Siirry pääsisältöön

Suomen Jazzliitto kutsuu kestävämmille jazzkiertueille!

entry-image

Syyskuussa viisi pohjoismaista Nordic Jazz Comets -yhtyettä lähtee kiertueille ympäri Suomea, Ruotsia, Norjaa, Tanskaa ja Islantia. Suomen Jazzliiton vetämässä hankkeessa bändit tutkivat ympäristöystävällisempää kiertue-elämää ja konserttituotantoja. Tue omaa jazzklubiasi, festaria ja artisteja ostamalla liput konserttiin, seuraamalla lempibändisi tarinaa osoitteessa www.nordicjazzcomets.com ja ottamalla osaa keskusteluun somessa hashtageilla #nordicjazzcomets ja #inthekeyofgreen.

Nordic Jazz Comets on viiden jazzorganisaation pitkäaikainen yhteistyökonsepti, jonka ympärillä toteutetaan ammatillista osaamista kartuttavia hankkeita elävän pohjoismaisen jazzkulttuurin puolesta. Islannin FÌH-konservatorio, Jazz Danmark, Norsk jazzforum, Svensk Jazz ja Suomen Jazzliitto ovat Pohjoismaisen Kulttuurirahaston tuella toteuttaneet vuosina 2020–2021 Nordic Jazz Comets 2.0: “In The Key Of Green” -hankkeen, jossa selvitetään kestäviä käytäntöjä ja mahdollisuuksia kestävään kiertue- ja konserttitoimintaan Pohjoismaissa.  
 
Hankkeen osallistujina ovat 14 jazzklubin ja -festivaalin verkosto, sekä viisi kansainvälistymisen kynnyksellä olevaa yhtyettä. Kahden vuoden aikana hankkeessa on kokoonnuttu asiantuntijoiden vetämiin työpajoihin, ja niiden tuloksena osallistujat ovat suunnitelleet viisi kiertuetta syyskuulle 2021. Keväällä 2022 hankkeessa julkaistaan opas ja casebook kestävämmistä konserttituotannoista ja kiertueista Pohjoismaissa.
 
Syyskuun kiertueiden aikana kukin bändi pitää somepäiväkirjaa omasta tulokulmastaan. Voit seurata heidän matkaansa ja keskustella esiin tulevista aiheista sosiaalisessa mediassa yhtyeiden omissa somekanavissa hashtageilla #nordicjazzcomets, #inthekeyofgreen ja yhtyeen omalla hashtagillä. Postauksia ja keskusteluja julkaistaan myös päivittäin englanniksi käännettynä kunkin bändin omalla sivulla osoitteessa www.nordicjazzcomets.com.  
 
Suomen edustaja NJC-kiertueilla on laulaja Kadi Vijan luotsaama Kadi Vija Key Project, joka konsertoi viidellä paikkakunnalla Islannissa, Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa. Promoottoreista mukana verkostossa ovat G Livelab Tampere, Jazz City Turku ja April Jazz Festival & Club.
 
Suomen konserttilavoilla esiintyvät seuraavat yhtyeet:
 
La 18.9. Turku, Flame Jazz Cruise: Ingibjörg Turchi Band (ICE)  
Ma 20.9. Maarianhamina, Alandica: Ingibjörg Turchi Band
Ke 22.9. G Livelab Tampere: Kadi Vija Key Project (FIN) & Ingibjörg Turchi Band 
To 23.9. April Jazz Club, Näyttelykeskus WeeGee, Espoo: Ingibjörg Turchi Band 
Pe 24.9. Salo, SaloJazz Festival, Bio Jännä: Kjetil Mulelid Trio (NOR)  
La 25.9. Porvoo, Porvoo Jazz Festival, Vanha 123: Kjetil Mulelid Trio
HUOM! Vallitsevan koronatilanteen ja rajoitusten vuoksi konserttiohjelma voi muuttua. 
 
Lue lisää kiertueista, bändeistä, verkostosta ja projektista: www.nordicjazzcomets.com ja projektikoordinaattori Raisa Siivolalta Suomen Jazzliitosta, raisa.siivola@jazzfinland.fi, puh. 044 205 6926. 
 
 
Kiertueiden teemat 2021: 
 
KADI VIJA KEY PROJECT (FIN): “Know what you eat!”

Instagram: @kadivija
Facebook: @kadivijaofficial
Twitter: @kadivija
#knowwhatyoueat
 
Kadi Vija – laulu, Max Zenger – bassoklarinetti, Tuomo Dahlblom – kitara, Tuomas Timonen – rummut 
 
Pitkällä kiertueellaan suomalaisnelikko ottaa hampaisiinsa ruokavalinnat kiertueella. Ruuantuotannolla on iso merkitys ilmastonmuutokseen, vesistöjen rehevöitymiseen sekä luonnon monimuotoisuuden katoamiseen. Se myös kuormittaa muita resursseja, kuten maa-alaa, energiaa ja puhdasta vettä. Kaikkien on kuitenkin pakko syödä – edes nälkätaiteilija ei elä pelkällä hengen ravinnolla! Voisimmeko kuitenkin tehdä kuluttajina tieteellisen tiedon pohjalta parempia valintoja? Voisiko bändiriderien tarjoilun uusi normi olla paikallinen, satokauden mukainen kasvispainotteinen ruoka? Millaisia elintarvikkeita keikkapaikkojen omissa ravintoloissa tarjoillaan? Voisiko laadukkaasta ruokavaliosta tulla myös säästöjä? Entä olisiko siitä osaksi arjen valintoja myös kotona? Seuraa bändin matkaa osoitteessa: www.nordicjazzcomets.com/kadi-vija-key-project ja koe Kadi Vija Key Project livenä:
 
La 4.9. Reykjavik Jazz Festival, Harpa
Ma 6.9. Örebro, Kulturkvarteret Akustik
Ti 7.9. Tukholma, Fasching
Ke 8.9. Oslo, Nasjonal Jazzscen Victoria
Ke 22.9. Tampere, G Livelab Tampere
 
 
INGIBJÖRG TURCHI BAND (ICE): “Cut down on plastic!”

Instagram: @ingibjorgelsa
Facebook: @ingibjorgofficial
#cutdownonplastic
 
Ingibjörg Elsa Turchi – sähköbasso, Magnús Trygvason Eliassen – rummut, Hróðmar Sigurðsson – kitara, Tumi Árnason – tenorisaksofoni 
  
ITB starttaa kiertueelleen maasta, joka todennäköisesti tulee kärsimään ilmastonmuutoksesta eniten muihin Pohjoismaihin verrattuna. Miltei kaikki Islannin jäätiköistä ovat sulamassa ja tuulen aiheuttama eroosio hävittää kasvillisuutta maalla. Saarelle tärkeät vesistöt kohtaavat myös toisen tragedian, joka on seurausta kulutuksestamme: jotkut tutkijat ennustavat, että vuoteen 2050 mennessä valtamerissä olisi enemmän kertakäyttömuoviroskaa kuin kaloja(*! Kiertueellaan Suomessa kvartetti vierailee sekä saaristossa jazzristeilyllä ja Ahvenanmaalla, että kaupunkiympäristöissä Helsingissä ja Tampereella, ja heidän mieltään askarruttaa, miten voisimme vähentää jätteen – erityisesti muovin – määrää kiertueilla ja konserttituotannoissa. Kumpaa veikkaat löytyvän enemmän kaduilta ja rannoilta, kasvomaskeja vai tupakantumppeja? Ja miten voimme estää niiden päätymisen sinne? Seuraa bändin matkaa osoitteessa www.nordicjazzcomets.com/ingibjorg ja koe Ingibjörg Turchi livenä:  

La 18.9. Turku, Flame Jazz Cruise  
Ma 20.9. Maarianhamina, Alandica
Ke 22.9. Tampere, G Livelab Tampere
To 23.9. April Jazz Club, Näyttelykeskus WeeGee, Espoo
 
 
KJETIL MULELID TRIO (NOR): “Reduce, reuse, recycle!”

Instagram: @kjetilmulelid  
Facebook: @kjetilmulelidtrio
#reducereuserecycle
 
Kjetil Mulelid – piano, Andreas Winther – rummut, Bjørn Marius Hegge – kontrabasso 
 
Norjalainen troikka karauttaa kuun lopussa pitkälle, seitsemän keikan kiertueelle kolmeen maahan. Näin pandemia-aikaan tämä saattaa kuulostaa utopistiselta ajatukselta, mutta suurella sydämellä mukana oleva promoottorien verkosto tekee parhaansa rundin toteuttamiseksi turvallisesti ja ja aikataulussaan! Kiertueellaan Tanskassa, Ruotsissa ja Suomessa trio pureutuu kiertotalouden mahdollisuuksiin jazzkonserteissa ja kiertueella. Luonnollisesti yhtye ei roudaa backlineaan mukanaan, vaan käyttää paikallista tekniikkaa, ja matkassa ei kulje myöskään muovisäkillisiä kertakäyttöistä fanitavaraa – mutta syttyykö Kjetilille ja kumppaneille ahaa-lamppuja, mitä uusia mahdollisuuksia tai säästöjä kiertotalous tarjoaisi alalle? Seuraa bändin matkaa osoitteessa www.nordicjazzcomets.com/kjetil-mulelid-trio ja koe Kjetil Mulelid Trio livenä:
 
Ti 21.9. Kööpenhamina, Jazzhus Montmartre  
Ke 22.9. Eskilstuna, Contrast  
To 23.9. Mariefred, Multeum Strängnäs  
Pe 24.9. Salo, SaloJazz Festival, Bio Jännä  
La 25.9. Porvoo, Porvoo Jazz Festival, Vanha 123
Ke 29.9. Halmstad, Halmstad Jazz Club
To 30.9. Göteborg, Nefertiti
 
 
POST-SUN-VISION (SWE): “Training makes perfect!”  

Instagram: @postsunvision  
Facebook: @POST-SUN-VISION  
#trainingmakesperfect
 
Alice Hernqvist – piano, Aaron Mandelmann – basso, Mario Ochoa – rummut  

Ruotsalaistrio haluaa junailla kiertueensa pitkät välimatkat Norjassa. Lentämällä kotikaupungistaan Malmöstä Osloon, Bergeniin ja Trondheimiin, kolmikon laskennalliset hiilidioksidipäästöt olisivat 3,173 tonnia(**, mikä vastaa suunnilleen kolmasosaa keskimääräisen pohjoismaalaisen koko vuoden päästöistä(***! Junalla matkat taittaessa taittuisivat myös co2-päästöt 15,5 kilogrammaan(****, mutta haasteita riittää: miten Aaronin iso kontrabasso kulkee mukana, ja ehtiikö trio bassonsa kanssa junailemaan tiukalla neljän päivän aikataululla?  Millä välineillä yleensä artistit saapuvat näille konserttipaikoille? Entä yleisö? Seuraa bändin matkaa osoitteessa www.nordicjazzcomets.com/postsunvision ja koe Post-sun-vision livenä Norjassa:  

Ke 8.9. Oslo, Nasjonal Jazzscen Victoria
To 9.9. Bergen, TBC  
Pe 10.9. Trondheim, TBC

 
 
SVANEBORG KARDYB (DEN): “Run on renewables!”

Instagram: @svaneborgkardyb
Facebook: @svaneborgkardyb
#runonrenewables
 
Nikolaj Svaneborg – Würlitzer, synthesizer, piano, Jonas Kardyb – drums, percussion  
Energinen tanskalaisduo aloittaa kiertueensa Islannista. Kelluessaan onnistuneen festivaalikeikan jälkeen kuumassa lähteessä, ei välttämättä jokaiselle muusikonrentulle muistuisi mieleen, että silloin ollaan ihan Islannin energiantuotannon ytimessä. Mutta Nikolaj ja Jonas ovatkin eri maata. He tietävät, että maa luottaa lähes kokonaan uusiutuvaan energiaan: 2/3 sähköstä tuotetaan vesivoimalla ja 1/3 tulee geotermisenä energiana, eli maan lämmöstä. Myös primäärienergiasta 85 % on kotimaista ja uusiutuvaa(*****. Mikä mahtaa olla uusiutuvien määrä Ruotsissa, minne parivaljakko matkaa loppukiertueellaan. Entä mistä venuet saavat virtaa äänentoistoon ja lämpöä bäkkärille? Voiko konserttijärjestäjä vaikuttaa energianlähteeseensä? Seuraa bändin matkaa osoitteessa www.nordicjazzcomets.com/svaneborg-kardyb ja koe Svaneborg Kardyb livenä:
 
La 4.9. Reykjavik Jazz Festival, Harpa  
Ti 7.9. Tukholma, Fasching  
Ke 8.9. Halmstad, Nissanscenen, Halmstadin kirjasto
To 9.9. Partille, Partille Kulturum
 
Lähteet:
*) The New Plastics Economy: Rethinking the future of plastics by the Ellen MacArthur Foundation, 2016;  Stemming the Tide: Land-based strategies for a plastic-free ocean by the Ocean Conservancy, 2015  
**) MyClimate.org -hiilijalanjälkilaskuri, 2021  
***) Nordic Energy Research, 2012; Sitra 2020  
****) SNCF, 2018; Emissionfactors.com  
*****) Islannin hallitus, 2016 tilastot

Kommentoi