Jazzperhe kasvaa ja kehittyy

entry-image

Kun ensimmäisen kerran osallistuin Europe Jazz Networkin tapaamiseen Istanbulissa 2005, jäsenorganisaatioita oli 52 ja perhepotrettiin mahtui helposti koko porukka. Kuluneiden vuosien aikana EJN on kasvanut tasaisesti, ja maaliskuisessa hallituksen kokouksessa totesimme jäseniä nyt olevan 164. 

Moniin kansainvälisiin verkostoihin verrattuna EJN:n tapaamisiin osallistutaan hyvin aktiivisesti, ja sen salaisuutena on mielestäni toiminnan alkutaipaleella luotu jäsenmaksujärjestelmä. Koska maksuun sisältyy yhden henkilön majoitus ja matkatuki vuosikokoukseen, lähes kaikista organisaatioista saapuu vuosittain paikalle ainakin yksi henkilö. Tämän ansiosta jäsenet tapaavat toisiaan säännöllisesti ja verkosto kehittyy.

Viimeisen kuuden vuoden ajan vuosikokoukseen on liittynyt kaikille avoin jazzkonferenssi, jonka ohjelmaan sisältyy myös isäntämaan showcase-konsertit. Italian Novarassa 2019 asettautui European Jazz Conference -ryhmäkuvaan jo yli 350 osallistujaa. Vaikka väkimäärä on suurentunut, tärkeintä on edelleen tutustuminen ja verkoston muodostuminen. Yhteisen konferenssin ei suinkaan haluta olevan markkinapaikka, jossa epätoivoiset keikkamyyjät jahtaavat piiloutuvia konserttijärjestäjiä.

Jazzperheen kasvaessa perusasiat ovat pysyneet samoina. Kaikkia yhdistää jazz ja sen puolesta työskennellään eri puolilla Eurooppaa. EJN-kollegat kutsutaan mielellään tutustumaan oman maan musiikkitarjontaan, ja tietämys eurooppalaisesta jazzista kasvaa. Ystävien kanssa on helppo olla yhteyksissä myös tapaamisten ulkopuolella. Kun musiikkimaku tulee tutuksi, kollegoiden kesken vaihdetaan vinkkejä kiinnostavista yhtyeistä. Samaan aikaan eri maissa järjestettävät kevätfestivaalit ovat jopa sopineet yhteiset pääesiintyjät useiden vuosien ajan. Yhteistyön ansiosta pienehköt tapahtumat ovat saaneet konsertteihinsa hyvin nimekkäitä esiintyjiä.

Lisääntyneen EU-rahoituksen myötä EJN on alkanut järjestää vuoden aikana tiettyihin teemoihin keskittyneitä ryhmätapaamisia jäsenistön kiinnostuksen mukaan. Yksi keskeinen keskustelunaihe on luonnollisesti ollut taiteellinen vuorovaikutus. Pienryhmätyöskentelyn kautta on syntynyt taiteellisia yhteistyöprojekteja ja kiertueita, jotka pääsevät toteutumaan taas koronarajoitusten päätyttyä. Yhtenä teematapaamisten aiheena on ollut osallisuuden edistäminen, sillä musiikkia ei ole tarkoitettu vain pääsylipun ostavalle, esiintyjiä kuuntelevalle yleisölle. Verkoston perustamisesta, vuodesta 1987 alkaen monet EJN-jäsenet ovat olleet kiinnostuneita jazzin mahdollisuuksista eri yhteisöjen parissa. Teematapaamissa on käsitelty myös sukupuolikysymyksiä. Jazz on perinteisesti ollut hyvin miesvaltainen musiikin laji. Vähitellen sukupuolijakauma on alalla tiedostettu, ja yhdessä on pysähdytty pohtimaan niin syitä kuin toimintatapojakin sen parantamiseksi. Pari kertaa vuodessa tapaavan pienryhmän merkeissä ei muutoksia tapahdu nopeasti, mutta keskustelu ja tutkimustyö on alkanut.

Kun Tampere Jazz Happening sai vuonna 2017 EJN palkinnon edistyksellisestä ohjelmasuunnittelusta, olin iloinen huomatessani, miten ylpeitä festivaalin vapaaehtoiset olivat nimityksestä − kansainvälinen huomionosoitus tuli juuri meidän festivaalillemme. Kansainvälinen palkinto on aina merkittävä, sillä se nousee esille lehdistössä, muistuttaa rahoittajiakin hyvin tehdystä työstä ja mahdollisesti herättää uusien kuulijoiden kiinnostuksen. Huomion kiinnittämiseksi jazztoimijoihin Europe Jazz Network onkin perustanut kolme palkintoa. Vuosittain jaettavien palkintojen aiheina ovat nykyään edistyksellinen ohjelmasuunnittelu, musiikki & yhteisö sekä nuorille taitureille myönnetty Zenith Award.

Jazzperhe on tarjonnut tapaamistemme kautta laajan näkökulman kansainvälisiin ilmiöihin. EJN-kollegoille tulleiden budjettileikkausten kautta pystyin aikoinaan aavistelemaan saapuvan talouslaman, ja koronan iskiessä suomalaisten viranomaisten päätöksiä on ollut mahdollista ennakoida muissa maissa tapahtuneiden toimenpiteiden perusteella. Korona-aikaan on korostunut Europe Jazz Networkin yhteistyö muiden eurooppalaisten kulttuuriverkostojen kanssa ja lobbaaminen kulttuurialan rahoituksen puolesta. Parhaillaan jylläävä pandemia on raskas kaikille alan toimijoille, mutta tälläkään hetkellä kenenkään ei tarvitse jäädä yksin. EJN on tarjonnut jäsenilleen mahdollisuuden keskustella, saada tietoa ja ideoida tulevaa. Tulevina viikkoina Europe Jazz Network järjestää Facebook-sivunsa ja YouTube-kanavansa kautta kaikille avoimet webinaarit maanantaisin ja torstaisin 18.5.-11.6. klo 18 alkaen. Tulevaisuuteenkin on parempi katsoa yhdessä.

Minnakaisa Kuivalainen
toiminnanjohtaja
Tampereen Musiikkijuhlat (Tampere Jazz Happening, Tampere Biennale, Tampereen Sävel)

Kommentoi