Sanna Ruohoniemi toteuttaa unelmaansa maailmalla

entry-image

Jazzahead!-messuille lähtevien suomalaisten joukossa on jazzvokalisti ja säveltäjä Sanna Ruohoniemi. Kansainväliseltä pohjalta uraansa rakentanut Ruohoniemi asuu nykyisin Ruotsissa, ja on keikkaillut Pohjoismaiden lisäksi muun muassa Saksassa ja Australiassa.

Jazzaheadissa nyt toista kertaa vieraileva Ruohoniemi lähtee Bremeniin tutustumaan alan ammattilaisiin ja luomaan uusia kontakteja. Hän odottaa messuviikonloppua innolla, vaikka messuilla verkostoituminen voi olla myös haastavaa. “Vaatii rohkeutta esitellä ja myydä omaa musiikkiaan”, hän pohdiskelee. Ensimmäisen kerran Ruohoniemi oli mukana pari vuotta sitten ja kokemuksesta viisastuneena on nyt valmistautunut Jazzaheadiin paremmin käymällä osallistujalistaa läpi ja sopimalla tapaamisia ennalta.

Kontakteilla on ollut Ruohoniemen uran muotoutumisessa merkittävä rooli aikaisemminkin. Suomesta Pohjanmaalta kotoisin olevan Ruohoniemen toivat Ruotsiin opinnot, rakkaus jazziin ja musiikin tekemiseen – jäämään saivat työmahdollisuudet ja alan kontaktit. “Tulin Tukholmaan opintojen kautta ja miellyin koulun ja kaupungin tunnelmaan. Joku vapaus se on, joka löytyi musiikin tekemiseen täällä uudella tavalla, joka sitten toi mukanaan myös ihan konkreettisia töitä, keikkoja, uusia kontakteja ja muusikkotuttuja. Sen myötä myös kiertueita.” Suomen ja Ruotsin jazzkentiltä saadun kokemuksen pohjalta Ruohoniemi haluaisi nähdä maiden yhteistyön jazzmusiikin kentällä vahvistuvan ja kasvavan. “Toivon että itse omalta osaltani pystyisin vaikuttamaan tähän positiivisesti.”

Sanna Ruohoniemi julkaisi toisen albuminsa Start from Nothing syyskuussa 2018, ja tällä hetkellä työn alla on kolmas albumi. Albumiprosessiin liittyy monenlaista, mutta olennaisimpana aikaa vie Ruohoniemen mukaan konkreettinen sävellystyö: “Koetan pysyä herkkänä sille mitä on syntymässä ja työstää sitten ideoita eteenpäin.” Ruohoniemen sävellysprosessi alkaa pianon ääreltä, usein improvisaatiolla, välillä nauhoittaen syntyneitä sävelmiä, joskus työstäen ideoita eteenpäin. Säveltäminen vie aikaa ja kykyä pysähtyä itsensä kanssa. “Pyrin luomaan itselleni mahdollisimman mukavat olosuhteet, tarpeeksi levänneen mielen (tai ainakin kahvia) ja reilusti aikaa.” Toisaalta joskus parhain työ syntyy paineen alla, joten Ruohoniemi rajaa ja asettaa itselleen tehtäviä ja deadlineja. “Koko prosessi vaatii välillä aikamoista kurinalaisuutta muun maailman melskeen tasapainottelun kanssa, mutta yhtä kaikki: säveltäminen on opettavaista ja palkitsevaa, itsensä äärellä oloa.”

Levyn tekemisen ohella Ruohoniemi keikkailee ja toimii laulunopettajana. Tulevalle kesälle on luvassa useampi keikka Saksassa ja syksyllä Stockholm Jazz Festivalilla Ruohoniemeä kuullaan kolmenkin eri kokoonpanon riveissä. Viime aikoina Ruohoniemeä on nähty eri puolilla Eurooppaa ja kauempanakin ­– hän esiintyi ensimmäistä kertaa Australiassa Sydney International Women´s Jazz Festivalilla viime marraskuussa. Tien päällä käydään läpi monenlaisia fiiliksiä. Ruohoniemi muistelee kuunnelleensa Start from Nothing -levynsä master-raitoja Barcelonassa iPadin kautta reissuväsyneenä, mutta onnellisena siitä, mitä oltiin saatu aikaan. Maailmalta saadut kokemukset opettavat ja vievät eteenpäin. “Mikään ei ole koskaan turhaa. Monista kokemuksista, niistä epäonnistumisistakin, saattaa seurata jotain yllättävää ja hyvää”, Ruohoniemi tiivistää.

Tukholmassa asuvana suomalaisena Ruohoniemen koti on kahdessa maassa. “Vaikka viihdyn Tukholmassa hyvin, koen Suomen yhä rakkaana kotimaana ja tykkään aina käydä Suomessa niin keikoilla kuin muutenkin. Oman kulttuurin ja kasvuympäristönsä näkee uudessa valossa näin pienen etäisyyden takaa.” Kansainvälisesti keikkailevan muusikon täytyy myös sopeutua vaihtuviin maisemiin. “’Koti on siellä mihin tyynyyn painaa pään’, muistan joskus Tehosekoitin-yhtyeen kitaristin Arskan todenneen haastattelussa. Joskus voin yhtyä tähän kokemukseen, joskus koen olevani irtolainen ja irrallinen. Mutta yhteyden tunne ja kuuluminen johonkin on myös paljon omista ajatuksista kiinni.” Unelma laulajan työstä ja ilo sen toteuttamisesta vie Ruohoniemeä eteenpäin. “Haluaisin keikkailla ja tehdä musaa mahdollisimman laajasti, paljon ja pitkään. Olen tosi iloinen ja ylpeä kaikesta siitä, mitä olen päässyt ja pääsen tekemään, se on vaatinut ja vaatii paljon työtä.”

Jos Ruohoniemen identiteetti liukuu tukholmalaisen, suomalaisen ja kansainvälisillä areenoilla viihtyvän jazzvokalistin välimaastoissa, myös musiikillisesti vieraillaan sujuvasti eri tyylipiirteiden maisemissa. Albumi Start from Nothing sovittaa jazzin sävelkieleen pohjoismaista kansanmusiikkia, kokeellisuutta, sekä pop-estetiikkaa. Jazz on Ruohoniemelle kuitenkin kotoisa maaperä: “Suhteeni jazzmusiikkiin on hyvin lämpöinen ja kunnioittava. Jazz on mulle vapautta. Sen historia ja polveileva traditio myös suuri inspiraation lähde.”

Jazzkeikoissa Ruohoniemeä viehättää yhteissoiton energia ja voima sekä itsensä alttiiksi paneminen, meni se sitten syteen tai saveen. “Sibiksen jazzosastoa luotsaava upea muusikko ja viisas ja näkemyksellinen pedagogi Jussi Kannaste totesi joskus, että ’jos ei musa riitä, on pakko olla show’ – kallistun myös samalle kannalle. Jos mennäänkin metsään niin mennään tyylillä, ja raivataan tie ulos. Jazz on asennekysymys, se vaatii taitoa, mutta myös rohkeutta, herkkyyttä ja läsnäoloa.”

Myös maailmalla keikkaillessa jazz on kotoisaa, mutta jännittävää. “Ihmisille laulamisessa ja konserttitilanteissa on aina jotain samaa: minne tahansa meneekin, aina ollaan jännän äärellä. Yhteys musiikin ja kuulijan välillä on luotava aina uudelleen. Vaikka varmuus ja vapaus omassa tekemisessä kasvaa, on aina uudestaan uskallettava.”

Jazzahead!-messut järjestetään Saksan Bremenissä 25.-28.4.2019. Jazzahead! koostuu musiikkimessuista ja korkealaatuisesta showcase-ohjelmistosta. Tänä vuonna mukana on noin 30 suomalaista delegaattia, joiden joukossa on muun muassa jazzartisteja sekä levy-yhtiöiden ja agentuurien edustajia. Virallisessa showcase-ohjelmistossa suomalaisista esiintyy Verneri Pohjola osana islantilaisen Sunna Gunnlaugsin yhtyettä sekä Janning Truman 6:n riveissä. Lisäksi lauantain Karton-klubin Suomi-illassa kuullaan Verneri Pohjolaa, Katu Kaikua ja OK:KOa. Samana iltana KITO-klubissa esiintyy Aki Rissanen Trio.

 

Teksti: Jenni Köykkä
Kuva: Anders Björklund

Kommentoi