Helsinki Free Fall -festivaalilla rajojarikkovaa improvisointia

entry-image

Uusi improvisoidun ja sävelletyn musiikin rajapintoja luotaava festivaali ”Helsinki Free Fall” toteutetaan 28.2. - 2.3. Kellohallin kulttuuriravintolakompleksissa, Helsingissä. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii saksofonisti ja säveltäjä Esa Pietilä.

Festivaali esittelee uutta, kansainvälisesti korkeatasoista musiikkia ja uusia esityskäytäntöjä- sekä -konsepteja vapaan improvisoinnin, freejazzin, nykymusiikin ja sävelletyn musiikin rajapinnoilla. Linjauksesta ei niinkään lueta pois myöskään elektronista musiikkia, noisea ja muita kiinnostavia tyylilajeja.

”Festivaalia voisikin luonnehtia eräänlaiseksi ”hyvän musiikin” festivaaliksi, ilman ns. tyypillisiä genrerajoja”, kertoo Pietilä. Helsinki Free Fall omaa kansainvälisen mittapuun mukaan erittäin korkeatasoisen musiikillisen profiilin, jossa sekä eturivin kotimaiset että kansainväliset taiteilijat kohtaavat vuosittain. Vuoden 2014 teemana tulee olemaan suomalais-norjalainen kulttuurivaihto.

Festivaalin pääpaino on improvisatorisissa lähtökohdissa:
”Helsinki Free Fall haluaakin yllättää ja leikkimielisesti provosoida yleisöään artisti- ja ohjelmistovalinnoillaan, ja sitä kautta pitää toimintansa kiinnostavana, ja mielenkiintoisena”, jatkaa Pietilä. Festivaali pyrkii jatkamaan toimintaansa vuosittain.

2014 Ohjelma : ”Finland - Norway Improvised”

Saksofonisti Pietilä ja rumpali Paal Nilssen-Love (NOR) tapasivat ensimmäisen kerran Kerava Jazz -festivaalilla Suomessa 2009. He ymmärsivät, että he jakavat paljon yhteisiä musikaalisia visioita - eivät ainoastaan muusikkoina, vaan myöskin konsertti- ja jopa festivaalijärjestäjinä.

Pietilä ja Nilssen-Love kävivät keskusteluja suomalais-norjalaisen yhteistyön pitkästä historiasta, ja päättivät katsoa, millaisia muotoja musiikillinen vaihto nykyään saisi. Kaksikko kokosi yhteen ryhmän tämän päivän ansioituneita, improvisoivia muusikoita.

Yhteistyöfestivaalilla esiintyy 12 taiteilijaa, kuusi kummastakin maasta. Tapahtumaa varten räätälöidään useita eri duo-, trio- ja muita pienyhtyeitä, niin että yleisöllä on mahdollisuus saada kuulla kyseisten taiteilijoiden koko improvisatorinen spektri ja kaikki mahdolliset kyvyt.

Suurin osa artisteista johtaa kotimaassaan ja kansainvälisesti omia, tunnettuja yhtyeitään säännöllisesti. Instrumentaatiossa on vokaalitaidetta, saksofoneja, trumpetti, bassoja, pasuuna, rumpuja ja elektroniikka-taiteilijoita. On sanomattakin selvää että tällainen ryhmä taiteilijoita tulee luomaan improvisoitua musiikkia joka ylittää kaikki mahdolliset genrerajat.

Festivaali huipentuu loppukonserttiin, jossa Pietilän ja Nilssen-Loven sävellyksiä esittää koko 12-henkinen ”Big Fun” -kokoonpano.

Koko "Finland - Norway Improvised" -ohjelmisto toteutetaan kulttuurivaihto-projektina myös Oslossa (Victoria Jazzscene, 23.1. - 25.1.2014)

Suomalaiset artistit:
Esa Pietilä, tenorisaksofoni
Sami Sippola, tenorisaksofoni
Ville Rauhala, basso
Simo Laihonen, rummut
Jari Hongisto, pasuuna
Tommi Keränen, elektroniikka

Norjalaiset artistit:
Paal Nilssen-Love, rummut
Øyvind Storesund, basso
Eivin Lønning, trumpetti
Stine Janvin Motland, vokaalitaide
Klaus Holm, alttosaksofoni
John Hegre, elektroniikka ja noisekitara

Konsertit järjestetään Kellohallissa 28. helmikuuta – 2. maaliskuuta 2014. (Työpajankatu 2 A, rak. 1E, 00580 HKI) Yksityiskohtaisempi konserttiaikataulu osoitteessa: www.helsinkifreefall.fi 

Lippujen ennakkomyynti 3.2.2014 alkaen, levykauppa Digelius (Laivurinrinne 2, 00120 Helsinki, puh. 09-666375 ja Kellohalli (Työpajankatu 2, rakennus 1e, 00580 HKI)

Kommentoi