Luottamus syntyy ajan kanssa

entry-image

Jazz Finland International -sivuilla seurataan vuoden loppuun asti kansainvälistyviä toimijoitamme. Tällä kertaa kokenut Jazzahead-kävijä, pianisti Aki Rissanen, kertoo ajatuksiaan jazzin ammattilaistapahtumista ja niiden roolista omassa työssään.

Pianisti Aki Rissanen on yksi kansainvälisesti menestyneimpiä kotimaisia jazzartisteja. Rissanen saavutti merkittävää huomiota jo Aki Rissanen Trion Amorandom-debyyttialbumilla vuonna 2016, albumi palkittiin muun muassa Vuoden jazzalbumin Emmalla ja myös ulkomaisissa sanomalehdissä ylistettiin albumia. Viimeistään yhtyeen viimeisin albumi, brittiläisellä Edition Recordsilla vuonna 2017 julkaistu Another North, nosti trion eurooppalaisen jazzkentän eturiviin. 

Aki Rissanen on kokenut Jazzahead-kävijä ja vuonna 2017 trio nähtiin tapahtuman avajaisiltana myös showcase-lavalla osana Finnish Night -iltaa. Tänä syksynä Aki Rissanen konsertoi ahkerasti ulkomailla ja marraskuun alussa trio suuntaa muun muassa Vapaiden äänien Charles Gil'n järjestämälle kuuden konsertin kiertueelle Ranskaan. Rissanen näkeekin Jazzaheadin merkittävänä kokoontumisena jazzverkostoille. Pianisti itse on hyötynyt Jazzaheadista konkreettisesti esimerkiksi saamalla vahvistettua konserttidiilejä. Rissanen kuitenkin huomauttaa, että suurin osa sopimuksista tapahtuu vasta vuosien päästä ensikohtaamisesta promoottorien kanssa.

”Työ on pitkäjänteistä ja vaatii siihen henkisesti oikein asennoitumista. Tärkein tapa osallistua Jazzaheadiin onkin lähteä tapaamaan uusia kontakteja ja ennen kaikkea vahvistamaan jo aikaisemmin luotuja. Pikkuhiljaa luottamus molempien osapuolten välille on mahdollista saavuttaa”, Rissanen vinkkaa.

Jazzaheadiin osallistuminen tapahtuu showcase-artistien osalta täysin omalla taloudellisella panoksella. Rissanen näkee messukonseptin kuitenkin selkeänä, eikä koe mallissa olevan mitään väärää artistin näkökulmasta, sillä tapahtumat ovat hyvä paikka saada arvokkaita kontakteja.

”Suomessa vuonna 2016 järjestetty Arctic Paradise World & Jazz Event toi myös lisää kontakteja minulle, ja nämä ovat konkretisoituneet tänä syksynä”, Rissanen kertoo, mutta huomauttaa sitten: ”Toinen vaihtoehto, monella tavalla parempikin tapa tavata toimijoita messujen ulkopuolella, ovat festivaalit ja niiden oheistilaisuudet. Sinne on kuitenkin ensin päästävä!”

Seuraavina vuosina Rissanen aikoo panostaa ammattitapahtumissa erityisesti keikkamyyjäkontakteihin, sillä kohdemaan tunteva agentti on hänen mukaansa elinarvoisen tärkeä. ”Olen saanut työskennellä manageri Pia Raitalan kanssa kolmisen vuotta ja hänen apunsa myös ulkomaan keikkamyynnissä on ollut merkittävä.”

Tulevaisuuden haasteena Rissanen näkee työn saamisen taloudellisesti kannattavammaksi. Hän toteaa tiedostavansa alan realiteetit, eikä halua sinisilmäisesti kurkotella kuuhun. Haaveena on olla muutamaa astetta tunnetumpi artisti ja päästä esiintymään isommille areenoille. Ennen kaikkea Rissasen unelmat ovat kuitenkin sisältölähtöisiä: ”Haluan kehittää musiikkiani ja sekä omaa että yhtyeen ilmaisua vielä persoonallisemmaksi ja yhteissoittoamme entistä välittömämmäksi. Yritän edelleen löytää keinoja erottua ja myydä musiikkiani eritoten Euroopassa.”

Aki Rissanen esiintyy syksyllä kotimaassa kahden konsertin verran: lokakuun 26. päivä Naantalin musiikkijuhlien Sininen Syksy -tapahtumassa ja joulukuussa Aki Rissanen Trion kanssa We Jazz -festivaalilla Helsingissä.

Konsertit ulkomailla:

Lokakuun 31.  Philly Joe’s, Tallinna, Viro
Marraskuun 9. Avignon, AJMI, Ranska
Marraskuun 10.  Le Moulin à Jazz, Vitrolles, Ranska
Marraskuun 11.  Institut Beliashe, Aurillac, Ranska
Marraskuun 13.  Le Périscope, Lyon, Ranska
Marraskuun 14.  Institut Finlandais, Paris, Ranska
Marraskuun 16. Jazzdor Festival, Strasbourg, Ranska
Marraskuun 29. Trio Bimhuis, Amsterdam, Alankomaat
Marraskuun 30. Trio LantarenVenster, Rotterdam, Alankomaat
Joulukuun 1. Trio Bayreuth Jazz Forum, Bayreuth, Saksa
Joulukuun 2.  Trio 30CC, Leuven, Belgia

 

Teksti: Sheri Toivomäki Kuva: Dave Stapleton

Onko sinulla ulkomaille suuntaava kiertue, tai onko artistisi mukana kansainvälisessä yhteystyössä? Teemme mielellämme aiheesta jutun artikkelisarjaamme, joten vinkkaa siitä meille osoitteeseen: press@jazzfinland.fi

Kommentoi