Aki Rissanen Trio lähtee Jazzliiton yhteistuotantokiertueelle huhtikuussa

entry-image

Eurooppalaisen jazzin eturiviin noussut Aki Rissanen Trio kiertää huhtikuussa Suomea Jazzliiton yhteistuotantokiertueella. Seitsemän konsertin sarja päättää syksyllä 2019 aloitetun laajan Art In Motion -levynjulkaisukiertueen. Rissasen rinnalla soittavat maamme arvostetuimpiin muusikoihin kuuluvat basisti Antti Lötjönen ja rumpali Teppo Mäkynen.

Aktiivisesti ulkomailla esiintyvä Aki Rissanen Trio on yksi maamme johtavista jazzyhtyeistä. Brittiläisen Edition Recordsin julkaisemat kolme levyä (Amorandom, 2016; Another North, 2017 ja Art In Motion, 2019) ovat olleet vahva voimannäyttö yhtyeen kyvyistä ja tuoneet pianisti Aki Rissaselle kansainvälisen läpimurron. Levyt saivat laajaa näkyvyyttä ja ylistäviä 5 tähden arvosteluita niin kotimaassa kuin ulkomaillakin: Art In Motion valittiin Helsingin Sanomien kahden parhaan jazzlevyn joukkoon vuonna 2019 sekä sai Editor’s Pick
-maininnan merkittävimmässä jazzlehdessä Downbeatissa. Trion debyyttilevy voitti Emma-palkinnon vuoden 2016 parhaana jazzalbumina.

Kiertueella trio esittää kolmannen levynsä Art In Motion musiikkia. Uuden materiaalin myötä on kuultavissa entistä vahvemmin yhteenhitsautunut trio, jonka soittoa on kuvailtu omaleimaisen erottuvaksi ja kunnianhimoiseksi. Rissasen oma tuntemus vahvistaa arviot: "Uuden materiaalin soittaminen keikoilla on ainakin minulle osoittanut, että soundimme erottuu entistä enemmän muista yhtyeistä. Vaikka trio kantaakin nimeäni, Antin ja Tepon panos soundiin on aina ollut merkittävä. On mahtava huomata, että bändillä on aina jotakin uutta sanottavaa."

Levyn materiaalin inspiraation lähteinä ovat olleet erityisesti länsi-eurooppalainen klassinen musiikki ja elektroninen toisteinen musiikki. ”Nämä genret ovat olleet osa ilmaisuani koko jazzpianistin urani ajan. Opiskelin pitkään klassista pianonsoittoa, mutta samanaikaisesti olen ollut kiinnostunut elektronisen musiikin tekemisestä. Kun ryhdyin keräämään materiaalia uudelle triolevylle, huomasin palaavani kappaleisiin, rytmeihin ja melodioihin, joita kuulin ja soitin ollessani nuori”, Rissanen kuvailee.

Pianisti Aki Rissanen on eräs tämän hetken mielenkiintoisimmista ja seuratuimmista jazzmuusikoista, jonka ura on vahvassa kansainvälisessä nousussa. Hän opiskeli 12 vuotta klassista pianonsoittoa ennen kuin siirtyi opiskelemaan jazzmusiikkia. Hän on opiskellut Kuopion ja Pariisin konservatorioissa sekä Sibelius-Akatemian jazzosastolla, josta valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2009. Rissanen sai arvostetun toisen palkinnon soolopianokilpailussa vuoden 2004 Montreux’n jazzfestivaaleilla. Pariisin La Defense Festival palkitsi hänet parhaana solistina ja parhaasta ohjelmistosta vuonna 2006. Rissasen trio on ollut toiminnassa vuodesta 2002 ja Teppo Mäkynen liittyi rumpuihin 2012.

Kiertueen tuottaa Raitala Music Oy yhteistuotantona Suomen Jazzliiton kanssa.

Aikataulu
ke 1.4. Pakkahuone, Joensuu
to 2.4. Nikolainsali, Jyväskylä
pe 3.4. Kalevan Navetta, Seinäjoki
la 4.4. Tampere-talo, Tampere
ma 6.4. Kulttuurikellari, Savonlinna
ti 7.4. Kaukametsä, Kajaani
ke 8.4. Vanha Paloasema, Oulu

Aki Rissanen Trio
Aki Rissanen, piano / Antti Lötjönen, kontrabasso / Teppo Mäkynen, rummut

www.akirissanen.com
www.facebook.com/akirissanenpage

Kommentoi