Elokuvallisista eepoksistaan tunnetun Oddarrangin uusi albumi Hypermetros ilmestyy 27.9.

entry-image

Rumpali ja säveltäjä Olavi Louhivuoren johtaman kvintetin viidennen pitkäsoiton julkaisee kansainvälisten jazzlevymerkkien eturintamaan noussut brittiläinen Edition Records.

Elokuvallisista ja tunnelmallista instrumentaalieepoksistaan tunnettu Oddarrang julkaisee uuden albuminsa Hypermetros Edition Recordsin kautta 27. syyskuuta. Lyömäsoittaja Olavi Louhivuoren luotsaaman kvintetin uutukaisella mieleenpainuvat melodiat ja tunteikkaat teemat kasvavat majesteetillisen kauniiksi musiikiksi, jossa kajastaa toiveikkuuden hohto. Oddarrang juhlii uuden levynsä julkaisua kiertämällä Suomessa loppuvuodesta 2019 sekä Euroopassa keväällä 2020.

Levyn nimi Hypermetros on johdettu kreikan kielen mittaamatonta tai valtavaa tarkoittavasta sanasta, heijastaen täydellisesti yhtyeen kunnianhimoa ja visiota. Jossain post-rockin, jazzin ja elokuvamusiikin sävyjen määrittelemättömässä ristiaallokossa operoiva Oddarrang on työstänyt uutta albumiaan viimeisen kolmen vuoden ajan, ja nyt julkaistava lopputulos on helsinkiläiskvintetiltä syvällinen ja liikuttava voimannäyte. Louhivuoren rinnalla Oddarrangissa soittavat Lasse Sakara (kitara), Osmo Ikonen (sello & syntetisaattorit), Ilmari Pohjola (pasuuna & syntetisaattorit) ja Lasse Lindgren (basso & syntetisaattorit).

Vuonna 2006 perustetulla Oddarrangilla on takanaan pitkä historia, joka on rakentunut ystävyydelle, luottamukselle ja täydelliselle avoimuudelle. "Olemme soittaneet yhdessä 15 vuotta, joten tässä bändissä muusikkous ja ystävyys ovat kuin kolikon kaksi puolta", Olavi Louhivuori kertoo. "Vahvuutemme kumpuaa hyvin erilaisista taustoista ponnistavista yksilöistä, joista jokaisella on uniikki lähestymiskulmansa musiikkiin. Tämä on aito sulatusuuni, missä eri ainekset yhdessä luovat kokonaisuuden, joka on enemmän kuin osiensa summa." 

Hypermetros alkaa ja päättyy ambient-tunnelmiin Louhivuoren kappaleilla Amber ja Blackstarr, joista ensimmäinen vie yölliseen ja melankoliseen metsämaisemaan ja jälkimmäinen kelluttaa avaruuden rajoilla, korkealla maapallon yläpuolella. Näiden välissä kuullaan Osmo Ikosen Ohlop, jossa pasuunan ja sellon kuljettamat melodiat risteilevät reippaassa post-rock-maisemassa, elämästä ja kuolemasta, ajasta ja läsnäolosta sanatonta tarinaansa lausuva Umi sekä henkilökohtaiseen menetykseen ja sen hyväksymiseen pohjaava 15 Years, molemmat Louhivuoren kynästä. Levyn keskeinen teos on Trichordon, basisti Lasse Lindgrenin vuonna 2018 säveltämä triptyykki (I. HypermetrosII. KlimakosIII. Pandura), joka on omistettu viime vuonna traagisesti menehtyneelle islantilaiselle elokuvasäveltäjä Jóhann Jóhannssonille.

Hypermetros on eittämättä albumi uskollisimmille Oddarrang-faneille, mutta samalla myös erinomainen johdatus yhtyeen maailmaan vasta ensiaskeliaan ottaville kuulijoille. Ne, joille Oddarrangin tuotanto on jo tuttua, löytänevät Hypermetrosista enemmän yhtymäkohtia In Cineman (2013) ja Cathedralin (2009) kuin yhtyeen edellisen albumin Agarthan (2016) kanssa. 

Oddarrang: Hypermetros
Edition Records LP/CD/digi (EDNLP1135/EDN1135)
julkaisupäivä 27.9.2019
jakelija Suomessa: Border Music 

1. Amber / 2. Ohlop / 3. Trichordon – I. Hypermetros / 4. Trichordon – II. Klimakos / 5. Trichordon – III. Pandura / 6. Umi / 7. 15 Years / 8. Blackstarr 

Oddarrang
Olavi Louhivuori, rummut & syntetisaattori / Osmo Ikonen, sello & syntetisaattorit / Ilmari Pohjola, pasuuna & syntetisaattorit / Lasse Sakara, kitara / Lasse Lindgren, basso & syntetisaattorit

Sävellykset: Olavi Louhivuori paitsi Ohlop* ja Trichordon**
*Ohlop, sävellys Osmo Ikonen
**Trichordon, sävellys ja tuotanto Lasse Lindgren, kappale omistettu Jóhann Jóhannssonille
Äänitys: Tuukka Tervo, Finnvox Studios, Helsinki 
Miksaus: Tuukka Tervo
Masterointi: Svante Forsbäck / Chartmakers

Oddarrang live
2019

10.10. Suisto klubi, Hämeenlinna (FI)
11.10. G Livelab, Tampere (FI)
1.12. We Jazz 2019, Helsinki (FI)
4.12. Kerubi, Joensuu (FI)
5.12 Poppari, Jyväskylä
8.12. Validi Karkia, Pori
2020
17.3. Berlin, Auster Club (DE)
18.3. Tonne, Dresden (DE)
19.3. Jazzclub, Regensburg (DE)
20.3. Unterfahrt, München (DE)
21.3. Tempel, Karlsruhe (DE)
22.3. TBA, Bern (CH)
26.3. Scala, Ludwigsburg (DE)

http://editionrecords.com
http://oddarrang.com/

Kommentoi