kykyä johtaa orkesteria. Hän saattoi olla kuitenkin taiteessaan äärimmäisen tinkimätön ja vaatikin monia oppineita virtuoosimuusikoita unohtamaan kaiken oppimansa ja soittamaan kuin viimeistä päivää. Vesalan säveltämä musiikki on äärimmäisen tunnekeskeistä. Siihen liittyy suuri melodinen johtoajatus ja valtava visionäärisyys.

Vesala lähestyi uransa loppupuolella myös modernin konserttimusiikin kenttää, mutta vetäytyi Helsingin musiikkiympäristöistä maaseudulle 1990-luvulla. Vesalan kuolema tuli kuitenkin yleisölle yllätyksenä. Hän oli ollut viimeisinä vuosinaan levyttämässä saksofonisti Kari Heinilän kanssa ja luvassa oli myös merkittävä Sound & Furyn paluukonsertti.