Anna-Mari Kähärä

laulaja/ säveltäjä/ sovittaja/ tuottaja
anna-mari-kahara

Anna-Mari Kähärä (s. 1963) on arvostettu ja monipuolinen taiteilija, joka tunnetaan mittavasta työstään suomalaisen kulttuurin kentällä mm. säveltäjänä, sovittajana, tuottajana ja laulajana. Hänen sävellyksiään ovat tulkinneet lukuisat lauluyhtyeet, kuorot, sinfoniaorkesterit ja solistit. Monilahjakkuus on sanonut oppineensa laulamaan suurin piirtein samaan aikaan kuin puhumaan, ja hän on saanut monet muusikkokollegansa, ja usein myös yleisönsä, laulamaan.

How Many Sisters on ollut Kähärälle tärkeä kokoonpano 80-luvun alusta lähtien. Debyyttilevy How Many Sisters? (Kerberos) ilmestyi vuonna 1983, muina laulajina Mervi Hiltunen ja Kirsi Rissanen. Trion maine kasvo 80-luvun lopussa ja seuraavan vuosikymmenen alussa lukuisten tv-esiintymisten myötä. Myöhemmin Kirsi Rintanen siirtyi soolouralle, ja hänen tilalle kolmanneksi laulajaksi siirtyi Pirjo Aittomäki.

Vuonna 1994 trio teki ensimmäisen yhteistuotantonsa UMOn kanssa, ja samalla syntyi kontakti Kirmo Lintiseen, jonka trio on toiminut sittemmin How Many Sistersin vakiosäestäjänä. UMO ja Lintisen trio ovat mukana myös How Many Sistersin toisella, pitkäksi venyneen tuotannon tuloksena syntyneellä albumilla Sotlen Moments (Proprius 2002). Jazzstandardien aarteistoa persoonallisesti ja monipuolisesti hyödyntävältä levyltä löytyy useita Kähärän sävellyksiä ja sovituksia. How Many Sistersin lisäksi Kähärä on säveltänyt ja sovittanut musiikkia menestyksekkäästi lukuisille kokoonpanoille, esimerkiksi Rajaton-lauluyhtyeelle.

Pianistina ja haitaristina Anna-Mari Kähärää kuultiin 90-luvun alussa Jussi Liskin omaperäisessä fuusiobändissä Lentävä Siemen, joka julkaisi bändin nimeä kantaneen levynsä vuonna 1991 (Amigo). 90-luvun puolivälissä Kähärä liittyi ZetaBoo-yhtyeeseen, jazzin ja maailmanmusiikin sävyjä taitavasti yhdistelevään kvartettiin, jossa soittivat myös kitaristi Jarmo Saari, basisti Pekka Lehti ja rumpali Marko Timonen. ZetaBoossa Kähärän pääinstrumentti on haitari, ja muusikoiden sanaton laulu on tärkeä osa bändin ilmaisua.

Anna-Mari Kähärä sai syksyllä 2002 Taiteen Suomi -palkinnon sekä Jazzliiton Yrjö-palkinnon ensimmäisenä naisartistina. Jälkimmäiseen tunnustukseen liittyy Jazzliiton kiertue, jolle Kähärä kokosi uuden yhtyeen, Anna-Mari Kähärän Orkesterin, jossa Kähärän lisäksi soittavat viulisti Pekka Kuusisto, lyömäsoittaja Zarkus Poussa ja kitaristit Jarmo Saari sekä Marzi Nyman. Kaikki yhtyeen jäsenet myös laulavat. Oman bändinsä lisäksi Kähärä on tunnettu runoproduktioistaan, sävellyksistään elokuviin ja teatteriesityksiin sekä kuoroteoksistaan.