Aki Rissanen

pianisti / säveltäjä / pedagogi
aki-rissanen

Kuva/Photo: Teemu Kuusimurto

Rissanen saavutti merkittävää huomiota arvostetun brittiläisen levymerkin Edition Recordsin julkaistua Aki Rissanen Trion debyyttilevyn Amorandom keväällä 2016. Albumi sai ylistäviä arvioita kotimaassa ja ulkomailla kuten mm. brittilehti Guardianissa sekä tärkeimpiin jazzjulkaisuihin kuuluvassa Jazzwisessa. Helsingin Sanomat nosti levyn "Vuoden parhaimmaksi". Levy voitti myös Emma-palkinnon Vuoden jazzalbumi 2016 -kategoriassa.

Kiitelty debyyttilevy saa jatkoa marraskuussa 2017, kun Aki Rissanen Trio julkaisee toisen levynsä Another North niin ikään Edition Recordsille. Albumi on kunnianhimoinen ja rytmisesti intensiivinen albumi, joka nostaa Aki Rissanen Trion kiistatta koko eurooppalaisen jazzkentän eturiviin.

Rissanen opiskeli 12 vuotta klassista pianonsoittoa ennen kuin siirtyi opiskelemaan jazzmusiikkia. Hän on opiskellut Kuopion ja Pariisin konservatorioissa sekä Sibelius-Akatemian jazzosastolla, josta hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2009. Rissasen piano-opettajia ovat olleet muiden muassa Jarmo Savolainen, Jukkis Uotila, Kirmo Lintinen, Jim Beard, Seppo Kantonen, Markku Hyvärinen, Jouni Kuronen, Pessi Levanto ja Mikael Jakobsson. Rissanen on asunut aika ajoin Pariisissa ja opiskellut Kölnissä John Taylorin yksityisoppilaana.

Hän on saanut arvostetun toisen palkinnon soolopianokilpailussa vuoden 2004 Montreux'n jazzfestivaaleilla. Rissanen on myös voittanut Suomen finaalin Young Nordic Jazz Comets -kilpailussa vuosina 2003 ja 2005. Lisäksi Pariisin La Defense Festival palkitsi hänet parhaana solistina ja parhaasta ohjelmistosta vuonna 2006.

Aki Rissanen on tunnettu myös lukuisten huippukokoonpanojen kuten Verneri Pohjola Quartetin, Mikko Hassinen Elektro GT:n ja Lauri Porra Flyoverin luottomiehenä. Hän on julkaissut yhteensä 10 albumia eri levy-yhtiöille kotimaan lisäksi USA:ssa, Ranskassa, Iso-Britanniassa ja Ruotsissa, ja ollut mukana yli 30 albumilla.

Teksti: Pia Raitala, 2017