Jazz Finlandin kasvot katsovat tulevaisuuteen

entry-image

Jazz Finland avattiin virallisesti käyttöön 5.9. Helsingin Musiikkitalossa. Tilaisuudessa keskusteltiin myös suomijazzin tulevaisuudennäkymistä. Miten Jazz Finlandin kasvot, laulaja Aili Ikonen, trumpetisti Verneri Pohjola ja jazzmusiikin professori Jukkis Uotila kokevat uuden palvelun, ja mitä kentälle kaivattaisiin lisää?

Jazz Finland sai alkunsa jazzalan ammattilaisten halusta koota tietoa, ihmisiä ja ajankohtaisia ilmiöitä saman katon alle. Yleisöä JF palvelee kattavalla keikkakalenterilla. Miten Jazz Finlandin kasvot, laulaja Aili Ikonen, trumpetisti Verneri Pohjola ja rumpali-pianisti-säveltäjä ja jazzmusiikin professori Jukkis Uotila kokevat sivuston hyödyksi omassa työssään?

  "Itseäni kiinnostaa saada keikkatiedot ja muut samaan paikkaan. Tapa jolla informaatio on luokiteltu on mielenkiintoinen", kertoo Pohjola, ja Ikonen komppaa Pohjolaa ajan tasalla pysymisen tärkeydestä. Uotila näkee sivustolla myös mahdollisuuden toiminnan näkyvyyden kasvattamiseen ja kontaktien löytämiseen. Muusikoiden verkko on Suomessa laaja ja lisää yhteisöllisyyttäkin kaivataan.
  "Kenties sivusto voi olla myös apuna jazzmuusikkojen keskinäiseen yhteydenpitoon?" Ikonen ehdottaa.

Jos Jazz Finland on ensimmäinen askel suomijazzin uudessa esiinmarssissa, niin mikä olisi muusikon näkökulmasta seuraava vaihde? Mitä kaivataan kentälle lisää?
  "No lisää jazzklubeja!" Pohjola heittää. Sama toive on pyörinyt muusikoiden ja yleisön mielissä jo pitkään. Koko konserttijärjestämisen, tuotannon ja agentuuripalveluiden kehittyminen ja ammattimaistuminen on jo alkanut ja jatkuu edelleen, muun muassa Music Finlandin Vaahto-hankkeen myötä. Uotila kaipaa myös tätä välittäjäporrasta: "Suomessa pitää kehittää ja lisätä manageri-, agentti-, tiedottajapalveluja.".
  Ikonen suuntaa katseensa myös kansainvälisille markkinoille: "Suomen jazzmusiikin taso on korkea mutta koen että muusikkojen omat markkinoimistaidot vaatisivat hiomista. Niinpä keikkamyynnin, manageroinnin ynnä muiden palveluiden lisäys tuntuisi tervetulleelta, etenkin ulkomaiden suhteen."

Jazz Finland -kasvomme ovat erinomaisia esimerkkejä maamme monipuolisesta ja aktiivisesta jazzkentästä. Pohjolan syksyyn kuuluu soittaminen "parilla levyllä" ja sen lisäksi keikkoja oman Verneri Pohjola Quartet -yhtyeen kanssa. Hän myös tuurailee mielenkiintoisissa bändeissä, kuten big band -musiikin radioaalloille nostaneessa Ricky-Tick Big Bandissa.

Aili Ikosen loppuvuosi kuluu keikkaillessa ja myös säveltäessä. Lokakuussa HERD-yhtye ja Ikonen julkaisevat jazziskelmän kulta-ajan sävelmistä koostuvan "Jazzbasilli"-levyn ja keikkailevat levynjulkaisun tiimoilta. Joulukuussa Aili Ikonen & Tribute to Ella -yhtye taas kiertää Jazzliiton kiertueella Suomea. Lisäksi työteliäs laulaja vierailee erilaisten yhtyeiden, kuten Jyväskylä Big Bandin solistina sekä säveltää musiikkia tanssiteokseen yhdessä Jussi Fredrikssonin kanssa.

Jukkis Uotilan syksy täyttyy paitsi lahjakkaiden opiskelijoiden opetuksesta ja ohjauksesta Sibelius-Akatemiassa, myös Stockholm Jazz Orchestran kiertueesta ja uudesta levytyksestä. Myös Tim Hagans Quartetin ja NDR Big Bandin konsertteihin sekä omien big band sävellysten kirjoittamiseen jää aikaa.

 

Jazz Finland -kasvot 2013

Verneri Pohjola, s. 23.12.1977

Koulutus:
Musiikin maisteri, Sibelius-Akatemia

Tällä hetkellä aktiiviset yhtyeet:
Verneri Pohjola Quartet, Antti Lötjönen Quartet East, Black Motor, UMO, Adam Baldych Imaginary Quintet, Petter Wettre Next Generation, Blind Date w/ Sylvain Rifflet, Pascal Schumacher & Henning Sieverts

Viimeisin levytys:
Verneri Pohjola Quartet: "Ancient History"

Seuraava keikka:
Verneri Pohjola Quartet, Porvoo Jazz Festival

 

Aili Ikonen, s. 20.5.1982

Koulutus:
Musiikin kandidaatti, Sibelius-Akatemia

Tällä hetkellä aktiiviset yhtyeet:
Aili Ikonen & Tribute to Ella, HERD & Aili Ikonen: Jazzbasilli, Korpi Ensemble (ja pitkäaikaista Kvalda-yhtyettä on aikomus aktivoida taas tulevana vuonna enemmän)

Viimeisin levytys:
Norrbotten Big Band & Outi Tarkiainen with Aili Ikonen: "Into the Woodland Silence"

Seuraava keikka:
Aili Ikonen & Tribute to Ella, Malmitalo 

 

Jukkis Uotila, s. 23.08 1960

Opinnot:
Eivät koskaan lopu :)

Tällä hetkellä aktiiviset yhtyeet:
Jukkis Uotila Band, Stockholm Jazz Orchestra, Tim Hagans Quartet

Viimeisin levytys:
Jukkis Uotila & The Stockholm Jazz Orchestra: "The Music of Jukkis Uotila"

Seuraava keikka:
SJO:n kiertue Ruotsissa

 

Kommentoi