Paikallista väriä esillä Kaamosjazz-konserteissa

entry-image

Perinteiseen tapaan Kaamosjazzeilla tarjotaan vuosittain annos saamelaismusiikin sävyttämää jazzia. Tänä vuonna lavalle nousevat Saamenmaan tunnetut nimet, Ulla Pirttijävi-Länsman & Ulda sekä Niillas Holmberg ja Roope Mäenpää. Saamelaismusiikkia kuullaan monipuolisissa yhdistelmissä yhteensä yhdeksässä konsertissa.

Jazz ja saamelaismusiikki ovat soineet luontevasti yhdessä Kaamosjazzeilla jo festivaalin alusta saakka. Nils-Aslak Valkeapää ja Ailu Gaup hurmasivat jazzyleisön kaikkien aikojen ensimmäisissä Kaamosjazzeissa vuonna 1981 ja sen jälkeen Saamenmaan tähdistä lavalle ovat nousseet ainakin Wimme Saari, Hildá Länsman ja Niillas Holmberg useamman kokoonpanon kanssa. Viime vuonna Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen loppuunmyydyssä konsertissa Niillas Holmberg ja Šuvvaboját liikutti yleisöä esittämällä Veijo Länsmanin rakastettuja lauluja.

Kaamosjazzien Sajoksen konsertti lauantai-iltana on perinteisesti sisältänyt kattauksen saamelaismusiikin sävyttämää jazzia. Tänä vuonna Sajoksen lavalle nousevat Ulla Pirttijärvi-Länsman ja Ulda. Yhtye on esiintynyt vuodesta 2009 saakka käyden dialogia perinteisen ja modernin saamelaismusiikin välillä. Musiikissa tulee esille erityisesti pohjoiseen luontoon liittyviä teemoja.

Sajoksen konsertin alku sisältää yllätyksen, kun Ivalon ala-asteen pohjoissaamenkielen oppilaat ja opiskelijat valloittavat lavan. Luvassa on musiikin ja tanssin ilosanomaa. Avvila nieiddat tulkitsevat idolinsa Mari Boinen kappaleita ja Idjaráidalas -tanssiryhmä esittää Kuovssakasah-tanssin. Kuovssakasah on inarinsaamea ja tarkoittaa revontulia.

Saamelaismusiikki valloittaa nyt Inarin kirkonkylän lisäksi Saariselällä JazzArenalla, Aurora-tuvassa ja kappelissa. Ulla Pirttijärvi & Ulda saavat perjantain JazzArenan konserteissa vieraakseen Mikko Innasen ja Veli Kujalan. Näissä kolmessa tiiviissä konsertissa yhdistyvät saamelaismusiikin modernistit ja jazzmusiikin seikkailijat.

Niillas Holmberg ja Roope Mäenpää esiintyvät vuorostaan lauantaina Naftule’s Bandin vieraana JazzArenalla. Luvassa on varta vasten Kaamosjazzeille luotu saamelaismusiikkia ja klezmer-musiikkia yhdistävä kokonaisuus. Holmberg ja Mäenpää esiintyvät vielä JazzArenan konserttien lisäksi Aurora-tuvalla lauantain myöhäisillan konsertissa ja sunnuntaina Kappelin päätöskonsertissa.

Kansainvälistyvä Kaamosjazz on Euroopan Unionin pohjoisin jazzfestivaali. Inari-Saariselkä Matkailu Oy on tänä vuonna sopinut tapahtuman kehittämisestä ja vuoden 2017 Kaamosjazzien tuottamisesta raahelaisen Tuupa Recordsin kanssa. Tuupa Recordsilla on pitkä kokemus musiikkitapahtumien järjestämisestä, jonka lisäksi saamelaiskulttuurin edistäminen on yritykselle sydämenasia.

”Kaikille meille Kaamosjazzien järjestäjille on tärkeää, että paikallinen väri ja saamelaismusiikki näkyy ja kuuluu konserttilavoilla”, kertoo Inari-Saariselkä Matkailun markkinointipäällikkö Tarja Manninen.

Kaamosjazz järjestetään 23.-26.11.2017 Saariselällä, Inarissa ja Karigasniemellä.

Koko ohjelma: http://www.kaamosjazz.fi 

Kommentoi