OK:KO lähtee kansainvälistymään musiikki edellä

entry-image

OK:KO esiintyy Jazzahead!-messujen yhteydessä Karton-klubin Suomi-illassa lauantaina 27.4. Nuori yhtye on yksi neljästä suomalaisesta kokoonpanosta, jotka pääsevät ääneen Bremenissä. Helmikuussa 2019 julkaistu Syrtti-albumi on saanut mukavan vastaanoton Suomessa ja ulkomaille tähtääminen on seuraava luonteva askel – tai oikeastaan liuku, kuten Okko Saastamoinen tilannetta kuvaa.

OK:KOn jäsenet Okko Saastamoinen, Mikael Saastamoinen, Jarno Tikka ja Toomas Keski-Säntti ovat Jazzaheadiin suuntaavien suomalaisten joukossa nuorimmasta päästä ja mukana ensimmäistä kertaa. Jazzahead!-messujen anti on ensikertalaisille vielä hieman hämärän peitossa, mutta onneksi livenä parhaat puolensa näyttävä OK:KO pääsee kansainvälistymään musiikki edellä. “Keikkaa odotan todella innolla ja toivonkin, että juuri keikalle tulisi paljon väkeä ja musiikki saisi puhua puolestaan”, kertoo yhtyettä johtava rumpali Okko Saastamoinen.

Kartonin klubi-illassa esiintyy yhteensä kolme suomalaista yhtyettä: OK:KOn lisäksi Verneri Pohjola ja Katu Kaiku. Kartonin klubi-iltaan esiintymään OK:KO päätyi ottamalla klubia järjestävään tahoon yhteyttä. “Oltiin parin yhtyeen kanssa yhteydessä Kartonin klubi-iltaa suunnittelevaan Janikaan”, Saastamoinen valottaa prosessia. “Pidettiin palaveri hänen ollessaan Suomessa ja jonkin ajan kuluttua tuli tieto, että keikka onnistuu.” Bremeniin yhtye lähtee jännittävissä, mutta lupaavissa tunnelmissa. “Oman ‘kotikentän’ ulkopuolella esiintyminen tuo omaa jännitystä ja energiaa keikalle”, Saastamoinen tietää oman kokemuksensa valossa. Tähän asti soitetut ulkomaan keikat ovat olleet hänen mukaansa toimivasti järjestettyjä ja erittäin hyviä kokemuksia.

Kansainvälistyminen on alkanut tapahtua OK:KOlle omalla painollaan. “Ei varsinaisesti mitään kansainvälistymissuunnitelmaa olla toteutettu. Olisiko se enemmän semmoinen tulevaisuuden liuku, kuin askel”, Saastamoinen pohdiskelee. “Toivon näkyvyyden ja keikkojen ulkomailla lisääntyvän vuosi vuodelta, mutta haluan keikkailla vielä paljon myös Suomessa”. Saastamoisen toiveena on tulevaisuudessa saada enemmän jalansijaa esimerkiksi muissa Pohjoismaissa. Mutta asia kerrallaan: nyt yhtye suuntaa Saksaan ensin Bremenin messuviikonlopun puitteissa ja parin viikon päästä tiedossa on Berliinin keikka. “Tulevien viikkojen perusteella voi muodostaa paremman kuvan siitä, olisivatko Saksan markkinat meitä varten.”

Kansainväliselle uralle OK:KO ponnahti Young Nordic Jazz Comets -kilpailun puitteissa vuonna 2016 ja sen kautta yhtye pääsi tekemään ensimmäisen ulkomaan keikkansa Umeå Jazz Festivalilla. Kilpailun lisäksi yksittäisenä kansainvälistymistä edistävänä tahona on ollut levy-yhtiö. Syrtti-albumin julkaisseen We Jazz Recordsin tuki on ollut merkittävää. “Olen muun muassa Jazzaheadiin liittyen saanut tukea ja neuvoja. We Jazzin kautta ollaan myös saatu näkyvyyttä ulkomailla levyn jakelun myötä ja myös tulevat Berliinin ja Tallinnan keikat ovat We Jazzin järjestämiä”, Okko kertoo. Kansainvälistymistä edistää tietysti myös kaikki muu tuki, joka on yhtyettä uralla eteenpäin auttanut – ja ennen kaikkea tinkimätön usko omaan tekemiseen ja musiikki, joka saa yleisöt kiinnostumaan.

Haapavedeltä kotoisin oleva Saastamoinen puhuu juuristaan mielellään. Jo pelkästään Syrtti-albumin nimi lokalisoi OK:KOn Suomeen ja Haapavedelle, ja juuret myös kuuluvat musiikissa ja näkyvät yhtyeen artisti-imagossa. “Varmaan se on eniten osa mun omaa identiteettiä ja sitä kautta myös näkyvissä ja kuultavissa meidän musiikissa. Pidän sitä suurena vahvuutena, että voi olla rehellinen ja ylpeä omista juuristaan, kun esiintyy. Se päästää varmasti yleisönkin lähemmäs meitä ja meidän musaa.” Yhteys omiin juuriin ja aitous ovat Saastamoisen mukaan vahvuuksia myös kansainvälisillä lavoilla: “Varmasti bändi on sama oma itsensä myös ulkomaisilla keikoilla.”

OK:KO esiintyy lauantaina 27.4. Jazzaheadin Karton-klubilla. Tulevien viikkojen aikana yhtye keikkailee myös Berliinissä We Jazz Label Nightissa 9.5. ja Tallinnassa We Jazz Tallinnassa 11.5.

Jazzahead!-messut järjestetään Saksan Bremenissä 25.-28.4.2019. Jazzahead! koostuu musiikkimessuista ja korkealaatuisesta showcase-ohjelmistosta. Tänä vuonna mukana on noin 30 suomalaista delegaattia, joiden joukossa on muun muassa jazzartisteja sekä levy-yhtiöiden ja agentuurien edustajia. Virallisessa showcase-ohjelmistossa suomalaisista esiintyy Verneri Pohjola osana islantilaisen Sunna Gunnlaugsin yhtyettä sekä Janning Truman 6:n riveissä. Lisäksi lauantain Karton-klubin Suomi-illassa kuullaan Verneri Pohjolaa, Katu Kaikua ja OK:KOa. Samana iltana KITO-klubissa esiintyy Aki Rissanen Trio.

 

Teksti: Jenni Köykkä
Kuva: Pietari Purovaara

Kommentoi