Antti Hytti

basisti/ säveltäjä
antti-hytti

Kuva/ Photo: Maarit Kytöharju

Profiili

Syntynyt1950
Yhtyeet

Antti Hytti (s. 1950) soitti heti uransa alkuvaiheessa maineikkaassa seurassa, rumpali Edward Vesalan ja puolalaistrumpetisti Tomasz Stankon yhteisessä kvartetissa 70-luvun puolivälissä. Sakari Kukko käytti häntä Piirpauken basistina, ja 80-luvun alussa vaikutti oma yhtye Antti Hytti Quartet. Noihin aikoihin alkoi myös basistin edelleen jatkuva yhteistyö saksofonisti Jone Takamäen kanssa, varhaisena dokumenttina tästä Takamäen debyyttilevy Universal Mind (Johanna 1982).

Elokuva- ja teatterimusiikin säveltäminen muodostui 80-luvun puolivälissä Hytille päätyöksi, ja häntä kuultiin seuraavien kymmenen vuoden aikana keikoilla todella harvoin. Paluu jazzkentälle tapahtui kokoonpanossa Otná Eahket, jonka Hytti perusti Jone Takamäen kanssa vuonna 1997, rumpalina Tom Nekljudow. Trion etnisillä mausteilla väritettyä, juurevaa freetä kuultiin esimerkiksi Jorma Tapion Tse tse -klubeilla, ja Charles Gil kiinnitti bändin Vapaat äänet -kiertueen suomalaisosapuoleksi keväällä 1998.

Otná Eahket ja Antti Hytin elokuvasävellykset olivat vuosituhannen vaihteessa syntyneen Suhkan Uhkan tärkeimmät elementit. 12-jäsenisessä Suomi-jazzin superkokoonpanossa soittavat muun muassa saksofonisti Juhani Aaltonen, trumpetisti Verneri Pohjola sekä pianistit Jarmo Savolainen ja Seppo Kantonen. Basistina toimii Hytin lisäksi Ulf Krokfors, ja joillakin keikoilla laulajana on vieraillut Jukka Gustavson. Suhkan Uhkan albumi Suhka oli ensimmäinen TUM Recordsin julkaisu ja ilmestyi vuonna 2003. Levyn musiikista valtaosa on Hytin elokuva- ja teatterimusiikista lainattuja sävellyksiä, jotka on sovitettu isolle kokoonpanolle, improvisaatiolle paljon tilaa jättäen. Komeasti soiva levy on äänitetty Porvoossa Magnusborgin studiossa, joka on Hytin työpaikka ja musiikillinen laboratorio. Antti Hytti on myös Porvoossa vuosittain järjestettävän Musica Futura -festivaalin tärkein puuhamies yhdessä Ulf Krokforsin kanssa.