Siirry pääsisältöön

Teemu Takanen voittoon "Esko Linnavalli" -sävellyskilpailussa

entry-image

Torstaina 7.11. pidetyn viidennen “Esko Linnavalli” -big band -sävellyskilpailun voitti Teemu Takanen kappaleellaan Here Waiting For You. Kilpailun toisen sijan jakavat Joonas Leppänen kappaleellaan Big Sur ja Teemu Halmkrona kappaleellaan Parting of the Ways. Kolmanneksi sijoittui Visa Oscar kappaleellaan Balkan Express.

Teemu Takanen on 29-vuotias savonlinnalainen saksofonisti-säveltäjä. Hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osastolta joulukuussa 2009, jonka jälkeen muutti Savonlinnaan läänintaiteilija-työn perässä. Tällä hetkellä hän toimii freelance-muusikkona, johtaa Savonlinna Big Band ja ESA Jazz Orchestra -kokoonpanoja sekä opettaa Savonlinnan Taidelukiossa ja Itä-Suomen yliopistossa.

Tuomariston mukaan voittajasävellys Here Waiting For You erottuu muista finaalikappaleista selvästi. Se etenee orgaanisesti ja on sävellyksenä rakenteellisesti ehjä. Rakennusaineksia kappaleessa on sopivasti; kudelmassa kaikki osat linkittyvät toisiinsa hienosti. Kokonaisuudessaan kappale on traditioita kunnioittava, mutta uuteen tähtäävä.

- Suomessa jazzsäveltäminen on kehittynyt huimasti ja luo suuntaviivoja siihen, että alan koulutusta on syytä kehittää edelleen. Kilpailun voittaja oli selkeä ja tuomariston valinta yksimielinen. Muiden sijojen jakaminen oli haastavaa: olimme tuomaristossa yllättyneitä siitä, kuinka suomalaisen jazzkirjoittamisen taso on noussut vuosi vuodelta. Säveltäjillä on paljon osaamista ja kypsyessään heidän sävellyksistään tulee herkullisia. Haluamme tuomaristossa rohkaista kaikkia kilpailuun osallistuneita säveltäjiä jatkamaan ja kehittämään sävellystyötään, kehuu tuomariston puheenjohtaja Eero Koivistoinen.

Big band -musiikkiin keskittyvään sävellyskilpailuun osallistui lähes 30 teosta, joista finaaliin valittiin 10. Tämäniltaisessa finaalissa UMO soitti kappaleet kapellimestari Antti Rissasen johdolla tuomariston ja studioyleisön edessä. Suomalaisen jazzmusiikin vaikuttajista koottuun tuomaristoon kuuluivat Eero Koivistoinen, Jukka Linkola ja Vellu Halkosalmi.

Suomen Big Band -yhdistyksen ja UMOn järjestämän avoimen sävellyskilpailun tarkoituksena on nostaa esille uuden suomalaisen big band -musiikin tekijöitä sekä tukea uuden musiikin säveltämistä ja esittämistä. Kilpailun suosio on kasvanut kerta kerralta ja uudet suomalaiset säveltäjäkyvyt ovat nousseet suuren yleisön ja big bandien tietoisuuteen kilpailun avulla. Kilpailu on järjestetty vuodesta 2005 lähtien.

Kilpailu tekee kunniaa Uuden Musiikin Orkesteri UMOn perustajajäsenelle ja kapellimestarille Esko Linnavallille, jonka kausi orkesterin taiteellisena johtajana kesti vuodesta 1975 vuoteen 1991. Linnavallin ansiosta UMOsta kehittyi kansainvälisesti tunnustettu jazzorkesteri sekä pysyvä instituutio Suomen musiikkielämässä.

Kommentoi