Aili Ikosen tähdittämä Tribute to Ella yhdeksän keikan Suomen-kiertueelle

entry-image

Suomen Jazzliiton kauden viimeiselle kiertueelle lähtevä Tribute to Ella -yhtye esittää unohtumattoman Ella Fitzgeraldin tunnetuksi tekemiä kappaleita uusin sovituksin.

"Lady Ellan" musiikkia tulkitsee kuusihenkinen yhtye, keulakuvanaan upeaääninen laulajatar Aili Ikonen. Romanttisten balladien, vauhdikkaiden bebop-numeroiden ja lattaritunnelmien säveltäjät ovat kaikille tuttuja nimiä, kuten Duke Ellington, Cole Porter ja George Gershwin. Vuodesta 2008 keikkailleen orkesterin ohjelmisto on koottu monipuolisesti First Lady Of Songin pitkän uran varrelta. Tuttujen kappaleiden uusista sovituksista vastaa yhtyeen taiteellinen johtaja, basisti Mikko Pellinen. Rytmisektion lisäksi orkesteriin tuo lisäväriä kaksi puhaltajaa. Tribute to Ella on kunnianosoitus yhdelle kaikkien aikojen tunnetuimmista tulkitsijoista ja hänen rakastamalleen musiikille.

Tribute to Ella julkaisi debyyttialbuminsa huhtikuussa 2013 Fredriksson Musicille. Tämä Suomen ensimmäinen Fitzgeraldin tuotannolle omistettu levy sai mainiot arvostelut ja kiertuetta varten levystä julkaistaan myös vinyylipainos.

Nuorten muusikoiden bändi svengaa rennosti ja autenttisen makuisesti, paitsi että näin hyvillä soundeilla ei sitä alkuperäistä Ellan aikakauden musiikkia levyltä päässyt koskaan kuulemaan. // Ikosen suurimpana vahvuutena on juuri tuo scattailu nopeissa tempoissa, ja muutamat loikat bebop-pohjaisten sävellysten puolelle ovat tässä mielessä erityisen vahvoja. Suomen rajojen sisältä on turha lähteä vastaavaa lahjakkuutta etsimään.
- Pentti Ronkanen, KSML -

Aili Ikonen (s. 1982) on monipuolisesti musiikin kentällä toimiva laulaja, joka on konsertoinut merkittävillä areenoilla niin ulkomailla kuin kotimaassakin. Ikonen on toiminut mm. UMO Jazz Orchestran ja Norrbotten Big Bandin solistina sekä laulanut Rajaton-lauluyhtyeen joulukiertueella vuonna 2010 Essi Wuorelan sijaisena. Aili johtaa omaa kokoonpanoaan Aili Ikonen Ensembleä sekä toimii laulajana, säveltäjänä ja sanoittajana mm. yhtyeissä Kvalda, Korpi Ensemble ja Hereä.

Mikko Pellinen (s. 1983) tunnetaan vuonna 2010 debyyttialbuminsa julkaisseen Mikko Pellinen Mini Big Bandin nokkamiehenä. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi pääaineenaan jazzsävellys Sibelius-Akatemiasta vuonna 2011. Jazzin lisäksi Pellinen on säveltänyt musiikkia teatteriin, lyhytelokuviin ja tanssiesityksiin.

Aili Ikonen & Tribute to Ella
Jazzliiton kiertueella 4.12. - 14.12.2013

Aili Ikonen - laulu
Mikko Pellinen - basso, sovitukset
Janne Toivonen - trumpetti ja flyygelitorvi
William Suvanne - saksofonit ja huilu
Tuomas J Turunen - piano
Mikko Arlin - rummut

www.tributetoella.com 
Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

Kiertuepaikkakunnat:
ke 4.12. Lappeenranta, Ravintola Kolme Lyhtyä
to 5.12. Joensuu, Konservatorion sali
pe 6.12. Kuopio, Musiikkikeskus, Kamarimusiikkisali
la 7.12. Raahe, 3” Kuppila
ti 10.12. Järvenpää, Järvenpää-talo
ke 11.12. Pori, KulttuuriKulma
to 12.12. Parainen, Kaupungintalo
pe 13.12. Turku, Svenska Teater, Cafe Tiljan
la 14.12. Tampere, Telakka

Vuoden 2013 aikana Jazzliiton kiertuemäärä kasvaa. Kevätkaudella Jazzliitto tuotti kuusi kiertuetta: kahden “perinteisen” sekä yhden Vapaat Äänet -kiertueen lisäksi järjestettiin kolme yhteistuotantoista kiertuetta. Syyskaudella kiertueita on viisi. Kiertueet kuuluvat Suomen Jazzliiton ydintoimintaan. Toimintaa tukee Opetusministeriö sekä Musiikin edistämissäätiö MES. Vapaat Äänet -kiertuetta tukee lisäksi Ranskan kulttuuriministeriö. www.jazzliitto.fi 

Kommentoi