Siirry pääsisältöön

Lahden Jazztori 2021 musisoi tällä viikolla


entry-image

Lahti Big Band ry pitää edelleen kiinni Lahden Jazztorin vuonna 1989 alkaneesta katkeamattomasta perinteestä. 33. festivaali järjestetään tällä viikolla.

"Viime syksynä jäätiin pandemian varjossa selvästi yleisötavoitteesta, mutta artisteilta ja kriitikoilta saatu runsas kiittävä palaute lämmitti mieltä ja piti uskoa yllä", kertoo Lahti Big Bandin puheenjohtaja Janne Tarmio


Lahti Big Band ry tuottaa itse kuusi tapahtumaa, jotka ajoittuvat viikonloppuun 19.–21.11. Festivaali päättyy Nastolan bluespojat -kirjan julkistamistilaisuuteen lauantaina 27.11. Välipäiviksi on luvassa useita muiden tahojen tuottamia jazzhenkisiä tapahtumia eri puolille kaupunkia.

Tarmion mukaan yhteistyö Lahden kaupungin kulttuuripalvelujen kanssa on viime vuosina toiminut kitkattomasti, mikä on madaltanut Lahti Big Bandin omien tuotantojen kynnystä. Myös sivistyslautakunnan myöntämä toistuvaisavustus on pitänyt festivaalin hengissä.

”Haluamme tarjota esiintymistilaisuuksia ja ansaintamahdollisuuksia mielenkiintoisia marginaaleja edustaville muusikoille ja yleisempään tietoisuuteen vasta matkalla oleville nuorille kyvyille. Pelkin lipputuloin yhtälö ei ole mahdollinen”, Tarmio kertoo. 

Terveysturvallisuudesta pidetään big bandin itse tuottamissa päätapahtumissa tinkimättömästi kiinni. Ennakkomyynnissä on vain noin puolet katsomokapasiteetista. Mahdolliset lisäpaikat otetaan käyttöön ainoastaan, jos epidemiatilanne ja alueelliset rajoitukset suosituksineen sen sallivat.


Suomen eturivin kitaristit ovat vahvasti esillä festivaalin ohjelmassa. Kansainvälistäkin arvostusta nauttivan Teemu Viinikaisen soolokonsertista odotetaan yhtä ohjelmiston kohokohdista. Nuoren polven muusikoista Viinikaista pääsevät haastamaan Ville-Veikko Airaniemi ja nuorten jazzkitaristien kilpailun Jazzkukko-festivaalilla heinäkuussa voittanut Johannes Granroth. Airaniemi tulee Lahteen nimivahvan, mutta harvakseltaan esiintyneen Anakonda Shark -yhtyeen riveissä, Granroth puolestaan väkevässä nousussa olevan ja April Jazzissakin esiintyvän Peela-kokoonpanon mukana.


Laulajista ääneen pääsevät Peela-yhtyeen riveissä musisoiva Maja Mannila ja Soma-trion laulusolistina Lahteen saapuva Aliisa Pihlanne. Molemmat rakentavat myös soolouraa. Lahti Big Band puolestaan on kutsunut oman konserttinsa keulakuviksi peräti viisi orkesterin kanssa yhteistyötä tehnyttä laulusolistia.


”Toivomme orkesterin ja yleisemminkin big band -musiikin ystävien löytävän runsaslukuisesti paikalle antamaan tukensa yhdistyksen toiminnalle. Väliajallinen konsertti tarjoaa monipuolisen keitoksen viihdyttävää musiikkia”, Tarmio lupaa.

Ajan hermollakin ollaan. Nikita Rafaelovin trio muistaa sunnuntaina 21.11. sata vuotta sitten syntyneen pianistilegendan Erroll Garnerin musiikillista perintöä.


* Ennakkomyynti: Tiketti
* Lauantaille 20.11. ja sunnuntaille 21.11. myynnissä myös päivälippuja.

PÄÄKONSERTIT


PERJANTAI 19.11.


An Evening with Lahti Big Band
Klo 19 Lahden konserttitalo, Felix Krohn -sali

LBB solisteineen esittelee parhaita paloja 2000-luvun ohjelmistostaan ja tarjoaa maistiaisia tulevasta. Matkaa tehdään soul-tunnelmista salsaan, Michel Legrandin sävelistä Maynard Fergusonin trumpetti-iloitteluun. Erno Tiittanen johtaa.

LAUANTAI 20.11.

Teemu Viinikainen
Klo 16 Pikkuteatteri

Teemu Viinikainen on yksi Suomen tunnetuimmista ja arvostetuimmista jazzkitaristeista. Hänen soitossaan ilmaisuvoima, svengi ja virtuositeetti ovat tärkeitä elementtejä, mutta päällimmäisiksi tuntemukseksi häntä kuunnellessa nousevat kuitenkin vahva läsnäolo, herkkyys ja kitaran kaunis sointi.

Teemu Viinikainen - kitara + efektit

Soma
Klo 19 Pikkuteatteri

Soma on uunituore, dynaaminen jazzkvartetti. Se soittaa jäsenten omien sävellysten lisäksi tuttuja jazzstandardeja raikkaalla otteella, kuitenkin perinteitä kunnioittaen. 


Aliisa Pihlanne - laulu
Sonja Kaipainen - piano
Jussi Hovilainen - basso
Johan Dahlbo - rummut

SUNNUNTAI 21.11.

Anakonda Shark
Klo 13 Kalevi Aho -sali

Anakonda Shark suuntaa avoimin mielin musiikin äärelle ja ottaa yhteen musiikillisten raja-aitojen kanssa – pyrkien kaatamaan kaiken minkä kohtaa lempeästi, mutta päättäväisesti. Okko Saastamoinen palkittiin kesällä 2019 Pori jazzin nousevana tähtenä. Saastamoinen ja Tikka tunnetaan myös kiitetystä OK:KO-kokoonpanosta, Saastamoinen ja Airaniemi puolestaan Arpan taustalta. Seppä on kysytty basisti lukuisissa kotimaisissa jazzyhtyeissä.

Jarno Tikka - saksofonit
Ville-Veikko Airaniemi - kitara
Eero Seppä - basso
Okko Saastamoinen - rummut

Nikita Rafaelov trio: A Tribute to Erroll Garner
Klo 15.30 Kalevi Aho -sali

Helsinkiläinen pianisti-säveltäjä Nikita Rafaelov trioineen tulkitsee sata vuotta sitten syntyneen legendaarisen jazzpianisti Erroll Garnerin tuotantoa. Trion jäsenet ovat Suomen nuoren jazzsukupolven aktiivisia vaikuttajia, genreä ja sen perinteitä perinpohjin tuntevia huippuammattilaisia. Yhtyeen soitossa yhdistyy Garnerillekin ominainen humoristisuus ja kepeys sekä armoton svengi, luova yhteinen kommunikaatio, improvisaatiokyky ja tulkinnallinen voima.
Konsertissa kuullaan Garnerin omien sävellysten lisäksi muutama hänen usein soittamansa jazzstandardi. Rafaelov on tutkinut ja opiskellut legendaarisen pianistin soittotapaa ja estetiikkaa ja aikookin pitää sovitukset mahdollisimman alkuperäisinä, kuitenkin omaa persoonallista soittotyyliä unohtamatta.


Nikita Rafaelov - piano
Juuso Rinta - kontrabasso
Ville Luukkonen - Rummut

Peela
Klo 18.30 Kalevi Aho -sali

Peela on nuorten taitavien muusikoiden kokoonpano, jonka musiikissa jazz kohtaa funkrockin ja neo-soulin. Maja Mannilan laulu antaa aika ajoin mausteensa kiehtovaan keitokseen. Sävellyksistä vastaava Johannes Granroth voitti kesällä Jazzkukko-festivaalin yhteydessä järjestetyn kovatasoisen jazzkitaristikilpailun.

Johannes Granroth - kitara
Severi Sorjonen - rummut
Maja Mannila – koskettimet, laulu
Sami Leponiemi - saksofonit
Oliver Karttunen - basso
Mikko Antila - lyömäsoittimet

Peela © Maarit Kytöharju

jazztori.fi 

Kommentoi