Uutta musiikkia Masa Orpanalta

entry-image

Alba Records julkaisee Masa Orpanan yhtyeiltä uutta musiikkia kahden levyn verran  marraskuussa.

Saksofonisti Masa Orpana on julkaissut tänä vuonna paljon uutta musiikkia. Kesäkuussa ilmestyi digitaalisena EP "Rusty". Levyn musiikki on jazzia, jossa voi kuulla blues-, gospel-, soul-, funk-, latin- ja afro-vaikutteita. Levyllä soittaa Masan pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita kuten lyömäsoittaja Ismaila Sané, kosketinsoittaja Saku Järvinen ja rumpali Mikko Järvinen (Olmarin Unioni), trumpetisti Jykä Ahola (Rakka) ja Ville Vallila (Honky Tonk Men, Masa Orpana Honk). 
 
Marraskuussa julkaisuvuorossa on Orpanan Honk -yhtyeen levy Honk. Levyllä kuuluu Orpanan rakkaus afrikanamerikkalaiseen roots-musiikkiin, omien sävellyksien lisäksi levyllä on versioita rhythm and bluesin, jazzin ja jopa countryn suuruuksien sävellyksistä. Levyllä soittaa asialle vihkiytynyt Masa Orpana Honk -bändi: kitaristi Jonni Seppälä, basisti Ville Vallila sekä rumpali Juppo Paavola sekä vierailijana kosketinsoittaja Saku Järvinen. Honk-yhtye soittaa myös Orpanan vuoden 2014 levyllä Travelin' Home.  Muusikot ovat soittaneet useissa merkittävissä rhythm and blues -bändeissä kuten Groovy Eyes, Helge Tallqvist & Deep Blue Divers, Honky Tonk Men ja Ismo Haavisto Band. Honk soittaa levynjulkaisukeikan Blues Lovers- yhdistyksen Downhome Kivi -klubilla Kulttuuriravintola Kivessä Tampereella.
 
Marraskuussa julkaistiin myös Jazzmuseo-yhtyeen konserttilevy Pyynikinlinnassa Tampereella. Jazzmuseolle - pianisti Arto Piispanen, kitaristi Lauri Hannu, basisti Ville Rauhala ja Orpana - levynjulkaisukonsertti oli 41. teemallinen Jazzkonsertti Pyynikinlinnassa. Kokoonpano esiintyy myös muun muassa kirkoissa käyttäen nimeä Holy Land. Myös Holy Land on julkaissut vuonna 2014 live-levyn, jonka ohjelmisto koostuu spirituaaleista jazz-maustein sekä samanhenkisistä jazz-sävellyksistä.

Jazzmuseo-orkesterin ensimmäinen konsertti järjestettiin Emil Aaltosen museolla helmikuussa 2012. Ajatus museolla esiintyvästä jazzorkesterista sai alkunsa, kun Arto Piispanen oli konsertoinut siellä joitakin kertoja mm. Masa Orpanan kanssa, ja museolla alettiin suunnitella jazzkonserttisarjan järjestämistä. Piispanen otti yhteyttä Orpanaan, joka vei ideaa eteenpäin Ville Rauhalalle ja Lauri Hannulle. Samoihin aikoihin osuneena yhteisellä keikalla muusikot alkoivat kehitellä ideaa edelleen.
Jazzmuseon konsertteja, joista kullakin on oma teemansa, on alusta asti järjestetty kuudesti vuodessa. Alkuvaiheessa Piispanen, Orpana, Rauhala ja Hannu esiintyivät konserteissa omilla nimillään käyttäen orkesteristaan työnimeä Museobändi.
 
Siitä lähtien, kun sana ensimmäisen Pirkanmaalaisten säveltäjien musiikkia -teemalla järjestetyn konsertin jälkeen vuonna 2012 lähti kiirimään, ovat konsertit lähes poikkeuksetta olleet loppuunmyytyjä. Kevään 2016 Coltrane-teemainen konsertti osoittautui jopa niin suosituksi, että niitä järjestettiin kaksi peräkkäin samana iltana. Joissakin konserteissa on kuultu myös vierailijoita.
Pitkään vireillä ollut ajatus konserttitallenteesta alkoi monien tekijöiden summana konkretisoitua syyskaudella 2017 ja äänittäminen päätettiin toteuttaa kevään 2018 konserttien yhteydessä. Ohjelmistoa suunniteltaessa ja äänitettävää aineistoa valittaessa huomiota kiinnitettiin erityisesti konserttitilan ainutlaatuiseen akustiikkaan sekä siihen, että kappaleissa olisi kuultavissa Jazzmuseolle tyypillisiä ominaispiirteitä.
 
Levylle valikoituneessa aineistossa ovat edustettuina erityisesti orkesterin jäsenten omat sävellykset ja aiemmin taltioimattomat kappaleet, jotka yhdessä muodostavat eheän musiikillisen kokonaisuuden. Orkesterin jäsenten kanssa jo vuosien ajan eri konteksteissa yhteistyötä tehneen Markus Pajakkalan rooli levyn äänittäjänä ja miksaajana on myös kokonaisuuden kannalta merkittävä.
 
Mainittujen yhtyeiden lisäksi Masa Orpana on tällä hetkellä aktiivinen myös muun muassa Anssi Tikanmäen orkesterissa, teatteri- ja studiomuusikkona sekä saksofoninsoiton opettajana.

Orpanan Honk: Honk
Alba ABCD 433 (1CD)
Barcode: 6417513104332

Masa Orpana - saxophones
Jonni Seppälä - guitar, lap steel
Ville Vallila - bass
Juppo Paavola - drums
Saku Järvinen - electric piano, organ
 
1.The Dog (Orpana)
2. Tanya (Joe Liggins)
3. Rockin' Shuffle (Orpana)
4. Midnight (Boudleaux Bryant, Chet Atkins)
5. Clear Day (Orpana)
6. Backwoods (Henry Glover)
7. Hastings Street Bounce (Trad. - Arr. Pepper Adams)
8. Churchill Strut (Orpana)
9. Blue Jean Shuffle (Plas Johnson)
10. Soul Sister (Dexter Gordon)

Jazzmuseo: Elävänä Pyynikinlinnassa
Alba ABCD 428

Lauri Hannu – guitar
Masa Orpana – saxophones 
Arto Piispanen – piano
Ville Rauhala – double bass

1. Free Manha de Carnaval! (Lauri Hannu)
2. Sing Me Softly of the Blues (Carla Bley)
3. 20 Small Cigars (Frank Zappa)
4. A Change Is Gonna Come (Sam Cooke)
5. Stolen Paintings (Lauri Hannu)
6. Song for Charlie (Ville Rauhala)
7. Valssi 543 • Waltz 534 (Matti-Juhani Orpana)
8. Avarilla mailla In Wide Open Lands (Matti-Juhani Orpana)
9. Outolintu • Odd Bird (Matti-Juhani Orpana)
10. Untitled Of My Life (Lauri Hannu)


 

Kommentoi