Siirry pääsisältöön

Suomen Jazzlegenda-palkinnot Iro Haarlalle ja Wiola Talvikille

entry-image

Musiikkiarkiston hallitus on myöntänyt Suomen Jazzlegenda -palkinnon nro 35 kosketinsoittaja, säveltäjä ja sovittaja Iro Haarlalle ja palkinnon nro 36 laulajatar Wiola Talvikille.

Suomen Jazzlegenda -palkintoja on myönnetty vuodesta 2001 lähtien. Vuosina 2001–2014 Suomen Big Band Yhdistys, Suomen Jazz & Pop Arkisto ja Imatra Big Band Festival valitsivat yhteensä 28 Jazzlegendaa. Vuodesta 2017 lähtien palkintojen jakamisesta on vastannut Musiikkiarkisto. Vuoden 2020 palkinnot jaettiin Helsingissä Malmitalolla Iro Haarla Quartetin konsertin yhteydessä.
 
Suomen Jazzlegenda nro 35 on kosketinsoittaja, säveltäjä ja sovittaja Iro Haarla, joka on opiskellut Sibelius-Akatemiassa pianonsoittoa, säveltämistä ja sovittamista. 1970-luvun lopulla Haarla aloitti Edward Vesalan kanssa pitkäaikaisen yhteistyön. Haarlan panos oli erityisen merkittävä Sound & Fury -yhtyeessä, jossa hän toimi paitsi muusikkona myös Vesalan sävellyksellisten ideoiden viimeistelijänä ja sovittajana. 2000-luvun alusta lähtien Haarla on etupäässä soittanut omissa kokoonpanoissaan ja on esiintynyt useissa Euroopan maissa sekä Pohjois-Amerikassa. Viime vuosina Haarla on levyttänyt suomalaisen TUM-yhtiön lisäksi myös arvostetulle saksalaiselle ECM-levymerkille. Haarla on saanut Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnon vuonna 2006.
 
Suomen Jazzlegenda nro 36 Wiola Talvikki (nykyisin Wiola Talvi) on suomalaisen jazzlaulun edelläkävijöitä. Talvikki aloitti uransa 1956 tuolloin Suomen johtaviin tanssiorkestereihin kuuluneen Onni Gideonin orkesterin laulusolistina ja levytti ensimmäisen kerran samana vuonna. 1950-luvun loppupuolella Talvikkia pidettiin monien aikalaiskriitikkojen mielestä Suomen parhaana jazzlaulajattarena. Talvikki muutti 1960 Lontooseen asuen myöhemmin myös USA:ssa. Pitkän kansainvälisen uransa aikana Talvikki on esiintynyt ympäri maailmaa ja työskennellyt monien nimiartistien kanssa, mm. Tom Jonesin kiertueella. Suomessa Talvikki levytti viimeksi 1989 kotimaisten eturivin muusikoiden kanssa. Talvikin 1950-luvun tuotannosta on vastikään ilmestynyt kokoelma nimeltä Jazzvokalismia 1956-1960, jolla kuullaan myös radioäänityksiä.
 
Luettelo aikaisemmin jaetuista Suomen Jazzlegenda -palkinnoista:
 
 
 
Kuva: Maarit Kytöharju

Kommentoi