Siirry pääsisältöön

Suomijazzin legendat Jazzliiton kiertueella syyskuussa

entry-image

Rumpali Reiska Laineen kvintetissä maestron itsensä ohella soittavat saksofonijättiläiset Eero Koivistoinen ja Juhani "Junnu" Aaltonen sekä pianisti Alexi Tuomarila ja basisti Ulf Krokfors. Yhtye käynnistää kiertueensa Turusta 11.9. ja päättää sen esiintymiseen Porvoo Jazz Festivalilla 25.9.

Suomijazzin todellisista raskassarjalaisista koostuva Reiska Laine Quintet kiertää maata 11.–25.9. Suomen Jazzliiton tuottama kiertue vie yhtyeen reilun viikon aikana Turkuun, Saloon, Kotkaan, Joensuuhun, Kuopioon, Savonlinnaan, Espooseen, Kokkolaan ja Raaheen. Kiertue saa päätöksensä Porvoo Jazz Festivalilla lauantaina 25. syyskuuta.

Rumpali Reiska Laine on yli 50-vuotisen uransa aikana soittanut useissa kokoonpanoissa ympäri maailmaa, mutta varsinaista omaa yhtyettä hänellä ei ennen Reiska Laine Quintetia ole ollut. Vuonna 2018 perustettuun kvintettiinsä Laine kokosi todellisen suomalaisen jazzin unelmatiimin, johon kuuluvat pianisti-kosketinsoittaja Seppo Kantonen, kontrabasisti Ulf Krokfors sekä saksofonistilegendat Eero Koivistoinen ja Juhani "Junnu" Aaltonen, joista jälkimmäinen tunnetaan myös huilutaiteestaan. Yhtyeen kaikki jäsenet on palkittu Suomen arvostetuimmalla jazztunnustuksella, Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnolla. Jazzliiton kiertueella pianisti Kantosta sijaistaa kansainvälistä mainetta niittänyt Alexi Tuomarila.

Tämä suomijazzin “mestarit areenalla” keräsi suurta suosiota vuosien 2019 ja 2020 konserteillaan muun muassa Pori Jazzissa, Jazz-Espalla ja Tampere Jazz Happeningissä. Viisikko pureutuu suurella kokemuksella ja näkemyksellä jazzin ytimeen sekä ilmaisussaan että kappalevalinnoissaan. Kvintetin ohjelmistoon kuuluu sekä muusikoiden omia sävellyksiä, että parhaita paloja 1960-luvulta, muun muassa John Coltranen kynästä.

"Kun suomalaisen jazzin kokeneimmat muusikot olivat yhdessä lavalla, niin oli lupa odottaa soitannollisesti hienosti tulkittua huippujazzia. Olin asennoitunut siihen, että tulemme kuulemaan paljon kulutettuja ikivihreitä hyvien soittajien tulkitsemana, mutta saimmekin nauttia aivan muusta, ylivertaisesta korvaamattoman ainutlaatuisesta näytöksestä.” – Jouko Kirstilä, Jazzrytmit

Rumpali Reino "Reiska" Laine (s. 1946) soitti itsensä suomalaisen jazzin historiaan jo 1960-luvun loppupuolella ja on vuosikymmenten varrella vaikuttanut Suomen jazzelämään niin aktiivisena muusikkona kuin kotimaista rytmimusiikkikulttuuria merkittävällä tavalla edistäneenä taustavaikuttajanakin. Yli 50-vuotisen soittouransa aikana Laine on soittanut yli sadalla levytyksellä ja toiminut luottorumpalina kotimaisen jazzin kärkinimille. 2010-luvulla häntä on kuultu mm. Juhani Aaltosen kvartetin riveissä. Jazzliiton Yrjö-palkinnon Laine vastaanotti vuonna 1981.

Reiska Laine Quintet
Reiska Laine, rummut / Eero Koivistoinen, tenorisaksofoni / Juhani Aaltonen, tenorisaksofoni / Alexi Tuomarila, piano / Ulf Krokfors, kontrabasso

Reiska Laine Quintet Suomen Jazzliiton kiertueella
La 11.9. klo 19.00 Turku, Logomo
Su 12.9. klo 17.00 Salo, SaloJazz Corner
Ma 13.9. klo 19.00 Kotka, Kairo
Ti 14.9. klo 19.00 Joensuu, Konservatorion sali
Ke 15.9. klo 19.00 Kuopio, Trattoria Sorrento Wanha Mylly
To 16.9. klo 19.00 Savonlinna, Kulttuurikellari
Pe 17.9. klo 17.30 Espoo, WeeGee
La 18.9. klo TBA Kokkola, Kulttuuritalo Jungsborg // PERUTTU!
Su 19.9. klo 16.00 Raahe, Raahesali
La 25.9. klo 20.00 Porvoo Jazz Festival

 

Kommentoi