Jazz Jkl Live haastaa tutustumaan jazziin

entry-image

Jazz Jkl Live -konserttisarja tarjoaa jälleen ajankohtaista kotimaista jazzmusiikkia seitsemässä konsertissa Jyvskylän keskustassa. Opiskelijakaupungin jazzelämää piristämään vuonna 2017 perustettu Jazz Jkl –yhdistys tähtää toiminnan vakiinnuttamiseen ja uusien yleisöjen innostamiseen. 

Jazz Jkl perustettiin kolmen musiikkialan toimijan aloitteesta kaksi vuotta sitten, ja yhdistys on siitä lähtien järjestänyt vapaaehtoisvoimin korkeatasoisia jazzkonsertteja kuukausittain lähinnä Popparissa. Jyväskylässä nähtiin jo 2000-luvun alussa musiikinopiskelijoiden keskuudesta noussut jazzkulttuurin uusi aalto, ja silloin myös Poppari tunnettiin Jazz Barina. Lupaavan alun jälkeen skene eli hiljaiseloa ilman näkyvää primus motoria ja Jazz Jkl onkin tämän suhteen kreivin aikaan liikenteessä. Perustajajäseniin kuuluva muusikko Tuomas Paukku on vakuuttunut jazzmusiikin uudesta tulemisesta kaupungissa: 
– Jyväskylässä on paljon nuoria aikuisia ja opiskelijoita. Erilaiset musakulttuurit ja alakulttuurit elävät kaupungissa vahvasti omaa elämäänsä, ja tällekin musalle on paljon potentiaalista yleisöä, Paukku kehuu. Hänen mukaansa kaupungissa toimivat jazztahot ovat paitsi vakiintuneita, myös hyvällä energialla liikkeellä.  
– Jyväskylä Big Band, Ilmavoimien big band, konsan ja Jamkin opiskelijat sekä Popparin jamikulttuuri muodostavat varsin vahvan paikallisosaamisen rungon. Keikoilla käy monenkirjavaa yleisöä, riippuu ihan artistista ja myös keikkapaikasta, Paukku summaa. Kitaristi itsensä perustama, neljää muusikkoikäpolvea edustava Jazz Jkl Collective -yhtye tasokkaine solistivieraineen on vetänyt iltoihin myös vanhempaa jazzyleisöä.   

Kaupungin jazzdiggarit on siis jo hurmattu, mutta uusien yleisöjen ulottuville pääseminen vaatii jalkautumista uusiin keikkapaikkoihin. Kauden toinen konsertti järjestettiinkin kulttuuriväen ja opiskelijoiden suosimassa, yli 20-vuotiaassa ravintola Vakiopaineessa, jossa kotimainen Gourmet-sekstetti veti tuvan täyteen ja hienon keikan torstaina 7. helmikuuta. “Gourmet ja Vakiopaine ovat mielestäni kuin luodut toisilleen! Vakiopaineen kanssa on ollut puhe konserttien järjestämisestä aiemminkin, mutta ei vaan ole natsannut. Toivottavasti jatkossa lisääkin tulee lisääkin näitä keikkoja”, Paukku kertoi haastattelussa Jyväskylän Ylioppilaslehdelle 28.1.2019. Konserttiarvio Keskisuomalaisessa todisti samaa asiaa 8.2.2019. 

Yhdistys toivoo ravntolatyylisten keikkapaikkojen lisäksi myös saavansa ennen pitkää matalan kynnyksen jazzkonsertteja konserttisaleihin: 
– Yritetään saada aktivoitua uusia keikkapaikkoja ja levitettyä hommaa pikkuhiljaa laajemmallekin, vaikka Poppari ja Vakiopaine ovatkin mainioita paikkoja. Seuraavaksi pitäisi löytää jazzmusiikille sopiva konserttisali. Tässä olisi hyvä paikka myös vahvemmalle yhteistyölle Jyväskylän kaupungin kanssa, Paukku avaa jyväskylän jazzvalloituksen seuraavia askelia.  

Nuorelle yleisölle luulisi maittavan myös sarjan tulevat konsertit. Jazz Jkl Live -sarjassa nähdään seuraavaksi lauantaina 2.3. upeaa uraa tekevän trumpetisti Jukka Eskolan sielukas Soul Trio. Kokoonpanon täydentävät urkuri Mikko Helevä ja rumpali Teppo Mäkynen. Huhtikuun avaa puolestaan torstaina 4.4. basisti Janne “Jean Erik” Tuovisen energinen yhtye. 

Tulevat Jazz Jkl Live –konsertit: 
la 2.3. Jukka Eskola Soul Trio, Poppari klo 19, liput 12/8 € 
to 4.4. Jean Erik, Poppari klo 20, liput 10/6 € 
pe 19.4. Good Jazz Friday: Olavi Louhivuori Superposition! + Jazz Jkl Collective feat. Heidi Ilves, Poppari klo 18, liput 15/10 € 
to 16.5. Jere Haakana Varjosto, Poppari klo 20, liput 10/6 € 

Kuva: Jukka Eskola, kuvaaja Miikka Pirinen

www.jazzjkl.fi 
www.facebook.com/jazzjkl  

Jazz Jkl ry:n toiminnan keskiössä on korkeatasoisen, säännöllisen ja monipuolisen jazzmusiikin konserttisarjan, Jazz Jkl Liven, järjestäminen Jyväskylässä. Vuoden 2017 alussa toimintansa aloittanut yhdistys on tähän mennessä tuottanut 30 konserttia. Toiminnan tarkoituksena on juurruttaa kotimaisen huippujazzin konserttisarja osaksi kaupungin vakiintunutta kulttuuritarjontaa. Jazz Jkl ry on vahvasti mukana muiden Suomen jazzalan eturintaman toimijoiden kanssa rakentamassa nykyajan tarpeita vastaavaa kotimaista jazzklubiverkostoa.  

Kommentoi