5.5.-6.5. Validi Karkia Weekend: Halme Prospekt, Sound & Fury, Jolly Jumpers

entry-image

Validi Karkian viikonloppu tarjoaa kolmen merkittävän suomalaisen kansainvälisesti arvostetun yhtyeen levynjulkaisukeikan.

Lauantaina 5.5. Suomi-jazzin Grateful Dead Halme Prospekt saapuu jouhikkovelho Pekko Käppi vieraanaan juhlistamaan jo hyviä arvioita kerännyttä Bluespektor- albumia sekä yhtyeen kymmenvuotista taivalta.

Sunnuntaina 6.5. liki kymmenen vuoden tauon jälkeen paluun viime vuonna Validissa tehnyt, 1980 perustettu aavikkorock-tundrablues-trio Jolly Jumpers julkaisee uutta musiikkia vuosikymmenen tauon jälkeen vinyylisinglenä. Sunnuntain toinen esiintyjä on edesmenneen rumpali-säveltäjä Edward Vesalan perustama Sound & Fury, joka kunnioittaa maestron säveltämää ennenjulkaisematonta musiikkia ja julkaisee nyt 'Thundering of Dawn'-albumin, joka sisältää Iro Haarlan sovitusten lisäksi myös omaa materiaalia Haarlalta ja Jorma Tapiolta.

VALIDI KARKIA WEEKEND

La 05.05.2018 
HALME PROSPEKT feat. PEKKO KÄPPI 'Bluespektor' –levynjulkaisu

Su 06.05.2018  
SOUND & FURY 'Thundering of Dawn' -levynjulkaisu
JOLLY JUMPERS 'Morning Glory' -levynjulkaisu

Showtime la & su klo 18.00, ovet klo 17.30
Liput la 15€/ su 20€. Konsertit ovat ikärajattomia. 
(Ennakot: Music-Divari Green River, Porin Levykauppa, Antikvariaatti Markku Ranta) 
Järjestää Validi Karkia -klubi, Gallen-Kallelankatu 12, Pori

LA 5.5.2018 

HALME PROSPEKT

Halme Prospektin uusi levy Bluespektor on eräänlainen jatko-osa vuoden 2015 Pajazzo-levylle, jolla orastanut  kerronta on nyt kasvanut eeppisiin mittoihin. Blues ei tässä yhteydessä viittaa niinkään musiikilliseen kategoriaan kuin siihen siniseen pohjavirtaan mille yhtyeen tyyli pitkälti rakentuu.

Musiikilliset ainekset ovat yksinkertaisia ja selväpiirteisiä mutta virtaavan veden lailla ilmaisu varioituu koko ajan näennäisen vapaamuotoisesti, kuitenkin omassa uomassaan määrätietoisesti edeten. Solistiset osuudet eivät ole yksittäisiä taidonnäytteitä vaan orgaanisia sävellyksen osia.

Halme Prospekt on kymmenen toimintavuotensa aikana muotoutunut Hepa Halmeen sävellysten esitysalustasta kiinteäksi itseohjautuvaksi kollektiiviksi jonka jäsenten taiteelliset vaikutteet ja motiivit kanavoituvat vaivattomasti vapaasti virtaavaan, improvisatoriseen ilmaisuun.

Uudella Bluespektor-levyllä yhtyeen omat sävellykset ja lainakappaleet muodostavat saumattoman kokonaisuuden jossa yhtyeen jäsenten multi-instrumentaalinen potentiaali mahdollistaa kaleidoskooppimaisen paletin jossa orkestraaliset sointivärit ja tyylillinen monimuotoisuus synnyttävät kokonaisuuden, joka liikkuu sulavasti genrerajojen välimaastossa.

Harmonisesti ja rytmisesti selväpiirteinen soitannollisuus mahdollistaa suuren liikkumavaran tilanteen, tunnelman ja sävellysten rakenteiden tasolla.

Bluespektor -levyllä olevat tulkinnat Dave Hollandin Conference of the Birds ja Grateful Deadin Blues for Allah -kappaleista osoittavat miten luontevasti yhtye kykenee sulauttamaan lainakappaleita osaksi omaa äänimaailmaansa.

Yhtyeen soittajien historiasta löytyy muun muassa sellaisia nimiä, kuten Bad Ass Brass Band, Gourmet, Black Audio, Cool Sheiks, Sielun Veljet, Giant Robot, Värttinä, Asa, Ratsia, Tuomari Nurmio, Classix Nouveaux, Pave Maijanen, Dave Lindholm sekä Maukka Perusjätkä. 

Bluespektorilla vierailee jouhikkomaestro Pekko Käppi, joka saapuu myös esiintymään yhtyeen mukana Poriin.

 

SU 6.5.2018

JOLLY JUMPERS

Vuonna 1980 perustettu ja 2009 pillit pussiin lyönyt tyrnäväläinen swampgarage-aavikkorock-sydänblues-trio Jolly Jumpers teki 2017 loppukesästä pienimuotoisen paluun soittamalla muutaman valikoidun keikan. Petri Hannus oli tulossa Poriin Validiin Pettusville Alabaman riveissä ja lämppäribändiä mietittäessä hän heitti huulena vaihtoehdoksi Jolly Jumpers. Keikka toteutui ja sai aikaan pienimuotoisen bändin uuden tulemisen diggaripiirien hurratessa.Tänä keväänä yhtyeen tarina jatkuu, kun se julkaisee uutta musiikkia ensimmäisen kerran yli kymmeneen vuoteen Morning Glory / Proposal -vinyyli- ja kasettisinglen muodossa. Uuden singlen lisäksi bändiltä julkaistaan Rurality (1993) ja Ruis (1998) -albumit uusina vinyylipainoksina. Ruis –levyllä vierailivat aikoinaan sekä Halme Prospektissa että Sound & Furyssä vaikuttanut Matti Riikonen, Thundering of Dawnin äänittänyt ja miksannut Markku Veijonsuo sekä Sound & Furyn Jorma Tapio, joka saattaa kavuta lavalle myös Jollyjen kanssa sunnuntaina. Mielenkiintoisesti myös Pekko Käppi vieraili JJ:n levyllä Fantom Zone vuonna 2008.  

JOLLY JUMPERS:

Petri Hannus: sähkökitara & laulu
Marko Leuanniemi: basso
Keijo Pirkola: rummut
guest: Jorma Tapio

SOUND & FURY

Säveltäjä-perkussionisti Edward Vesalan Sound and Fury oli yksi eurooppalaisen jazzin ylistetyimpiä ja omaperäisimpiä luovia yksiköitä toimintavuosinaan 1986-1999. Suomalaisittain jazzia, tangoa, klassista ja folkia yhdistävät Vesalan sävellykset pianisti-harpisti-säveltäjä Iro Haarlan sovittamina omaäänisen yhtyeen käsittelyssä vakuuttivat muun muassa ECM-levy-yhtiön Manfred Eicherin.

Kymmenen vuotta Vesalan poismenon jälkeen alkuperäinen puhallinsektio Tane Kannisto, Pepa Päivinen, Matti Riikonen, Jorma Tapio kitaristi Jimi Suménin keralla päättivät kokoontua 10v. muistokonserttia varten. Tunnelma oli niin elinvoimainen, että ajatus jatkaa työskentelyä Vesalan musiikin levittämisen parissa oli yksimielinen. Syntyi uusi vuonna 2013 julkaistu albumi Pulsacion, joka keskittyi julkaisemattomiin Iro Haarlan vahvasti sovittamiin Vesalan sävellyksiin.

Uudella Thundering of Dawn -levyllä materiaali on yhä taattua Vesala-Haarlaa, ensi kertaa Sound & Furyllä on mukana muiden kuin Vesalan materiaalia, kaksi Iro Haarlan säveltämää ja sovittamaa teosta, Charismata ja Doxa sekä Jorma Tapion säveltämä ja sovittama 'Peace is the language of stars and stones'. Uusina jäseninä muonavahvuudessa ovat trumpetisti Matti Riikosen tilalla Antero Priha ja lyömäsoittaja Ilmari Heikinheimon paikalla Simo Laihonen. Vesalan perinnön liekki loimuaa yhä vahvana monissa koti- ja ulkomaan yhtyeissä, tämä levy vie viestiä lämmöllä eteenpäin. 

SOUND & FURY
Pepa Päivinen (baritonisaksofoni, huilu, tenorisaksofoni, sopraanosaksofoni)
Jorma Tapio (baritonihuilu, bassoklarinetti, alttosaksofoni)
Tane Kannisto (tenosaksofoni, huilu)
Antero Priha (trumpetti)
Jimi Sumen (kitara)
Julius Heikkilä (kitara)
Sampo Lassila (basso)
Hannu Risku (lyömäsoittimet)
Simo Laihonen (rummut)

Kommentoi