Siirry pääsisältöön

Arttu Takalo

vibrafonisti/ säveltäjä
arttu-takalo

Arttu Takalo (s. 1971) on kouvolalainen vibrafonisti ja säveltäjä. Rumpu- ja pianotunteja Kymen musiikkiopistossa 8-vuotiaasta asti ottanut Takalo pääsi Sibelius-Akatemian klassisen puolen nuorisokoulutukseen vuonna 1986 ja jatkoi neljä vuotta myöhemmin korkeakoulutason solistisella linjalla, ja vuonna 1992 alkoivat opinnot myös jazzosaston puolella. Takalo oli vieraillut 1980-luvun lopussa nuorena solistina esimerkiksi Radion sinfoniaorkesterissa, mutta solistin uraa enemmän kiinnosti säveltäminen, johon Takalo sai arvokasta apua muun muassa Sonny Heinilältä.

Todellinen musiikin korkeakoulu oli kuitenkin kitaristi Jarmo Saaren perustama XL, jossa Takalon varhaiset sävellykset saivat muodon ja jalostuivat Saaren tuella tekijänsä kuuloiseksi, valmiiksi musiikiksi. Jo yhyeen debyyttilevyltä löytyy neljä vibrafonistin kappaletta, ja XL:n kokonaistuotannossa Takalon ja Saaren sävellysten määrä jakaantuu suurin piirtein tasan. 1990-luvun puolivälissä Takalo alkoi tehdä aktiivisesti musiikkia myös muille yhtyeille big bandeistä kamariorkesteihin, ja ensimmäisen teoksensa sinfoniaorkesterille hän kirjoitti vuonna 1997.

XL:n ohella Takalo soitti 1990-luvun puolivälissä myös muiden liidereiden bändeissä, esimerkiksi Anssi Nykäsen Loop Treatmentissä ja laulaja Mia Simanaisen yhtyeessä. Musiikillinen toimenkuva monipuolistui entisestään, kun hän alkoi tehdä jousisovituksia Samuli Edelmannin ja Mikko Kuustosen levyille. Vibrafonisti on ollut mukana laulajien kiertuekokoonpanoissa, ja tällä vuosituhannella Takalon taitoja ovat hyödyntäneet sovittajana ja soittajana myös maineikkaat rockmuusikot Ismo Alanko ja Kalle Ahola. Eräs pitkäikäinen yhtye Takalolle on lisäksi ollut haitaristi Veli Kujalan “brasilialais-ugrilaista kamarijazzia” esittävä Pipoka.

Vuonna 2000 Takalo sai tunnustuksen Pori Jazzin vuoden taiteilijana ja esiintyi festivaalilla muun muassa Poppoon vieraana. Samoihin aikoihin hän alkoi johtaa omaa kvartettiaan, jossa soittavat kitaristi Marzi Nyman, basisti Harri Rantanen ja rumpali Anssi Nykänen. Bändi keikkaili nimellä Standards Live ja antoi aluksi persoonallista kyytiä jazzstandardeille, mutta pian ohjelmistoon tuli myös omia kappaleita. Takalon ensimmäinen sooloalbumi When I Fall (EMI) ilmestyi vuonna 2002. Teosto-palkinnon ehdokkaaksi valittu levy on komea näyttö vibrafonistin monipuolisuudesta. Omien levyprojektiensa lisäksi vibrafonisti on ehtinyt tehdä musiikkia myös klassiselle puolelle. Vuonna 2004 Helsingin kaupunginorkesteri esitti Jukka Perkolle sävelletyn saksofonikonserton, ja Takalo oli myös yksi Perkon Kaananmaa-virsilevyn sovittajista.