Antero "Antsu" Priha

trumpetisti
antero-antsu-priha

Profiili

Syntynyt1965
Linkit
Yhtyeet

Antero "Antsu" Priha (s. 1965) soitti itsensä pääkaupunkiseudun jazzyleisön tietoisuuteen Kappelin kellarin Bullworkers-jameissa 80-luvun lopussa. Trumpetistia kuultiin paljon myös big band -ympyröissä, esimerkiksi Upi Sorvalin Big Bad Familyssa ja varsinkin Espoo Big Bandissa, jonka trumpettisektion vakiojäsenenä hän pysyi pitkään. Suuremman yleisön tietoisuuteen Priha nousi J. Karjalaisen Mustat Lasit -yhtyeen puhaltajana, ja monipuolinen trumpetisti ehti mukaan myös Hasse Wallin afrobändiin sekä Edward Vesalan workshopeihin. Sibelius-Akatemian jazzosastolle Priha pääsi opiskelemaan vuonna 1989 ja valmistui musiikin maisteriksi 90-luvun loppupuoliskolla.

Seuraava askel oli luonnollisesti oma yhtye, ja vuonna 1995 perustettu kvintetti sai nimekseen Breadmachine. Bändin musiikki oli vahvasti groovepainoitteista ja hyvin ajan hermolla, sillä modernille urbaanille jazzille alkoi löytyä ystäviä jo Suomestakin. Peruskokoonpanossa soittivat trumpetistin lisäksi saksofonisti Rasmus Korsström, pianisti Seppo Kantonen, basisti Ape Anttila ja rumpali Markku Ounaskari. Pääkapunkiseudulla uskollisen diggarijoukon saanut Breadmachine teki Jazzliiton kiertueen heti perustamisvuotenaan ja julkaisi debyyttilevynsä vuonna 1998. Ensimmäisen levyn jälkeen yhtye on julkaissut säännöllisesti albumeja, joista uusin ja samalla neljäs, Under the Greenwood Tree (PRCD/Rosebud), ilmestyi keväällä 2007, ja jolla solisteina toimivat muun muassa Emma Salokoski, Tuomari Nurmio ja Ismo Alanko.

Vuosituhannen vaihteessa Antsu Priha soitti aktiivisesti oman yhtyeen lisäksi myös EBB:ssä ja DJ Bunuelin luotsaaman Fat Beat Sound Systemin isossa versiossa. Breadmachinen keikkatahti hiljentyi suosion huippuvuosista, mutta yhtye on esiintynyt esimerkiksi jazzfestivaaleilla silloin tällöin. Viime vuosina Priha on säveltänyt myös joukon lauluja näyttelijä Markku Toikalle ja nelimiehiselle orkesterille, Antero Prihan orkesterille, joita on esitetty pääkaupunkiseudun teattereissa säännöllisesti.