Katsaus UMOn syyskauteen

entry-image

Umon syyskausi käynnistyy! Luvassa albuminjulkaisu, Taidetestaajat-suurhanke, paljon huippukonsertteja ja Kauan eläköön UMO! -kampanja jatkuu.

UMOn konserttikausi käynnistyy syyskuun alussa. Luvassa on kymmeniä konsertteja ympäri Suomen aina pääkaupunkiseudulta Rovaniemelle ja Pirkanmaalle, solisteina kotimaisen jazzin kärkinimiä ja ulkomaisia suosikkeja, perinteistä joulukiertuetta unohtamatta. Lue konserttiesittelyt alta tai katso koko konserttikalenteri UMOn nettisivuita.

Konsertit:

UMO & Aili Ikonen: Blue Notes on Silver Screen – jazzia elokuvissa >> Lisätiedot >>
La 8.9. klo 19 // Savoy-teatteri, Helsinki
Ma 10.9. klo 20 // G Livelab, Helsinki
Ti 11.9. klo 19 // Suurlava, Mäntsälä

Helsingin kaupunginorkesteri & UMO: Symphonic Ellington >> Lisätiedot >>
Ti 18.9. klo 19 // Musiikkitalo, Helsinki

UMO feat. Pertti ”Pepa” Päivinen & Teemu Salminen: Hello and Goodbye! >> Lisätiedot >>
Ma 24.9. klo 19 // Koko Jazz Club, Helsinki
Ti 25.9. klo 14 // Vuotalo, Helsinki

Lounaskonsertti: UMO & Mikko Innanen – Five for Ferlinghetti >> Lisätiedot >>
Ti 2.10. klo 12 // Savoy-teatteri, Helsinki (vapaa pääsy!)

UMO & Emma Salokoski: Blue Notes on Silver Screen – jazzia elokuvissa >> Lisätiedot >>
Ke 3.10. klo 19 // Rovaniemen teatteri (Lappia-talo)

UMO & Teemu Viinikainen >> Lisätiedot >>
Ti 9.10. klo 15 // Malmitalo, Helsinki
To 11.10. klo 20 // G Livelab, Helsinki
Pe 12.10. klo 19 // Vuotalo, Helsinki

Lounaskonsertti: UMO in Wayne Shorter’s Footprints >> Lisätiedot >>
Ti 23.10. klo 12 // Savoy-teatteri, Helsinki (vapaa pääsy!)

Kauan eläköön UMO! -tukikonsertti >> Lisätiedot >>
Ma 29.10. klo 19 // Finlandia-talo, Helsinki

UMO & KYN: Kaipaan >> Lisätiedot >>
To 1.11. klo 18 // Mikael Agricolan kirkko, Helsinki
Pe 2.11. klo 18 // Tapiolan kirkko, Espoo

UMO: Blue Notes on Silver Screen – jazzia elokuvissa
Ke 7.11. klo 13 // Musiikkitalo, Paavo-sali, Helsinki >> Lisätiedot >>
To 8.11. klo 14 // Kanneltalo, Helsinki >> Lisätiedot >>

UMO & Guillermo Klein >> Lisätiedot >>
To 15.11. klo 19 // Koko Jazz Club, Helsinki
Pe 16.11. klo 20 // Finlandia-talo, Helsinki

Tribute to Prince: UMO feat. Sam Huber & Tuomo & Marta Ren >> Lisätiedot >>
Ke 28.11. klo 19 // Savoy-teatteri, Helsinki
To 29.11. klo 19 // Savoy-teatteri, Helsinki

Emma Salokoski & UMO: Muuttuvat joulut >> Lisätiedot >>
Pe 7.12. klo 18 // Tampereen tuomiokirkko
La 8.12. klo 18 // Pyhän Laurin kirkko, Vantaa
Ma 10.12. klo 18 // Porvoon tuomiokirkko
Ti 11.12. klo 18 // Espoon tuomiokirkko
Pe 14.12. klo 18 // Temppeliaukion kirkko, Helsinki
Ma 17.12. klo 18 // Kallion kirkko, Helsinki

Yleisötyön konsertit

Perinteisen konserttitoiminnan lisäksi yksi tärkeä osa UMOn toimintaa on yleisötyö eli osallistava taiteellinen toiminta. Yleisötyö on musiikki- ja yleisökasvatuksen parissa tehtävää kehitystyötä. Sen tarkoituksena on lisätä UMOn saavutettavuutta, madaltaa kynnystä konsertteihin osallistumiselle sekä tavoittaa uutta konserttiyleisöä. Elävän musiikin kautta voidaan myös edistää ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Yleisötyötä teemme pääosin neljälle kohderyhmälle: lapset ja nuoret, opiskelijat, laitokset ja erityisryhmät.

TAIDETESTAAJAT. UMO on mukana Suomen Kulttuurirahaston Taidetestaajat-suurhankkeessa. Valtakunnallinen projekti tarjoaa ilmaisia taidevierailuja peräti 60 000:lle yläasteen 8.-luokkalaiselle. UMOn Taidetestaajat-elämyksessä esitetään Blue Notes on Silver Screen -ohjelmistoa, jossa sukelletaan kiehtovan elokuvamusiikin maailmaan. Syksyn 2018 ja kevään 2019 aikana UMO konsertoi jopa 5500 kasiluokkalaiselle Rovaniemellä, Seinäjoella ja Helsingissä. >> Lisätiedot >>

KULTUS on Helsingin kaupungin Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan ylläpitämä ja Opetus- ja kulttuuriministeriön tukema palvelu, joka tukee kouluja ja opettajia sisällyttämään kulttuurikasvatuksen osaksi opetussuunnitelmaa. Kultuksessa peruskouluille, päiväkodeille ja toisen asteen oppilaitoksille suunnatuista tapahtumista, työpajoista ja erilaisista yleisötyöprojekteista ilmoittaa yli 200 taide- ja kulttuuritoimijaa. Myös UMO on mukana Kultus-toiminnassa säännöllisesti, lapsille ja nuorille suunnatulla ohjelmistollaan.
UMO: Pekka ja Susi (vain koululaisille)
Ti 20.11. klo 10 // Vuotalo, Helsinki >>Lisätiedot >>

VIERAILUT LAITOKSISSA. UMO kehittää jatkuvasti toimintaansa sellaisille kohderyhmille, joiden on muutoin vaikeaa osallistua tavanomaiseen konserttitoimintaan. Tästä hyvänä esimerkkinä toimivat laitosvierailut mm. vanhainkodeissa, sairaaloissa ja vanhusten palvelutaloissa. Tänä syksynä UMO vierailee mm. Kampin palvelukeskuksessa sekä Kaunialan ja Laakson sairaaloissa.

Randy Brecker -levy ilmestynyt 24.8.

Trumpetisti Randy Breckerin, säveltäjä-sovittaja Mats Holmquistin ja UMOn yhteinen Together-albumi on ilmestynyt. Albumilla kuullaan Mats Holmquistin sävellyksiä sekä hänen sovittamaansa materiaalia Chick Corealta. Holmquistin sävellyksille ja sovituksille on tunnusomaista minimalistinen lähestyminen: hän yhdistelee modernia jazzia rakastamaansa klassiseen musiikkiin minimalistisin vaikuttein. Hän itse kutsuu tyyliään ”big band minimalismiksi”. >> Lisätiedot: kuuntele levy ja katso video >>

Tukikonsertti, mesenaattikampanja ja adressi UMOn pelastamiseksi

UMOn pelastamiseksi käynnistetty joukkorahoituskampanja on hyvässä vauhdissa, mutta apua tarvitaan edelleen! Joukkorahoituksen avulla on kerätty n. 10 000 €. Kampanja on käynnissä lokakuun loppuun asti.

Tukikonsertissa ma 29.10. Finlandia-talolla UMOa pelastamassa nähdään ystävämme Paleface, Anna Puu, Sami Saari, Jimi Tenor, Sami Pitkämö, Aija Puurtinen, Higher Ground Vocals, Jukka Perko, Teemu Viinikainen, Jukka Eskola, Jaakko Kuusisto, Kerkko Koskinen, sekä bigbandillinen entisiä umolaisia, mm. Eero Koivistoinen, Olli Ahvenlahti, Jukkis Uotila, Pekka Sarmanto ja Pentti Lahti.  Lue lisää täällä.

UMOn pelastamiseksi on perustettu adressi, jonka tavoitteena on vaikuttaa päättäjiin, että UMOn tulevaisuus turvataan pitkäkestoisella ratkaisulla. Allekirjoita ja vaikuta tästä linkistä! Allekirjoittamiseen tarvitaan tunnistautuminen Facebook-profiililla tai sähköpostiosoitteella.

Elokuvamusiikkia ja ikonisia säveliä

Yhdessä UMOn syksyn mielenkiintoisimmista konserttikokonaisuuksista sukelletaan kiehtovan elokuvamusiikin maailmaan – luvassa on ikonisia säveliä, jotka saavat meidät kerta toisensa jälkeen itkemään, nauramaan ja tuntemaan! ”Blue Notes on Silver Screen” -konsertit sisältävät tunnettuja elokuvasävelmiä ja nostalgista big band -musiikkia eri vuosikymmeniltä, aina 1950-luvulta nykypäivään. Konserteissa kuullaan tunnettuja kiinnostavia teoksia animaatioista kauhuun ja kovaan toimintaan. Mukana on kappaleita muun muassa elokuvista Erään murhan anatomia, Pahan kosketus, Vaaleanpunainen pantteri ja Ihmeperhe. Tuttuja elokuvasäveltäjiä edustavat Duke Ellington, Raymond Scott, Henry Mancini ja Monty Norman.

UMOn solistina kolmessa iltakonsertissa nähdään jazzlaulaja Aili Ikonen ja kapellimestarina Kirmo Lintinen. Osa konserteista tehdään päiväkonsertteina ilman solistia. 

Guillermo Klein, globaali jazzpersoona

Argentiinalaislähtöinen pianisti, säveltäjä ja orkesterinjohtaja Guillermo Klein vierailee UMOn solistina kahdessa konsertissa marraskuun puolivälissä. Klein tunnetaan monipuolisena muusikkona, joka ammentaa musiikkiinsa vaikutteita ympäri maailmaa. Buenos Airesissa lapsuutensa viettänyt, sittemmin Yhdysvalloissa opiskellut ja nykyään New Yorkista käsin keikkaileva Klein on globaali jazzpersoona, jonka ilmaisu ei tunne kulttuurirajoja. Klassisen musiikkikoulutuksen saaneen Kleinin tuotantoa kuvaillaan ainutlaatuiseksi sekoitukseksi nykyjazzia, klassista, latinalaisamerikkalaista kansanmusiikkia ja rockia. Klein mainitsee saaneensa inspiraatiota myös argentiinalaisesta tangosta. Kaikesta tästä syntyy värikkäitä orkestrointeja, vahvoja dynamiikkavaihteluita, rinnakkaisrytmiikkaa ja kieroja synkooppeja. Klein on tehnyt yhteistyötä mm. Seamus Blaken ja Joshua Redmanin sekä useiden isojen orkesterien, kuten hr-Bigbandin ja Metropole Orchestran kanssa. Miehen omia yhtyeitä ovat Big Van ja Los Guachos, jonka kanssa Klein on levyttänyt useita albumeita.

– Tuon omaa, tuoretta materiaaliani soitettavaksi UMOlle. Luvassa on takuuvarmaa perinteisen jazzin, latinorytmien ja klassisen musiikin sekoitusta sekä tunteiden ja värien kirjoa. Tunsin viime vierailullani v. 2009 vahvaa hengenheimolaisuutta umolaisten kanssa ja odotan marraskuun keikkoja innolla! Tule keikalle, et tule pettymään, Klein lupaa.

Tribuutti Princelle, keskiössä Parade-levy

UMO paneutuu popmusiikki-ikoni Princen klassikkoalbumi Paradeen marraskuun lopun kahdessa konsertissaan Savoy-teatterissa. Orkesterin laulusolisteina vierailevat suuret Prince-fanit ja -asiantuntijat Sam Huber ja Tuomo sekä portugalilainen souldiiva Marta Ren, joka nähdään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.

Vuonna 1986 julkaistu Parade oli Princen (1958–2016) kahdeksas albumi ja Under the Cherry Moon -elokuvan soundtrack. Albumin ensimmäinen single Kiss ponnahti saman tien listaykköseksi ympäri maailman ja siitä tuli lopulta yksi Princen suurimmista hiteistä. Albumin sovitukset olivat laajempia kuin Princen aikaisemmissa sävellyksissä, kun maestro täydensi ensimmäistä kertaa soundimaailmaansa puhaltimin ja jousin.

Tässä tribuuttikonsertissa umolaiset saavat runsaasti soolotilaa uudelleensovitettujen arrien myötä. Parade-levyn mestariteokset Kiss, New Position, Girls & Boys ja Sometimes It Snows in April ovat saaneet rohkeat ja menevät sovitukset kapellimestari Mikko Hassisen taitavissa käsissä.

Joulukiertue Emma Salokosken kanssa

UMO ja laulajatar Emma Salokoski tekevät yhteisen, kuuden konsertin joulukiertueen, joka ulottuu Helsingin, Espoon ja Vantaan lisäksi Porvooseen ja Tampereelle.

Emma Salokosken valitsemasta ohjelmistosta löytyy jouluklassikoiden lisäksi solistin omia, epätavallisempia suosikkeja. Konserteissa kuullaan myös aivan uusia joululauluja, kuten Olavi Louhivuoren säveltämä ja Salokosken sanoittama Jouluaamu sekä uutta joulumusiikkia Seppo Kantoselta. Monet kappaleista ovat saaneet värikkäät ja kirkkokonserteissa herkän vivahteikkaasti soivat uudet sovitukset kapellimestari Mikko Hassisen käsissä.

– Ei varmaankaan ole sattumaa, että juuri joulun ympärille on sävelletty niin paljon musiikkia. Talven pimeyden keskellä musiikki on paras tapa nostaa mielialaa. Joulu on otollista aikaa palata vanhoihin klassikoihin, joiden tenho ei koskaan vähene. Samalla se antaa tilaisuuden luoda täysin uutta musiikkia ja uusia traditioita. Konsertin nimi 'Muuttuvat joulut' kuvastaakin elämän ikuista muutosta: jouluna on hyvä tehdä tilannekatsaus, mitä kulunut vuosi on vienyt mennessään ja tuonut tullessaan, Emma Salokoski tunnelmoi.

HKO & UMO: Symphonic Ellington

Duke Ellingtonin svengi herää eloon UMOn ja Helsingin kaupunginorkesterin lyöttäytyessä jälleen yhteen. Illan aikana kuullaan mm. Ellingtonin sinfonisin teos Symphonic Ellington ja sen ikoninen naapurustokuvaus Harlem, sekä kuningatar Elisabeth II:lle sävelletty The Queen’s Suite. Niin tutut kuin tuoreemmatkin sovitukset jazzin aatelismiehen sävelistä kipparoi Antti Rissanen.

– Konsertin sisältö jakautuu ensimmäisen puoliajan taiteellisempaan Ellingtoniin ja toisen puoliajan viihteellisempään Ellingtoniin. Musiikki on instrumentaalimusiikkia, värikästä sellaista. Se sisältää voimakkaita tunteita ja varsin paljon eri instrumenttien soolo-osuuksia, niin sävellyttyjä kuin improvisoituja. Itse odotan tätä suurella innolla. Tästä tulee aivan mielettömän hauska ja mielenkiintoinen, hehkuttaa kapellimestari Antti Rissanen

UMO & KYN: Kaipaan

UMO ja maailman kuudenneksi parhaaksi naiskuoroksi rankattu KYNjatkavat yhteistyötään kahdella konsertilla pyhäinpäivän alla. Konserteissa kuullaan pyhäinpäivän tunnelmaan sopivaa musiikkia mm. Anna-Mari Kähärältä jaKaj Chydeniukselta. Muistojen, muistelemisen ja kaipauksen äärelle vievät tätä konserttia varten Mikko Hassiseltatilatut sovitukset esimerkiksi kappaleista Aamulla varhain ja Sinua, sinua rakastan. Orkesteria johtaa Kirmo Lintinen, kuoroa johtaa musiikkineuvos Kaija Viitasalo.

Kommentoi