Jazz Finland -festivaali ja kansainvälinen vientitapahtuma Helsinkiin

entry-image

Suomen Jazzliitto järjestää Jazz Finland -festivaalin Helsingissä 18. - 21.9.2014. Tapahtuma on suomalaisen jazzmusiikin showcase-festivaali ja alan kansainvälinen vientitapahtuma.

Tapahtuma sisältää laajan, yleisölle avoimen konserttikokonaisuuden sekä kansainvälisen ammattilaisseminaarin ja verkostoitumistapahtumia. Tapahtuman yhteydessä järjestetään Europe Jazz Network –verkoston yleiskokous, jonka myötä Helsinkiin saapuu yli sata eurooppalaista jazzpromoottoria ja -median edustajaa. EJN:llä on 89 jäsentä 28 Euroopan maasta. Jäsenet ovat keskeisiä eurooppalaisia jazzfestivaaleja ja klubeja, monitaiteisia konserttitaloja sekä Jazzliiton kaltaisia kansallisia organisaatioita. Osana konserttiohjelmaa pyritään toteuttamaan myös pohjoismainen nuorten jazzyhtyeiden Young Nordic Jazz Comets -showcasekokonaisuus. Jazz Finland -festivaali on suurin koskaan järjestetty suomalaisen jazzin showcase-tapahtuma.

Hankkeen tavoitteena on tuottaa korkeatasoinen ja ohjelmistoltaan monipuolinen suomalaisen jazzmusiikin festivaaliviikonloppu sekä yleisön että alan ammattilaisten kohtaamispaikaksi, edistää suomalaisten jazzartistien kansainvälistä tunnettuutta ja lisätä konkreettisia esiintymismahdollisuuksia eurooppalaisilla estradeilla, edistää suomalaisten jazztoimijoiden kansainvälistä osaamista ja verkostoitumista sekä lisätä suomalaisen jazzmusiikin ja jazzalamme näkyvyyttä ja arvostusta kotimaassa.

Jazz Finlandista ovi Eurooppaan

Suomalainen jazzkenttä on syksystä 2013 alkaen järjestäytymässä Jazz Finland -yhteisönimen alle. Sen ytimessä on suomalaisen jazzalan yhteinen tietokanta www.jazzfinland.fi, ja samalla otsikolla tullaan järjestämään säännöllisesti keskustelutilaisuuksia suomalaisen jazzmusiikin tulevaisuudesta ja toimintaedellytyksistä. Tietokanta on toteutettu OKM:n tuella, ja se palvelee suomalaisesta jazzista kiinnostuneita myös kansainvälisesti.

Ajatus jazzalan laajamittaisesta yhteisestä vientitapahtumasta sai toteutumismahdollisuuden Europe Jazz Networkin (EJN) valittua Helsingin vuoden 2014 yleiskokouksensa pitopaikaksi. Yleiskokouksen myötä Suomeen saapuvat kansainväliset vieraat edustavat Euroopan suurimpia jazzfestivaaleja, -konserttitaloja ja -klubeja sekä kansallisia jazzorganisaatioita. Lisäksi tapahtumaan osallistuu useita eurooppalaisen jazz- ja musiikkimedian edustajia. Tapahtuman tuottamiseen ja järjestelyihin osallistuvat myös muut suomalaiset EJN:n jäsenet April Jazz, Rajatsi ry (Raahen Rantajazzit), Tampere Jazz Happening ja UMO Jazz Orchestra.

EJN:n kautta avautuu toinen kansainvälinen mahdollisuus, kun pohjoismainen Young Nordic Jazz Comets -showcasetapahtuma järjestään ensimmäistä kertaa vuoden 2013 yleiskokouksen yhteydessä. Näin laajan eurooppalaisen edustuksen rinnalle saadaan myös vahva pohjoismainen ulottuvuus.

Suomen Jazzliitto ry on viime vuosina aktiivisesti etsinyt mahdollisuuksia edistää suomalaisen jazzalan kansainvälistymistä erityisesti toimijoiden yhteistyötä lisäämällä. Jazzliitto on hakenut tiiviimpää yhteistyötä myös muiden musiikkialan merkittävien toimijoiden, mm. Music Finland -organisaation kanssa. Jazz Finland -festivaaliin onkin jo suunnitteluvaiheessa sitoutunut laaja joukko jazzyhteisöjä ja alan yhtiöitä, Music Finland sekä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian jazzosasto. Myös Opetus- ja kulttuuriministeriö on kiinnostunut hankkeesta.

Jazzliiton perustehtävän ja Jazz Finland -konseptin mukaisesti on merkittävää, että hankkeen myötä toteutuu yksi suurimmista suomalaisen huippujazzin yleisölle avoimista konserttikokonaisuuksista.

Hankkeesta ja tapahtumasta tiedotetaan tarkemmin kevään 2014 aikana. Lisätietoja Suomen Jazzliitosta, osoitteella info(at)jazzliitto.fi.

Kommentoi