Yhteistuumin eteenpäin

entry-image

Ensimmäinen Jazzaheadin kahdesta kotimaisesta showcase-yhtyeestä on Joonas Haavisto Trio, jolla on takanaan yli kymmenen yhteistä vuotta. Perinteisen jazztrion omaperäisessä lähestymistavassa yhdistyy itsevarmuus sekä konstailematon tyyli skandinaaviseen raikkauteen ja vuorovaikutus muusikoiden välillä on korvaamattoman tärkeä.

Kansainvälisesti palkittu Joonas Haavisto kuuluu Suomen jazzpianistien kärkinimiin. Haavisto on esiintynyt laajasti niin Euroopassa, Pohjois-Amerikassa kuin Aasiassakin ja viime vuonna hänet valittiin ensimmäisenä suomalaisena jazzpianistina Steinway-artistiksi. Valinta on kunnianosoitus, jolla halutaan tukea kansainvälisesti korkeatasoisten pianistien uraa sekä työolosuhteita. Jazzin puolelta Steinway-artistien rosteriin kuuluu esimerkiksi Keith Jarret, Ahmad Jamal ja Robert Glasper.
- Yhteistyökuvioita voi olla monenlaisia. Esimerkiksi jos keikkapaikalla ei ole flyygeliä, voidaan yhteistyön kautta yrittää sellainen hankkia. Steinwayn kautta on mahdollista saada myös näkyvyyttä, vaikka mikään suoranainen ohjelmatoimisto he eivät ole. Olin esimerkiksi tuomaroimassa Suomen ensimmäistä jazzpianokilpailua, Steinway Jazz Talentia viime marraskuussa. Kisassa haluttiin nostaa esille nuoria, alle 25-vuotiaita suomalaisia jazzpianistilupauksia. Tarkoitus olisi tulevina vuosina jatkaa perinnettä ja kasvattaa tapahtumaa saamalla hakijoita ympäri maan, Haavisto kertoo Steinway-artistiuden merkityksestä käytännössä.

Jazzaheadissa Haavisto esiintyy trio-kokoonpanonsa kanssa, joka Haaviston lisäksi koostuu kahdesta nimekkäästä jazzmuusikosta; rumpali Joonas Riipasta ja kontrabasisti Antti Lötjösestä. Kaikki kolme ovat aktiivisia myös monissa muissa projekteissa mutta ovat pitäneet triona yhtä jo yli kymmenen vuotta. Trio on kiertänyt esiintymässä ahkerasti myös ulkomailla, eritoten Japanissa, minne he ovat suuntaamassa viiden konsertin kiertueelle jälleen toukokuussa.
- Opiskelin vielä Sibelius-Akatemiassa, ja sähköpostiin tuli todella huonolla englannilla kysely, että onko meiltä tulossa uuta musiikkia. Siihen aikaan Sibiksen meiliin tuli paljon roskapostia, joten oli lähellä, etten poistanut meiliä roskapostina. Osoittautui kuitenkin, että tämä oli ihan oikea henkilö ja levy-yhtiö, jotka olivat kiinnostuneita ja halusivat julkaista meidän seuraavan levyn. Niin me tehtiin levytyssopimus ja ollaan nyt neljättä kertaa menossa Japaniin kiertueelle. En edes tiennyt, että meidän ensimmäinen levy oli mennyt Japaniin, joten yhteydenotto oli todellinen yllätys, Haavisto muistelee erikoista tapahtumaa, josta yhteistyö japanilaisten kanssa sai alkunsa.

Japanissa pianotriot ovat arvostettuja, ja niillä on aivan erityinen asema, joten Joonas Haavisto Trion musiikki on maahan sopivaa. Haavisto myöntää, että suhde Japaniin on syventynyt käyntien myötä, ja kokee, että suomalaisena Japaniin on helppo mennä.
- Kulttuureissa on paljon samoja piirteitä kuten kohteliaisuus ja se, että annetaan tilaa, ollaan aika hiljaisia ja ujoja sekä arvostetaan luontoa.

Entä miten kolme kiireistä muusikko työskentelevät yhdessä ja kuinka heidän musiikkinsa syntyy?
- Pääosin sävellän kaikki kappaleet, joita soitetaan, vaikka on meillä silloin tällöin ohjelmistossa myös joitain jazzstandardeja. Vien kappaleet treeneihin, missä niitä työstetään, jonka jälkeen saatan vielä hieman muokata niitä. Jos meillä on kiertueita tai keikkoja, niin siellä ne muokkautuvat lisää. Se on yhteistä työskentelyä. Yritän pitää balanssin bändiliiderinä ja säveltäjänä siinä, että sävellyksissä on myös vapauksia kaikille, etten tee liian tiukkoja rajoja. Bändissäni on kaksi aivan loistavaa muusikkoa, joten en halua rajoittaa heidän ilmaisuvoimaansa. Parhaat tulokset ja se viimeinen silaus syntyykin yleensä yhteistuumin.

Jouluna trio äänitti uuden levyn mutta alkuvuodesta on ollut hiljaiseloa keikkojen ja tämän myötä myös treenaamisen suhteen. Trio ei soita säännöllisesti joka viikko, vaan treenaa pääosin ennen kiertueita tai studioon menoa. Kymmenen vuoden aikana Haavisto kokee heidän kehittyneen paljon triona.
- Nykyään on melko harvinaista jazzbändeille, että pysyy sama kokoonpano näinkin kauan ja ollaan tehty kolme levyä. Koko ajan mennään eteenpäin ja sen takia tämä onkin niin hienoa. Kuitenkin nimenomaan bändi on se työkalu, millä operoidaan, ja se on aina se yhteistulos, mikä vie lopputulosta eteenpäin.

Yhtyeen uusi levy Gradation julkaistaan Japanissa 28. maaliskuuta. Albumilla olevat kappaleet ovat Haaviston omia sävellyksiä yhtä lukuun ottamatta. Euroopan julkaisusta Haavisto pysyy vielä salaperäisenä:
- Kuviot on vielä vähän auki, joten on vielä salaisuus, mitä täällä päässä tapahtuu. Kappaleet ovat syntyneet noin vuoden sisään, osa on sieltä vuoden takaa ja osa aika lailla ennen studioon menoa. Gradation tarkoittaa asteittaista muutosta, ja sitä esiintyy paljon taiteessa. Ehkä niissä sävellyksissä tapahtuu sellaisia pieniä, huomaamattomia, toisinaan yllätyksellisiäkin muutoksia.

Jazzaheadissa showcase-konsertin soittoaika on vain puolituntia mutta Haavisto lupailee, että keikalla kuullaan varmasti uusimpia kappaleita mutta myös mahdollisesti jotakin vanhemmasta ohjelmistosta. Mitä Haavisto itse odottaa tämän vuoden Jazzaheadilta?
- En ole vielä ehtinyt käydä koko Jazzaheadin tarjontaa läpi mutta ainakin siellä on islantilainen rumpali Einar Scheving, johon tutustuin leirillä Tanskassa. Olisi hienoa nähdä häntä pitkästä aikaa kuten muitakin vanhoja tuttuja ja totta kai uusiakin tuttavuuksia. Mukava käydä katsomassa, millaisia bändejä paikalla on ja kuulla uutta tuoretta eurooppalaista ja amerikkalaista jazzmusiikkia.

Tänä vuonna Jazzaheadin partnerimaa on Puola, joka myös aloittaa showcase-konserttien sarjan.
-Puolasta tulee paljon hyviä muusikoita ja heillä on pitkät perinteet jazzmusiikin suhteen. Varmasti Tomasz Stańko on yksi isoimmista tähdistä ja myös Marcin Wasilewski Trio on Jazzaheadissa tänä vuonna. Puola on mielenkiintoinen maa, ja varmasti ehtiessään täytyy katsastaa heidänkin keikkojaan.

Joonas Haavisto Trio Jazzaheadissa osana European Jazz Meeting -päivässä perjantaina 20. huhtikuuta klo 17:30-18:00, hallissa 7.2.

Jazzaheadin jälkeen triolla on viiden konsertin kiertue toukokuussa Japanissa ja kotimaassa Joonas Haavisto Trioa on mahdollista nähdä seuraavan kerran 31.5. Koko Jazz Klubilla Helsingissä.

 Teksti: Sheri Toivomäki, Kuva: Antti Aimo-Koivistomäki

Kommentoi