Jazz-Espan 20-vuotisjuhlasta nautti ennätysmäärä yleisöä

entry-image

Kotimaiseen jazzmusiikkiin keskittyvä Jazz-Espa-konserttisarja järjestettiin tänä kesänä jo 20. kertaa. Juhlavuoden ohjelmisto oheistapahtumineen keräsi kuun vaihteessa yhteensä 4700 kuulijaa Espan lavalle, Merikerholle ja Café Engelin sisäpihalle. 

Suomen Jazzliiton tuottamassa Jazz-Espa-sarjassa esiintyi 29.7.–3.8. kuusitoista kotimaisen jazzin kärkikokoonpanoa ja uutta lupausta. Sää helli viikon aikana ulkoilmakonserttien yleisöä ja myös viime vuonna aloitetut puolenpäivän lounaskonsertit vetivät väkeä edellisvuotta enemmän. Yhteensä Espan lavan ilmaiskonserttien yleisömääräksi arvioitiin 3600, joista lounaskeikkojen kävijöitä oli viikon aikana noin 1200. Suurimman kuulijamäärän keräsi 70-vuotisjuhlaansa viettävä pianisti Olli Ahvenlahti, jonka orkesterina toimi suomijazzin suosituimpiin kolmikoihin kuuluva Jaska Lukkarinen Trio.

Jazz-Espan avasi Sörnäisten rannan Merikerho Club&Terrace -laivalla sunnuntaina 28.7. järjestetty Suvilahti Jazz. Kansainvälisellä festarilla nähtiin viisi livekokoonpanoa ja kaksi DJ:tä. Ohjelmiston monipuolisuus, festivaalin ilmaisuus ja yllättävä tapahtumapaikka keräsivät kiitosta yleisöltä. Keikkoja soitettiin sekä ravintolalaivan terassilla että klubilla, joka on muutoin tunnettu konemusiikkipainotteisesta ohjelmistostaan. Klubin pääesiintyjä oli virolaisfonisti Maria Faustin elektroninen Shitney-trio. Suvilahti Jazzissa erityistä huomiota kiinnitettiin jazzmusiikin rajapintoihin ja saavutettavuuden edistämiseen. Tapahtuman yleisömäärä oli yli 900 henkeä.

Jazz-Espan viikko huipentui yhteissynttäreihin 15-vuotiaan Etno-Espa-tapahtuman kanssa, joka soi parhaillaan Espan lavalla. Café Engelin sisäpihalla lauantai-iltana 3.8. järjestettyyn MA Rouf -yhtyeen konserttiin saapui lähemmäs 200 etno- ja jazzmusiikin ystävää. Myös Etno-Espan tuotannossa aikaisemmin vaikuttanut Suomen Jazzliiton toiminnanjohtaja Maria Silvennoinen oli ilahtunut juhlavuoden ohjelmiston suosiosta:
– Jazz-Espa luotiin vuonna 2000 esittelemään helsinkiläisille ja turisteille korkeatasoista suomalaista jazzia. Konsepti oli tuolloin tuore ja ajankohtainen. Yleisömäärän sekä tapahtuman saaman palautteen perusteella on helppo todeta, että se on aivan yhtä ajankohtainen ja tuore myös nyt, 20 vuotta myöhemmin.

Jazz-Espan esiintyjät valitaan hakemusten perusteella. Kaikille avoin esiintyjähaku kesälle 2020 on auki lokakuun ajan osoitteessa www.jazzfinland.fi. Ohjelmiston valitsee Jazzliiton taiteellinen toimikunta ennen vuodenvaihdetta.

Jazz-Espa oheistapahtumineen järjestettiin Helsingin kaupungin, Musiikin edistämissäätiön ja Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fondin tuella. Suomen Jazzliitto kiittää yhteistyöstä lämpimästi kotimaisia kumppaneitaan Savoy-teatteria, Merikerhoa, Café Engeliä, Pop&Jazz Konservatoriota, Ravintola Kappelia, Pianoplan T:mi Ari Harenkoa ja Vapaita Ääniä.

Kommentoi