Aleksi Ranta

kitaristi/ säveltäjä/ opettaja
aleksi-ranta

Aleksi Ranta (s. 1980) on suomalainen rock- ja jazz-kitaristi, säveltäjä ja opettaja, joka toimii aktiivisesti kansainvälisellä kulttuurikentällä. Ranta säveltää musiikkia jazzyhtyelleen Aleksi Ranta Groupille sekä Comics In Concert -piirroskonsertteihin, joita hän tekee yhdessä sarjakuvataiteilija Ville Rannan ja haitaristi Niko Kumpuvaaran kanssa. Ranta toimii kitaristina saksalais-ruotsalais-suomalaisessa jazzyhtyeessä Flickstick, jolle myönnettiin kesällä 2012 Jazz Baltica -palkinto. Ranta on kiertänyt projektiensa tiimoilta useaan kertaan niin Eurooppaa kuin Yhdysvaltojakin.

Ranta on elokuva- ja pelimusiikkituotantoyhtiö Nordic Audio & Music Productions Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Ranta toimii myös matkustavan elokuva- ja kulttuurifestivaali Unliken musiikillisena johtajana ja yhtenä järjestäjistä. Unlike on järjestetty mm. Indonesiassa, Norjassa, Suomessa ja Caymansaarilla.

Vuosina 1999-2004 Ranta soitti rock-yhtye The Black Leaguessa, joka julkaisi kolme täyspitkää albumia sekä kaksi EP:tä. Lisäksi hän soitti kitaraa Lotta-yhtyeen esikoisalbumilla It´s About The Feeling. Vuosina 2009-2011 Ranta soitti saksalaisessa jazz-rock-yhtyeessä Atmospheres. Omien projektiensa lisäksi hän on toiminut sessiokitaristina mm. Maria de Buenos Aires -tango-operitassa, Oulu All Star Big Bandissa ja Pohjan sotilassoittokunnassa.

Ranta on valmistunut muusikoksi Oulun pop ja jazz konservatoriosta vuonna 2005 ja musiikkipedagogiksi Oulun ammattikorkeakoulun pop- ja jazzlinjalta vuonna 2011. Vuonna 2008 Ranta opiskeli Tukholman Kungliga musikhögskolanissa. Yksityisiä kitara- ja sävellysopintoja hän on tehnyt Ruotsissa ja Yhdysvalloissa. Opettajinaan hänellä on ollut mm. Raoul Björkenheim, Ola Bengtsson, Joakim Milder, Håkan Goohde, Steve Cardenas ja Vesa Valkama. Ennen jazzopintoja Ranta opiskeli klassista musiikkia Oulun konservatoriossa.