Suomalaisen abstraktin taiteen edelläkävijän, Lars-Gunnar Nordströmin, teoksia jazzmusiikin tahtiin

entry-image

Lars-Gunnar Nordströmin töitä esittelevä näyttely avautuu Galerie Forsblomissa marraskuun lopulla ja teoksia on mahdollisuus päästä ihastelemaan myös Suomen tiettävästi suurimman jazzkokoelman tahdissa joulukuussa.

Lars-Gunnar Nordström

Galerie Forsblom 29.11.–22.12.2019
Avajaiset taiteilijan läsnäollessa 28.11.2019 klo 17.00–19.00


Suomalaisen sotien jälkeisen abstraktin taiteen edelläkävijän, Lars-Gunnar Nordströmin (1924–2014), teoksista huokuu dynaamisuus, tarkkuus sekä täydellisesti hallittu värien käyttö. Nordströmin maalaukset ja veistokset keskittyvät muodon, värin ja viivan yleispäteviin ominaisuuksiin. Näyttelyn ripustuksen on kuratoinut kuvataiteilija Matti Kujasalo (s. 1946), joka lukeutuu Suomen arvostetuimpiin konstruktivista taideperinnettä uudistaneisiin taidemaalareihin.

Nordström tunnettiin Pohjoismaissa myös taidekentän monipuolisena vaikuttajana muun muassa opetustyön ja kirjoittamisen kautta. Ennen taiteilijan uraansa Nordström haaveili arkkitehdin ammatista ja opiskeli huonekalusunnittelua. Myös kuvataiteilijan työn lomassa hän suunnitteli aika ajoin muun muassa huonekaluja, lavastuksia ja graafisia ilmeitä painotuotteisiin.

Nordström tunnetaan myös laajasta yli 14 000 jazzlevyn kokoelmastaan, joka on tiedettävästi Suomen mittavin jazzmusiikin kokoelma. Levyt kuuluvat nykyään Suomen kansalliskirjaston kokoelmiin, ja kokoelma on kuultavissa myös Galerie Forsblomilla näyttelyn aikana. Nordström korosti usein sitä, kuinka hänen teoksiaan tulisi katsella rauhassa ja kiireettömästi: tuolloin teosten visuaaliset ominaisuudet ovat “musiikkia silmille”. Nyt jazzkokoelmaan ja teosten musikaaliseen ulottuvuuteen voi uppoutua galleriassa 11.12. ja 18.12. klo 17-19.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä L-G Nordströmin Säätiön kanssa.

Kommentoi