Pitkäjänteisyys tuottaa tulosta

entry-image

Jazz Finland International -sivuilla seurataan vuoden loppuun asti kansainvälistyviä toimijoitamme. Tämän viikon artikkelissa on esillä tamperelaisen levy-yhtiö Eclipse Musicin näkökulmia ammattilaistapahtumien sekä klubitoiminnan merkityksestä levymyynnille.

Vuonna 2007 perustettu Eclipse Music on saavuttanut vankan aseman yhtenä jazzin, progressiivisen musiikin sekä laulaja-lauluntekijöiden pääjulkaisijana. Kotimaassa tärkeitä verkostoitumistapahtumia yritykselle ovat muun muassa Music Finlandin järjestämä Arctic Paradise World & Jazz Event sekä Tampereella vuosittainen Musiiki & Media -tapahtuma. Eclipse Music on myös osallistunut Jazzahead-messuille jo useampana vuonna.

Perustaja Tapio Ylinen kertoo tavoitteiden ja odotusten Jazzaheadissa vaihtelevan vuosittain. Alkuvuosina yritys näki enemmän vaivaa tunnettavuuden ja uskottavuuden rakentamiseen. Nykyään pääpaino on uusien yhteistyökumppanien hankkimisessa jakelukentältä, mutta usein tavoitteena on myös showcase-artistien yleinen tukeminen ja promootio.

Ylinen toteaa, että musiikkiteollisuudessa on oltu jo vuosia myllerryksessä, ennen kaikkea digitalisoitumisen vanavedessä: ”Marginaalimusiikin tuottajat ovat tässä myllerryksessä isojen haasteiden edessä edelleen, vaikka pahin onkin toistaiseksi takana. Muutokset ovat olleet hyvin nopeita, ja siksi isojen strategioiden muodostaminen on ollut hyvin hankalaa. Erityisesti näissä olosuhteissa on showcase-tapahtumissa tärkeää erottautua massasta, ja tähän olemme yhdessä esiintyvien taiteilijoiden kanssa pyrkineet täysin tietoisesti.”

Puhuttaessa ammattilaistapahtumissa saadusta konkreettisesta hyödystä, suoraa yhteyttä levymyyntiin on vaikea tehdä. Ylinen kuitenkin toteaa, että ammattilaistapahtumissa luodaan pohjat keskusteluille ja neuvotteluille, joista ajan myötä syntyy uusia keikkoja, festivaalikonsertteja sekä jakeluyhteistyötä. Lisääntyneen näkyvyyden myötä levymyynti saa lisäpotkua.

Eclipse Musicilla on konserttitoimintaa Tampereella Eclipse Jazz Clubin puitteissa. Klubin tarkoitus on ollut elävöittää Tampereen jazzelämää ja antaa muun muassa Eclipse Musicin artisteille kauan kaivattu livefoorumi Tampereella. Klubitoiminnan vaikutus kappeleiden internetkuunteluihin on pientä, mutta monet ostavat keikalta muistoksi levyn.

”Useat asiakkaat ovat kertoneet kuuntelevansa klubille tulevia artisteja etukäteen netistä. Klubi on kuitenkin yleisömäärältään pieni, joten kuuntelut näkyvät korkeintaan pienenä lisänä satojen ja tuhansien toistojen joukossa. Jazz-fanit ovat hyvin uskollisia CD:lle ja vinyylilevyille, ja monet kuuntelevat musiikkinsa niiden kautta, eivätkä niinkään netissä”, Ylinen summaa.

Eclipse Jazz Club jatkuu syksyllä 5 - 6 konsertin verran alkaen 18.9. Huhtikuussa peruuntunut Teemu Viinikainen III -yhtyeen konsertti kuullaan tiistaina 20.11. Muut syksyn esiintyjät ilmoitetaan myöhemmin.

Teksti: Sheri Toivomäki Kuva: Rudi Thomas

Onko sinulla ulkomaille suuntaava kiertue, tai onko artistisi mukana kansainvälisessä yhteystyössä? Teemme mielellämme aiheesta jutun artikkelisarjaamme, joten vinkkaa siitä meille osoitteeseen: press@jazzfinland.fi

Kommentoi