Berghäll Triality minikiertueella

entry-image

Berghäll Triality nostaa ilmastokysymyksen keskiöön alkavalla kiertueellaan. Kesäkuussa 2018 julkaistu neliosainen teoskokonaisuus The Arctic kuullaan viidellä paikkakunnalla 21.-26.5.2019. Lisäksi Kerava Jazz Festivalin konsertissa Berghäll Triality kantaesittää uunituoreen, vasta myöhemmin julkaistavan teoskokonaisuuden The Antarctic. Kiertue on syksyllä 2018 alkaneen levynjulkaisukiertueen jälkimmäinen osa.

Berghäll Triality -yhtyeen neliosainen teoskokonaisuus The Arctic on oodi tuhoon syöksyvälle ihmiskunnalle. Kaukaisilta uhkakuvilta vaikuttavat ennusteet ovat täyttä konkretiaa. Maapallon lämpeneminen näkyy jo arktisella alueella, jossa viimeisen 30 vuoden aikana napajäästä on sulanut 75 prosenttia. Jos tahti jatkuu samana, sulavat viimeisetkin rippeet seuraavan viiden vuoden aikajänteellä. Berghäll Triality haluaa kannustaa kuulijaa ajattelemaan ja huomaamaan, että jokaisella kulutusvalinnalla on merkitystä. The Arctic -albumin äänityssessio toteutettiin ilmastoneutraalisti, ja kaikki siitä aiheutunut hiilijalanjälki kompensoitiin albumin painatusta sekä rahtia myöten. Myös yhtyeen kiertueet ovat ilmastoneutraaleja.

Berghällin musiikissa on usein läsnä sielukas pohjoinen luonto, ja The Arctic -sarja tuo eriskummallisten tarinoiden myötä valoon Pohjolan monet kasvot. Yhtye yhdistelee vapaasti virtaavaa, mutta vahvan melodista improvisaatioilmaisua monipolvisiin, kamarimusiikista ammentaviin sävellyksiin. Saksofonien, bassoklarinetin, kitaroiden sekä moog-syntetisaattorin ja preparoidun pianon vapaa vuoropuhelu soittimiensa mestareiden käsittelyssä piirtää kuulijoiden sisäiseen avaruuteen kuvia pohjoisen erämaista sekä arktisten merien kuohuista.

Eksoottinen soitinkombinaatio ja yhtyeen kokoonpano tekee julkaisusta merkittävän jo itsessään, mutta albumi on jo saanut ainakin kriitikot puolelleen jo ennen julkaisuaan. Rytmiryhmä loistaa poissaolollaan, mikä tekee musiikista vapaasti soljuvaa, mutta intensiivistä. Trialityssa soittavat säveltäjä-saksofonisti Joakim Berghällin lisäksi kansainvälisestikin menestyneet jazzkitaristi Kalle Kalima ja pianisti Kari Ikonen. Kansainvälistä kärkikaartiamme olevan kolmikon kiertue onkin ainutlaatuinen tilaisuus nähdä ja kuulla ympäri Keski-Euroopan konserttilavoja esiintyviä artisteja yhdessä.

 

Berghäll Triality kiertueella
Joakim Berghäll, baritonisaksofoni / Kalle Kalima, sähkökitara / Kari Ikonen, koskettimet  

21.5. Helsinki, Malmitalo klo 19

22.5. Pori, Validi Karkia klo 19

23.5. Salo jazz klo 19

24.5. Tampere, keskustorin puukirkko klo 19

25.5. Kerava Jazz Festival klo 16

Kommentoi