Siirry pääsisältöön

Atro "Wade" Mikkola

basisti/ säveltäjä
atro-wade-mikkola

Atro "Wade" Mikkola (s. 1956) sai sieluunsa jazzkipinän 13-vuotiaana ja kävi hakemassa oppia Yhdysvalloista ensimmäisen kerran jo 1970-luvun lopulla, pian ylioppilaaksi kirjoitettuaan. Kokemus oli antoisa, sillä vuonna 1984 Mikkola muutti Yhdysvaltoihin ja aloitti jazzopinnot Massachusettsin yliopistossa. Basso- ja sävellystuntien lisäksi taidot karttuivat keikoilla, esimerkiksi Archie Sheppin kanssa. Vuodet 1993-97 Mikkola asui New Yorkissa ja hankki elantonsa ammattimuusikkona. Debyyttilevy yhtyeenjohtajana syntyi myös New Yorkissa, mikä osoitti basistin kyvyt sujuvien jazzkappaleiden tekijänä.

Suomeen palattuaan Mikkola alkoi esiintyä aktiivisesti maamme jazzkentällä ja toimi heti myös tuntiopettajana sekä Pop & Jazz Konservatoriossa että Sibelius-Akatemiassa, missä hän opettaa edelleen. Ensimmäinen Suomessa tehty levy oli kotimaisia iskelmäklassikoita jazzversioina tarjonnut, kvintettikokoonpanon kanssa tehty Muistatko... Remember (AMK 1999). Samoihin aikoihin basisti alkoi järjestää jazziltoja pääkaupunkiseudulla, muun muassa Katajannokan Poseidonissa.

2000-luvulla Mikkola on järjestänyt jazziltoja muun muassa Ravintola Pianossa ja Kappelin Kellarissa, joissa on suomalaisten muusikoiden lisäksi esiintynyt myös jonkin verran ulkomaisia vieraita. Vuonna 2006 ilmestyi jenkkilaulaja Mandy Gainesin kanssa tehyt jazzstandardilevy Taking a Change (AMK), jonka kvintetissä soitti Mikkolan lisäksi rivi suomalaisia huippujazzareita. Hyvää keikkatahtia ylläpitänyt basisti on heiluttanut amerikkalaisen jazzperinteen lippua myös aktiivisena keskustelijana sekä musiikkijärjestöläisenä esimerkiksi Freelancemuusikot ry:ssä sekä Jazzmuusikot ry:ssä.