Heimojazz-bändinä Rytmihäiriö-klubilla Lauri Kadalipp Social Jazz

entry-image

Suomen ja Viron jazzorganisaatioiden Heimojazz-bändivaihtoyhteistyö täyttää jo 10 vuotta. Jere Haakana Varjosto vieraili toukokuun alussa kahdella keikalla Virossa osana Jazzliiton kiertuettaan, ja nyt lahden yli saapuu Helsinkiin virolaiskokoonpano Lauri Kadalipp Social Jazz. Yhtye esiintyy Juttutuvan Rytmihäiriö-klubilla 22. toukokuuta.

Palkitun saksofonisti-säveltäjä Lauri Kadalippin yhtyeen muodostavat Viron nimekkäimmät nuoret muusikot Allan Järve, Kirke Karja ja Tõnu Tubli. Kvartetti leikittelee musiikissaan paitsi jazz-standardeilla, myös nykymusiikilla; Kadalipp on hakenut sävellyksiinsä vaikutteita muun muassa r'n'b:stä.

Keväällä 2018 debyyttilevynsä Feels Just Right julkaissut kokoonpano on kotimaassaan jo tuttu näky konserttilavoilla, ja viime joulukuussa bändi julkaisi Põhjala Factoryn keikaltaan EP:n Live at Põhjala Factory. Social Jazz on parhaimmillaan livenä, ja keskiviikon Rytmihäiriö-klubilla tullaan kuulemaan herkkiä rytmejä, värikkäitä harmoniakudoksia ja tunteikkaita melodioita.

Konsertti on osa Suomen ja Viron Jazzliittojen Heimojazz-projektia. Bändivaihtoprojektissa kerran-pari vuodessa suomalainen Jazzliiton kiertueella oleva yhtye matkaa esiintymään Tallinnaan ja vastaavasti virolainen kokoonpano saapuu Helsinkiin. Helsingin Heimojazz-konsertit on toteutetaan Suomessa yhteistyössä Freelancemuusikot ry:n kanssa. Yhteistyö täyttää nyt pyöreät 10 vuotta.

Jazztoimittaja ja Juttutuvan Rytmihäiriö-klubin promoottori Markus Partanen on ollut mukana Heimojazzin alusta asti ja muistelee yhteistyön alkutaipaleita vuodelta 2009: ”Virolainen jazz oli minulle tuttua ja olin jopa soittanut dj:nä yhdessä mm. Jaak Sooäärin ja Tanel Rubenin kanssa. Tuolloin suomalaiset jazzmuusikot kävivät opettamassa Tallinnan musiikkiakatemiassa säännöllisesti, ja sitä kautta kuulin, että nuoria virolaisia jazzbändejä kannattaisi yrittää saada Suomeen keikoille. Kun kummankin maan jazzliitot lähtivät jakamaan matka- ja majoituskuluja, niin Heimojazz-yhteistyö oli Juttutuvan puolelta helppo aloittaa.”

Virossa akateemisen tason jazzopetus alkoi Suomea myöhemmin, mutta Partanen toteaa jazzmuusikoiden taitotasojen nykyisin olevan toisiaan vastaavia:
”Sisällöllisesti kummastakin maasta tulee kiinnostavia, uutta luovia artisteja ja bändejä, eikä jazzin valtavirran perinne rajoita ilmaisua tai uuden etsimistä millään tavalla kuuluvasti, ei Virossa eikä enää Suomessakaan”, Partanen summaa.

Lauri Kadalipp Social Jazz Rytmihäiriö-klubilla Juttutuvassa (Säästöpankinranta 6) keskiviikkona 22.5. klo 21.00. Vapaa pääsy!

Lauri Kadalipp – saksofoni, kosketinsoittimet
Allan Järve – trumpetti
Kirke Karja – kosketinsoittimet
Tõnu Tubli – rummut

 

Kommentoi