Vielä ehdit hakea mukaan uuteen jazzmaaotteluun!

entry-image

Suomen Jazzliitto ja Eesti Jazzliit aloittavat uuden, nuorille jazzopiskelijoille tarkoitetun vuosittaisen yhtyekilpailun, jonka pääpalkintona on kaksi festivaalikeikkaa keväällä Suomessa ja Virossa. FinEst Jazz Rally on maaottelu, jossa ratkotaan maiden välinen jazzmestaruus samalla kun tutustutaan muusikoihin ja jazzin perinteeseen lahden molemmin puolin. Hakuaikaa on jatkettu 15.9.2018 saakka.

Maaottelu järjestetään vuorovuosin Tallinnan TUJA- eli Tudengijazz-festivaalilla ja Turku Jazz Festivalilla, jotka molemmat sijoittuvat maaliskuun alkupuolelle. Ensimmäinen kisa käydään kuitenkin jo poikkeuksellisesti tämän vuoden lokakuussa Helsingissä, jotta keväällä 2019 festareilla päästään nauttimaan myös ensimmäisen maaottelun voittajan konserteista. Maaottelun voittajayhtyeelle siis on luvassa keikat sekä Turussa että Tallinnassa. Vuoden 2019 FinEst Jazz Rally käydään TUJA-festivaalilla 8.3.2019.

Maaottelussa tärkeää roolia näyttelee jazzin perinne, jonka tuntemus on jokaiselle jazzmuusikoksi opiskelevalle olennaista. Molempien maiden musiikkioppilaitoksissa painotetaan historian ja juurten tuntemusta, mutta nykyaikana jazzin genrerajojen hämärtyessä ja improvisaation pinnalla ollessa saattaa käydä niinkin, että toisilleen tuntemattomien muusikoiden kohdatessa jameissa tai lavalla, ei yhteistä jazzin kieltä löydykään. Samoin usein oman lähipiirin ja kulttuurin jazzhistoria saattaa jäädä oman ilmaisun hakemisen varjoon, vaikka sieltä voisi nimenomaan ammentaa lisää rikkautta omaan tekemiseen. Viron ja Suomen jazzperinteeseen kisassa tutustutaan Seppo Kantosen kokoaman ja nuotittaman Respect – Jazz In Finland The Real Bookin ja virolaisen Peedu Kassin toimittaman Eesti Jazz Noodis – Estonian Jazz Real Bookin avulla. 

Ensimmäinen kilpailu järjestetään 13.10.2018 Koko Jazz Clubilla Helsingissä. Ammattilaisjury valitsee kisaan videonäytteiden perusteella kaksi suomalaista yhtyettä ja kaksi virolaista kokoonpanoa. Kukin yhtye esittää finaalissa kolme kappaletta noin 15 minuuttisen setin aikana. Raati valitsee esiintymisten jälkeen voittajan, joka saa palkinnoksi konsertit Turku Jazz Festivalilla ja TUJA-festivaalilla Tallinnassa. Raati antaa myös kaikille yhtyeille henkilökohtaista palautetta, ja illan päätteeksi järjestetään kaikille yhteiset jamit. Ammattilaisraadissa istuvat suomalaismuusikot rumpali Hanne Luostarinen ja pianisti Mikael Jakobsson sekä virolaismuusikot rumpali Toomas Rull ja saksofonisti Aleksander Paal

Kilpailussa arvioidaan muun muassa jazztradition tuntemusta ja tulkintakykyä, solistista taitoa, yhtyeen sisäistä kommunikaatiota sekä omaperäisyyttä.

Bändit esittävät kilpailussa sen kappaleen toisen maan Real Bookista, millä hakivat esikarsintaan, sekä valitsevat yhden kappaleen oman maansa Real Bookista. Kolmas kappale on vapaavalintainen. Se voi olla itse sävelletty tai esimerkiksi jazzstandardi, jonka bändi lähetti esikarsintaan.

HAKUOHJEET

Haku on avoinna 15.9.2018 saakka. Valinnat tekee suomalaisyhtyeistä Suomen Jazzliiton hallitus ja Viron yhtyeiden suhteen Eesti Jazzliiton hallitus. Valituille ilmoitetaan henkilökohtaisesti, ja maaottelubändit julkistetaan 20.9.2018.

Maaottelu on tarkoitettu suomalaisille ja virolaisille, tai ko. maissa asuville korkeakouluopiskelijoille. Voit bändiliiderinä hakea vain yhdellä kokoonpanolla, mutta olla jäsenenä useammassa.

Hakijat sitoutuvat matkustamaan Helsinkiin esiintymään 13.10.2018, sekä mahdollisesti voiton myötä palkintokeikoille Tallinnaan 8.3.2019 ja Turkuun 9.3.2019. Kilpailusta ei makseta palkkioita, mutta ei-helsinkiläisille maksetaan matkat ja yhden yön majoitus. Kilpailupäivänä osallistujille tarjotaan päivällä lounas ja takahuoneen catering illalla. Jos osallistujia on tarpeeksi, pyrimme järjestämään myös muusikoiden leikkimielisen futsal-ottelun kilpailun jälkeisenä päivänä.

Hae näin:

Lähetä sähköposti kilpailun tuottajalle Kadi Vijalle osoitteeseen kadi.vija@jazzfinland.fi 15.9.2018 mennessä. Sähköpostissa tulee olla seuraavat asiat: 

  • Yhtyeen nimi
  • Yhtyeen jäsenten nimet ja syntymäajat sekä instrumentit
  • Yhtyeen esittelyteksti ja kuva
  • Linkit kahteen hakuvideoon:
  • Kappale toisen maan Real Bookista (suomalaisbändit Viron ja virolaisbändit Suomen). Biisit ja nuotit löydät tästä linkistä.
  • Vapaavalintainen jazzstandardi
  • Lisätietoa kisasta antavat mielellään suomeksi/englanniksi Kadi Vija, kadi.vija@jazzfinland.fi sekä eestiksi/englanniksi Ivi Rausi, ivi@jazz.ee

Kommentoi