IKI ehdolla Danish Music Awardsin saajaksi  

entry-image

IKI (Fin, No, Dk) on ehdolla tanskalaisen Danish Music Awards 2018 saajaksi kahdessa kategoriassa ‘vuoden jazz vokaalialbumi’ ja ‘vuoden erityisjulkaisu’.

Debyyttialbumillaan vuonna 2011 Danish Music Awardsin voittanut IKI, on jälleen ehdolla Danish Music Awardsin saajaksi kolmannella studioalbumillaan ‘ORACLE’.  Palkinnot jaetaan maanantaina 12.11. Bremen teatterissa Kööpenhaminassa.

Tuotannon takana on tanskalaisen äänitaiteilija Mike Sheridan. Yhteistyö tuottajan kanssa lisää uusia kerroksia IKI:n kokeelliseen, hypnoottiseen ääni-universumiin.

Yhtyeen viisi Kööpenhaminassa asuvaa jäsentä ovat aluperin Norjasta, Tanskasta ja Suomesta. Suomalaisjäsen on alusta saakka ollut Johanna Sulkunen (www.johannaelinasulkunen.com.) Yhtyeen johtoajatus sen perustamisesta alkaen on ollut ihmisääni instrumenttina ja työvälineenä kollektiivinen improvisaatio. ORACLE - albumillaan IKI on luonut uuden, elektronisesti suuntautuneen äänimaiseman.  Prosessi on ollut IKI:lle ominaiseen tapaan kokeellinen, ja yhdessä Sheridanin kanssa muusikot ovat luoneet albumin, joka koostuu pääosin elektronisesti manipuloiduista ihmisäänistä.

Albumin nimi ORACLE johdattelee mystiseen ja myyttiseen maailmaan. Inspiraationa on sukupuoleton, myyttinen oraakkeli, jolta etsitään vastauksia elämän suuriin kysymyksiin. Vastaukset riippuvat paljolti kunkin omasta tulkinnasta ja kysyjän, tässä tapauksessa kuuntelijan, on löydettävä oma tiensä eteenpäin. Levyllä ei ole lainkaan tekstejä ja vaikutteina ovat seremonia ja heimollisuus eikä niinkään sanallinen tarinankerronta.  

Koen ORACLEN visuaalisesti kuin valokuvana joka on otettu uudesta kuvakulmasta, dokumentaationa jostakin tilallisesta (spatial). Albumi kulkee eteenpäin ja kehittyy dokumentaatiosta sävellykseen ja resonoi näiden jännitteiden välimaastossa.” Sanoo tuottaja Mike Sheridan.

Produktion visuaalinen maailma on rakennettu Lontoossa asuvan suunnittelijan Damselfraun maskien ympärille. (Damselfrau on  suunnitellut myös Björkille ja Beyoncelle.) Naamioiden avulla viisi muusikkoa korostaa salaperäisiä, erilaisia ja heimollisia elementtejä, samalla kun naamiot ovat tärkeä sukupuolinäkökulma:

"Musiikin maailmassa olemme kaikki samanarvoisia riippumatta sukupuolesta tai kansallisuudesta. Maskit voidaan nähdä jonkinlaisina raameina arvoille ja vapaudelle, joiden sisällä voimme liikkua rajattomasti ja toivon mukaan inspiroida muita samanlaiseen vapauteen”, kertoo Johanna Sulkunen.

ORACLE julkaistiin 23.3.2018 DME levy-yhtiöillä ja on saatavilla kaikilla digitaalisilla platformeilla sekä CD:n että LP:n muodossa

IKI: Johanna Sulkunen (FIN), Guro Tveitnes (NO), Kamilla Kovacs (DK), Anna Mose (DK), Jullie Hjetland (DK/NO) 

 

ALBUMIN TIEDOT:

  1. MEMBRANE                03:16
  2. POLYGON                   03:11
  3. REFLEX                      04:02
  4. ARCHAE                     02:39
  5. HONEYCOMB              04:37
  6. EUKARYOTE              03:02
  7. SPIRAL                       05:45

Music by IKI & Mike Sheridan

Electronics & production: Mike Sheridan
Additional voice: Mette Skou
Recorded at Vibe Factory, Copenhagen DK
Cover design: Mads Wolff, Eks-skolens Grafisk Design & Tryk
Photos: Kajsa Gullberg
Masks: Damselfrau

Kommentoi