Aarrearkun maistiaisia ja hikistä tunnelmaa

entry-image

Jazzaheadin European Jazz Meeting -tapahtuman showcase-ohjelmistossa nähdään tänä vuonna vahvasti improvisoiva akustinen kvartetti, kun saksofonisti Pauli Lyytinen Magnetia Orkestereineen saapuu Bremeniin.

Pauli Lyytinen kokosi vuonna 2015 perustetun Pauli Lyytinen Magnetia Orkesterin mukana olevien muusikoiden soundin perusteella. Yhtye onkin saanut laajalti positiivista huomiota maanläheisen ja lämpimän sointinsa vuoksi. Kvartetti julkaisi debyyttialbuminsa ”I” viime kesänä Pori Jazzeilla, missä Lyytinen myös palkittiin Ted Curson -palkinnolla, joka luovutetaan vuosittain festivaalilla tärkeässä roolissa vierailevalle taiteilijalle.

 Debyyttialbumi oli laajasti pidetty suomalaisten musiikkikriitikoiden keskuudessa ja sai kehua muun muassa tunnelmien aaltoilevasta vaihtelusta ja jäsenien hienovaraisesta yhteispelistä.
- Tämä albumi "I" syntyi hyvin luontevasti ja vapaalla otteella. Kun perustin yhtyeen, toin ensimmäisiin treeneihin näytille läjän sävellyksiäni vuosien varrelta ja ohjelmisto hahmottui niiden pohjalta hyvin nopeasti. Olemme jättäneet sävellysten puitteisiin paljon tilaa improvisoinnille, koska se on kaikkien yhtyeen muusikoiden vahvuus. Halusin kuitenkin myös säilyttää balanssin melodioiden ja improvisoinnin välillä, jotta musiikissa olisi tarttumapintaa kuulijoille. Mielestäni tämä yhdistelmä onnistui hyvin, Lyytinen kuvailee albumin syntyä.

Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri keikkaili tiiviisti loppukesästä, mutta on nyt pitänyt puolisen vuotta taukoa lavoilta. Lyytinen kertoo, että on käyttänyt ajan säveltäen uutta musiikkia tulevaa toista albumia varten mutta myös etsiskellyt yhteistyötahoja ulkomailta. Myös Jazzaheadilta Lyytinen odottaa tuttujen tapaamista, mutta myös uusien kontaktien luontia ja tietenkin hyvää musiikkia. Magnetia Orkesterin showcase-konsertista Lyytinen lupaa seuraavanlaista:
- Konsertissa tullaan kuulemaan pieniä maistiaisia Magnetia Orkesterin syvästä aarrearkusta. Jokainen konserttimme on erilainen ja soitamme kappaleet joka kerta erilailla, joten mitään konkreettista en lähde maalailemaan.

Kuopiosta lähtöisin oleva Lyytinen on opiskellut jazzmusiikkia niin São Paulossa, Göteborgissa kuin Helsingin Sibelius-Akatemiassakin. Lyytisellä on useita yhtyeitä, joiden kanssa hän on keikkaillut lukuisilla festivaaleilla Euroopassa, Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa.
- Mieleenpainuvia keikkoja on paljon ja monenlaisia, mutta ehkäpä voimakkaimmin mieleenpainuvat konsertit ovat olleet sellaisia, joissa on löydetty yleisön kanssa yhdessä täydellinen läsnäolo ja joiden intensiteetti ei ole herpaantunut hetkeksikään. Voi myös olla, että niihin liittyy joku vahva musiikin ulkopuolinen kokemus, joka sitten on purkautunut konsertissa. Tästä hyvänä esimerkkinä voi mainita Elifantree-yhtyeen konsertin Pariisissa, vain kolme päivää kammottavien yöklubilla ja ravintoloissa tapahtuneiden terrori-iskujen jälkeen. Tunnelma kaupungissa oli epäuskoinen ja lähes kaikki tapahtumat ja konsertit oli peruttu seuraavilta päiviltä. Me kuitenkin päätimme yhdessä festivaalin kanssa, että esiintyminen pidetään ja siitä muodostuikin todella vahva ja voimaannuttava kokemus niin yleisölle kuin bändillekin. 

Lyytisellä on myös sooloprojekti Pauli Lyytinen Machinery, jota on kehuttu mm. saksofonin soiton ja soundien rohkeasta uudistamisesta.  Pauli Lyytinen Machinery on osa Jazzaheadin off-ohjelmistoa Kartonissa järjestettävässä Clubnightissa. Mitä voimme odottaa Machineryn keikalta verrattuna Magnetia orkesterin keikkaan?
- Machinery on saksofonin, efektien ja laajennettujen tekniikoiden leikkikenttä. Tässä projektissa koettelen jatkuvasti omia ja saksofonin rajoja. Magnetia Orkesteri on nimenomaan Yhtye isolla Y:llä ja musisointi perustuu todella vahvasti kommunikointiin ja toisten kuunteluun.

Samana iltana Clubnightissa kuullaan myös kotimaisia Mopo- ja VIRTA-yhtyeitä, jotka ovat Lyytiselle jo entuudestaan tuttuja.
- Olen iloinen että juuri nämä upeat yhtyeet esiintyvät kanssani Kartonissa. Molemmat bändit ovat tehneet aktiivisesti töitä löytääkseen oman soundinsa ja onnistuneet siinä. Tämä on minun mielestäni yhtyeen tärkein tavoite. Clubnight oli ainakin viime vuonna hieno tapahtuma, joka poikkesi intiimillä, suorastaan hikisellä tunnelmallaan showcase-konserteista. Toivon, että sama meininki jatkuu ja että paikalle eksyy myös jokunen promoottori. 

 

Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri
Pauli Lyytinen, saksofoni
Mika Kallio, rummut
Verneri Pohjola, trumpetti
Eero Tikkanen, kontrabasso

Pauli Lyytinen Magnetia Orkesteri
European Jazz Meeting
20.04.2018, 23:30 – 24:00 
Hall 7.1

Pauli Lyytinen Machinery
jazzahead! clubnight
21.04.2018, 18:15–19:00 
Karton

 

Teksti: Sheri Toivomäki Kuva: Maarit Kytöharju

Kommentoi