Luontevasti jazzin virrassa - kokemuksia ja kontakteja kartuttamassa

entry-image

Elämää Jazzaheadin jälkeen? Onko sitä? Jazz Finland International -sivuilla seurataan vuoden loppuun asti kansainvälistyviä toimijoitamme. Artikkelisarjan aloittaa kuopiolaislähtöinen instrumentaalitrio VIRTA, joka esiintyi viime vuonna Jazzahead-messuilla Finnish Night -showcase-artistina sekä osana Clubnight-ohjelmistoa. Tänä vuonna bändi nousi jälleen lavalle Kartonissa Clubnightin myötä.

VIRTA on saanut laajalti positiivista huomiota vuonna 2016 julkaistun toisen albuminsa myötä. Hurmos-levy yhdistelee mielenkiintoisella tavalla elektroniikkaa, efektejä ja jazzia. Yhtyeenlevynjulkaisukiertueella yleisö sai kokea upeita visuaalisia mielikuvamaisemia, joissa yhdisteltiin valoa, värejä ja grafiikkaa.

Tänä vuonna yhtye ei ehtinyt osallistua Jazzaheadin messuille, mutta kertoo reissusta jääneen päällimmäisenä mieleen tunteen siitä, että bändi kiinnostaa edelleen alan toimijoita ja yleisöä. Tästä kieli täysi tupa ja lämmin tunnelma Clubnightin Karton-baarissa.

 VIRTA vakuuttaa, ettei esiintymiskokemusta kansainvälisissä tapahtumissa voi koskaan kerryttää liikaa. Vaikka showcase-esiintymisissä on tiukka aikataulu luomassa painetta ja jännitystä, yhtyeen onnistuminen on luonut uskoa siihen, että bändin konsepti mukautuu eri tilanteisiin luontevasti. Yhtyeen musiikillisen voiman, ammattimaisuuden ja liveproduktion muuntautumiskyvynovat huomanneet myös muut alan toimijat:

"Sekä yleisö ja alan ammattilaiset ovat olleet kautta linjan vaikuttuneita siitä miltä VIRTA kuulostaa ja näyttää lavalla. Näistä kokemuksista on varmasti hyötyä, kun alamme tulevaisuudessa lähestyä Keski-Euroopan markkinoita laajemmalla rintamalla", yhtyeen kitaristi Heikki Selamo kommentoi Jazzaheadiin osallistumisen hyödyistä.

Viime vuonna VIRTA ehti edustaa Suomea Jazzaheadin lisäksi myös Scope-klubifestivaalin Nordic Jazz Comets -showcasessa Berliinissä. Virtalaiset kokevat, että molempien kaltaisissa ammattilaistapahtumissa alan toimijoiden tapaaminen on ollut luontevaa. Etenkin NJC:ssä delegaatteihin tutustuminen oli tehty helpoksi, koska keskustelutilaisuudet olivat ohjatumpia kuin yleensä vastaavissa tapahtumissa. Massiiviseen Jazzaheadiin osallistuminen puolestaan vaatii enemmän ennakkovalmisteluja ja suunnitelmallisuutta.

"Tällaiset tapahtumat ovat tärkeitä. Vaikka kansainväliset kontaktit voi periaatteessa hoitaa internetin välityksellä, ihmisiin tutustuminen ja heidän kanssaan toimiminen on helpompaa kasvokkain käytyjen keskustelujen jälkeen", Selamo toteaa.

Virta on mahdollista bongata kesällä seuraavilla festareilla Suomessa:
8.6. Sideways, Helsinki
6.7. Kosmos Festival 2018, Ristiina
28.7. Raahen Rantajatsit - Jazz on the Beach

Elokuussa Virta esiintyy Itävallassa ja loppuvuodesta yhtye keskittyy uuden materiaalin säveltämiseen ja seuraavan levyn tekemiseen.

 

 Teksti: Sheri Toivomäki

Onko sinulla ulkomaille suuntaava kiertue, tai onko artistisi mukana kansainvälisessä yhteystyössä? Teemme mielellämme aiheesta jutun artikkelisarjaamme, joten vinkkaa siitä meille osoitteeseen: press@jazzfinland.fi

Kommentoi