Jazz Migrationin ja Nordic Jazz Cometsin yhteistyö tuo eurooppalaisen jazzin yhteen

entry-image

Pohjoismaisten jazzliittojen yhteistyöhanke Nordic Jazz Comets ja ranskalaisen jazztoimijoiden verkoston Association Jazzé Croisén (AJC) Jazz Migration -hanke yhdistävät voimansa joulukuussa järjestettävässä showcase- ja verkostointitapahtumassa Pariisissa.

Teksti: Jenni Köykkä

Ranskalaisen Association Jazzé Croisé -klubiverkoston vuosikokouksen ympärille rakennettu Les Rencontres AJC x Nordic Jazz Comets  tapahtuma sisältää neljän ranskalaisen ja viiden pohjoismaisen, nuoren yhtyeen showcaset ja esittelee kunkin maan alueellisia markkinoita ja toimijoita. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös Euroopan merkittävimmän jazzverkoston European Jazz Networkin (EJN) työryhmän keskustelutilaisuus yhdenvertaisuustyöstä jazzalalla. Joulukuun 2.–4. päivä pidettävä yhteistyöponnistus kokoaa Pariisiin jazzin ammattilaisia paitsi Pohjoismaista ja Ranskasta, myös muualta Euroopasta.

Samankaltaisuus ja aiemmin luodut kontaktit ovat hedelmällistä maaperää yhteistyölle

Pohjoismaisten jazzorganisaatioiden yhteishankkeella Nordic Jazz Cometsilla on paljon yhteistä Jazz Migrationin kanssa. Nordic Jazz Comets on kasvanut kahdenkymmenen vuoden aikana Tanskan, Norjan, Suomen, Ruotsin ja Islannin nuorten jazzyhtyeiden kilpailusta eurooppalaisia festivaaleja kiertäväksi vuosittaiseksi showcaseksi. Jazz Migration puolestaan tarjoaa ranskalaisen jazzin nouseville kyvyille kansainvälistymistä ja ammatillisuutta kasvattavan kaksivuotisen ohjelman, jossa koulutuksen lisäksi valitut yhtyeet pääsevät kiertueelle ympäri Ranskaa ja Eurooppaa.

Jazz Migration -hanke aloitettiin vuonna 2002 projektina, jossa kolmelle mukaan valitulle yhtyeelle järjestettiin noin 50 konsertin kiertue. Vuonna 2016 ohjelma laajeni kaksivuotiseksi hankkeeksi, johon valitaan joka vuosi neljä uutta yhtyettä ammattilaissparraukseen ja konsertoimaan.
  ”AJC tukee Jazz Migrationin puitteissa kahdeksaa bändiä joka vuosi. Neljä bändiä ovat koulutussessioissa, johon kuuluu harjoituksia ja ammattilaistapaamisia, ja toiset neljä ovat noin 20 keikan kiertueella”, AJC:n toiminnanjohtaja Antoine Bos ja tuottaja Tiphanie Moreau esittelevät.

Ranskan AJC:lla on jo pitkään ollut yhteyksiä Pohjoismaihin, pääasiallisesti European Jazz Networkin kautta. Erityisesti Norjan jazzliiton Norsk Jazzforumin kanssa yhteistyö on lähentynyt viime vuosien aikana.
  ”Kun Norsk Jazzforumin vuoro oli olla pääkoordinaattori seuraavassa Nordic Jazz Cometsissa, me luonnollisesti aloimme puhua jonkin suuremman rakentamisesta näiden kahden projektin välille, joissa meillä on niin paljon yhteistä,” Bos ja Moreau kommentoivat.

Kulttuurivaihdolle hedelmällistä maaperää tuo hankkeiden samankaltaisuuden lisäksi se, että pohjoismaisella ja ranskalaisella jazzilla on takana jo yhteistä historiaa. Ranskalaisia jazzartisteja on kutsuttu jo vuosien ajan Pohjolaan erityisesti French Nordic Jazz Transit -projektin toimesta, joka on AJCn rahoittama ja manageri Charles Gilin koordinoima.
  “Meillä on jo yhteys Pohjoismaihin, sillä monet ranskalaiset promoottorit ovat kutsuneet pohjoismaisia artisteja esiintymään festivaaleilleen ja toisinpäin”, Bos ja Moreau pohjustavat. “Ja kuten esimerkiksi Jazzaheadissa näimme Suomen ja Norjan kohdalla, pohjoismaisella jazzilla on ollut jo monien vuosien ajan iso aura ja se on yksi kiinnostavimmista ja eloisimmista jazzskeneistä Euroopassa”.

Luvassa aktiivinen kulttuurivaihdon ja tapahtumien syksy

Pariisissa Les Rencontres AJC x Nordic Jazz Comets -tapahtuma on eurooppalaisille promoottoreille, festivaali- ja konserttijärjestäjille, muusikoille ja muille alan ammattilaisille kohdistettu ohjelmakokonaisuus. Sekä Jazz Migrationin että Nordic Jazz Cometsin ytimessä oleva nuorten ja nousevien jazzyhtyeiden esittely on luonnollisesti tapahtuman keskiössä.

Nordic Jazz Comets -yhtyeinä nähdään Kaisa’s Machine Suomesta, Røgsignal Tanskasta, Tumi Árnason & Magnùs Trygvasson Eliassen Islannista, Erlend Apneseth Trio Norjasta ja Fartyg 6 Ruotsista. Jazz Migrationin showcasessa esittäytyy neljä paikallista yhtyettä, Kepler, You, Nefertiti Quartet ja Nosax Noclar. Lisäksi ammattilaisvieraille ja muusikoille esitellään alueellisia musiikkimarkkinoita ja tarjotaan keskustelu- ja verkostoitumistilaisuuksia.

Ajankohtaisiin keskustelunavauksiin kuuluu myös European Jazz Networkin yhdenvertaisuustyön seminaari, jossa pureudutaan sukupuolten väliseen tasa-arvoon jazzalalla. Vuosi sitten 93 EJN:n jäsentä allekirjoitti tasa-arvoon sitoutuvan Gender Balance in Jazz and Creative Music -manifestin. Näin tehtiin Suomen lisäksi myös Ranskassa.   ”Allekirjoitimme monien muiden EJN:n jäsenten kanssa Gender Balance -manifestin. Aloitimme Ranskassa viime vuonna keikkapaikkoja, festivaaleja, muusikkoja, opiskelijoita ja opettajia luotaavan tutkimuksen jazzalan yhdenvertaisuudesta”, Bos esittelee.

Ranskalainen jazz on Suomelle tänä syksynä erityisen ajankohtainen, sillä Pariisin tapahtuman lisäksi ranskalaisten yhtyeiden showcase rantautuu marraskuussa Tampere Jazz Happeningiin. Showcasessa 31. lokakuuta esiintyvät Three Days of Forest, House of Echo ja Melusine, minkä lisäksi ranskalaisia yhtyeitä ja yhtyeenjäseniä kuullaan monessa esityksessä pitkin viikonloppua. Vaikka pohjoismais-ranskalainen yhteistyö tuo ranskalaisia bändejä Suomeen ja Tampere Jazz Happeningiin säännöllisesti, tällä kertaa suunnitelmissa on jotain uutta.
  “Tänä vuonna Tampereella ranskalainen ohjelmisto on hieman erilainen, koska meillä fokuksena on Jazz Migration”, Moreau selittää. Jazz Migrationin muusikoille on onnistuttu saamaan keikkoja yhä enemmän ulkomailla ja kumppanuuksia on rakennettu monien konserttipaikkojen ja festivaalien suuntaan. “Manchester Jazz Festival, Cully Jazz Festival, Budapest Music Center ja niin edelleen – Jazz Migration -kiertueen päättää yhteistyö Tampere Jazz Happeningin kanssa, kun tuomme kolme bändiä yhdelle Euroopan tunnustetuimmalle jazz festivaalille!” Moreau iloitsee.

Eurooppalainen kulttuurivaihto aktivoituu harvinaislaatuisella tavalla syksyn tapahtumarykelmään Suomessa. Les Rencontres AJC x Nordic Jazz Cometsin ja Tampere Jazz Happeningin lisäksi kansainvälisiä jazzalan ammattilaisia saapuu Suomeen lokakuussa eurooppalaisten jazztoimijoiden EU-rahoitteisen yhteistyöhankkeen Jazz Connectiven ja suurimman maailman musiikin messutapahtuman WOMEXin puitteissa. Vilkas tapahtumasyksy tarjoaa suomalaiselle jazzalalle useita kansainvälisen verkostoitumisen mahdollisuuksia. AJC:llä kiinnostus pohjoismaisen jazzin löytämiseen on jo syttynyt:
  “Ajatuksena on nyt tavoittaa ja esitellä uusi pohjoismainen jazzskene, joka toivottavasti leviää ympäri Ranskaa”.

Les Rencontres AJC x Nordic Jazz Comets, Pariisi 2.–4.12.2019

Tampere Jazz Happening, Tampere, 31.10.–3.11.2019

Jazz Connective, Helsinki, 28.–30.10.2019

WOMEX, Tampere, 25.–27.10.2019

Kommentoi